11 éves lányom fehérneműjén, fehéres, folyásnyom van. Mi lehet ez? Többi lent.
Én perverz dokiról nem írtam,bár lehet az nem is nekem,hozzám szólt,hanem a 20-ashoz.Attól hogy sokunk női orvost javasol még nem gondolunk semmi perverzióra,de valóban egy kis kamasz lánynál igen is jobb ha női orvos van,de a sima háziorvos is tud mintát venni.De már mindegy.
És akár hiszed akár nem 11 évesen nem minden kislány terpesztene be anyuka előtt szívesen és zavar nélkül ha mintát kell venni.Teljesen más egy fürdés ahol semmit nem látsz és más az amikor tedd szét a lábad és gyakorlatilag minden látszik.De ez is egy más téma.
Én csak arról írtam hogy 11 éves már nem olyan kisgyerek,11 évesnek ha normál fejlettségű akkor van fanszőre,akár fehér folyása és mellesedik is,nem tök lapos,nekem végbél kúpot kellett használom oviskorban sokat és hé csoda,már 5 évesen én magam akartam betenni és hú de fúra sikerült is,anyu figyelte megy rendesen hogy tudjon segíteni ha kell,de nem kellett segítenie megcsináltam magam.
Egy 11 éves már nem olyan kicsi hogy ne tudná ha krémet írnak fel neki,vagy kúpot egy elmagyarázás után használni,ha mégis az szomorú.Én erre gondoltam,csak féreértettél.
Az jó hogy jó a kapcsolatod a gyerekkel,de nem olyan kicsike ő.Ha egyszer megmutatod,de egy magyarázat is elég arra hogy tudja ő maga azt használni.
Mondom én 11 évesen mensturáltam anyu már felvilágosítot róla 9-10 évesen,de nem kellett megmutatni hogyan kell a betétet használni,nem ő tette be nekem,ha kellett gyógyszert kenőcsőt használni elmagyarázta és megcsináltam magam,mondjuk én önállósítani is akartam magam.Mivel kényes a gyomrom,orvos nem tudott rá mit mondani,ezért korán magam kezdtem szenvicseket gyártani,volt hogy 11,5 évesen már egyedül mentem néha dokihoz,mert anyunak,apunak olyan melója volt hogy nem tudott haza futni hogy orvoshoz vigyen így felhívta az orvost és mentem egyedül.A házimunka sem volt ismeretlen,8-9 éveseket meg bizony ha betegeket voltak otthon kellett egyedül hagyni a szülőnek és nem lett semmi bajuk.Sokkal talpra esettebbek voltak mint sok mai tini,meg nagy kamasz.
Egy tök más témát írnék,szerintem elgondolkodtató:
Bár sajnos sok szülő igazi elkényeztetett generációt nevel most fel,hiszen 10-11 évesek nem tudnak eljutni egyedül a suliba,ami 300-500 m-re van tőlük,úgy cipeli őket a szülő,miközben korábban 6-7 éves gyerekek jártam egyedül suliba,egyedül haza mentek,öltöztek-vetköztek,csak hajmosásnál,körömvágásnál kellett segédkezni nekik,ha megkérte anyu ezeket a piciket fuss le egy tejért megtudták venni,most meg olyan önállótlanok hogy csak na.16-20 éves lányok vasalot használni nem tudják,anyuka készíti még az iskolai szendvicsüket,de a párkapcsolat az megy nekik,meg a divatozás a szülők pénzéből,otthon segíteni meg nem tudnak.
a pirosság valóban valami gomba,fertőzés,alergia lehet,bár lehet a háziorvos is meg tudta volna ezt nézni.
De a fehér folyás az egy teljesen normális folyamat.
De mi van a kislánnyal?Volt orvosnál?Mit csinált a doki?
Ha a gyerekedről van szó akkor majd később ha nagyobb lesz és szűrésre akar menni kérdezd meg és mérd fel hogy neki milyen orvosra van igénye,milyen nemű és korú orvosra lenne igény.Mindenkinek másra van igénye,mert különbözőek vagyunk,ahogy mindenki más időben megy nőgyógyászhoz,tehát ezt az érettséget is figyelembe kell venni,ha még nem érett rá és nem lesz semmi baja 17 évesen akkor várni kell és lehet is.
Ezt most nem sértésből írtam,de sok 17-20 éves tini panaszkodott hogy ők más orvoshoz szeretnének menni .Jó hogy fontos a lányod és hogy van köztetek jó kapcsolat,de majd ezeket is beszéld meg vele később hogy neki miről milyen elképezelése van.Most még kicsi hozzá,de nem is olyan soká eljön ez az idő is.És jobb ha saját véleménye lesz erről is.
Sajnos nagyon sok olyan nő van, aki a saját nőgyógyászoktól való félelmét rá akarja vetíteni a gyerekekre is. Pedig a gyereknek egy JÓ szülő-gyerek kapcsolat esetén elsősorban az a fontos, hogy mit lát és mit hall az anyjától. Hogyha az anyja úgy reagál egy folyásra, hogy úristen menjünk a háziorvoshoz, nehogy rendes nőgyógyászhoz kelljen menni, akkor a gyerek félni fog a nőgyógyásztól, mert látja, hogy az anyja is mindenáron el akarja kerülni. Ha azt hallja az anyjától, hogy na jó, menjünk női orvoshoz, mert az előtt "kevésbé ciki", akkor a gyerek félni fog a férfi nőgyógyásztól, mert az előtt viszont "ciki". Óriási hiba ilyen félelmet kinevelni az olyan gyerekekben, akikben addig nem volt.
Megjegyzem, hogy előfordulhat, hogy a szülő előtt már másvalaki kinevelte ezt a félelmet. (Pl. itt a gyakorin egyesek. :( ) Vagy valamilyen külön preferenciája van a gyereknek. Akkor nyilván ahhoz kell menni, akihez a gyereknek jólesik, mert fontosabb, hogy kezelést kapjon. De akikben eleve nem volt ilyen tartás, azokban tök felesleges extra parákat kifejleszteni...
A szégyenérzet és az orvostól való félelem nem belenevelés a gyerekekbe.
Tehát az hogy ez mind belenevelés lenne az tévhit.Nem vagyunk egyformák,sokszor még a családban a gyerekek sem egyformák,van amelyik már kiskorában szégyenlősebb(én 6 évesen már csak a szüleim előtt vetkőztem le zavar nélkül,de amint iskolás lettem már nem szerettem ha bejárkák hozzám bárki is ha fürdök,előtte kopogtasson ha szeretne valamit,vagy szóljon be,öcsém hasonló,a bátyán ellenkező,ott csak be kell szólni és még felnőtt fejjel is a család bemehet,senki nem mondta hogy takargasd magad,szégyeld magad stb,tehát a belenevelés az tévhit),a másik meg már kamaszkorban van és nem az,vagy felőttként sem.Gondolj bele van kisgyerek aki nehezen nyílik meg,elbújik az anyja szokányja mögé és az egész személyisége szégyenlős,a másik meg nyitott.Nem minden belenevelés!!!
Amikor mi általános iskolások voltunk a lányok mire felső osztályba kerültek elég szégyenlősek voltak,tesiórán egy lány nem volt aki ne hordott volna topot,sport melltartót,tehát aki úgy hogy már a cicije nődögélt levette volna a másik előtt.8. osztály végén hozzánk a helyi rendelőbe még tüdőszürőgépet hoztak és bizony tudod hogyan ment a tüödőszürés,két 8 osztályt összeverbuvárták(na semelyik csaj nem szeretet volna melltartó nélkül,felül meztelenül lenni a másik előtt)tehát mindenki trikóba,topba,melltartóba vonult az orvos elé,a kis pántból kibújtak,de csak bennt a gépbe voltak hajlandóak lehúzni a felsőt,mert a gép üzemeltetője ráaduásul férfi volt.
A csajok amikor tudták orvosi vizsgálat lesz már izgultak,pedig női orvosunk volt,pedig nadrágba,polóba lehetet az orvos elé menni,egyenként,de már kellemetlen érzés volt levetkőzni alsóneműre.Férfi orvos előtt meg még nagyobb zavarba lettek volna.Én is ha lehetett női orvost kerestem nekem az volt kényelmesebb.
De az oszátályból a fiúk sem voltam másképp,ott meg híre mentaz orvosi vizsgálat előtt már hetekkel hogy 6.-ban megnézik a kukijukat,hát te ne tud meg milyen rosszul érezték magukat,erről beszéltek,tele voltak feszültésggel.Hát mi is jócskán kiakadtunk volna ha ilyen híreket hallunk,hogy megnézik a puncit,és még férfi is lesz az orvos,jön valaki akit nem ismerünk aztán tessék,lássék.Azért egy 6.-as gyerek már nem olyan kicsi,hogy ne tudna zavarba jönni,nem akarja már mutogatni magát,ezt így nem szabadna.
Lehet is olvasni hogy kinek milyen rossz élménye volt és amíg ez hagyva van,nincsenek szülők akik szót emelnének addig így is marad.
Ezért gondolom hogy amikor nemiszervet érint bármilyen betegség,vagy csak egy sima vizsgálatról legyen szó akkor fel kell mérni a gyerek igényét is,és azért akárkire nem rábízni a gyereket,meg beszélgetés nélkül hagyni hogy legyen aminek lennie kell.Fiú gyereket is választott,saját orvoshoz vinném,iskolába nem engedném hogy a nemiszervét vizsgálgassák,ahogy kislánynál sem.Senkinél.
MIt lát a kisgyerek elviszik baba korban orvoshoz az levetkőztetik,kitekeri a lábát,hideg van,a fehér ruha is ilyesztő és megnyomkodja a hasát és már sír is,főleg ha még meg is szúrják,meg sok szúrit kap a pici baba.
Sok ilyet tapasztal a picurka.
Aztán jön a bölcsis kor,jönnek az oltások,sok orvos még most sem melegíti fel a stetoszkopot,ha fáj a torka nem mindenki barátságos és türelmes orvos aki beszél az aprósághoz.És sokszor egy 2-8 éves gyereknek is nehéz még a torkát is megnézni.
Sajnos sok oltás van,ami kellemetlen a gyereknek.
A lényeg nem minden belenevelés amikor szégyenérzetről vagy félelemről van szó.
Ha itt olvastok hány olyan lány írt hogy nem szeretne az anyja nőgyógyászához menni,ő mást igényel,máshoz szeretne járni és még várni szeretne 1 évet,hogyan közölje ezt,vagy hogy ő már egyedül akar a háziorvoshoz járni,nem kisgyerek,őt már zavarja ha az anyja közben ott van.Ilyen jellegű kérdés is rengeteg volt.Sok minden van ami zavarja már a gyereket de nem tudja hogyan szóljon.
Amikor kicsi voltam,de már iskolás nekem is folyton mondták nem szabad szégyenlősnek lenni,ha eltudod képzelni aki alapból szégyenlős és ráerőltetik hogy már csak azért is vesd le a felsőd és vedd át előttem milyen érzést vált ki,a végén csak fel fog erősődni a gátlásoság etéren.Szóval óvatosnak kell lenni.Meg az anyád vagyok ne kell szégyenlősnek lenni duma.Ha szégyenlős a gyerek akkor tiszteletben kell tartani ,mert több kárt okozol,mint hasznot ha ezt nem tartod szem előtt.
Hányszor látni olyat strandon hogy már iskolás a gyerek és fürdöt az anyja nem akarja hogy a vízes nadrág,bugyi legyen rajta még pár órát,holott a melegben hamar megszárad és semmi baja nem lenne tőle,aztán ott mindenki előtt le akarja kapni a gyerekről,mert nem bír 100 méter az öltözőig megtenni,a gyerek meg gyorsan néz jobbra-balra,ne hogy legyen ott a közelbe valaki és nem veszi észre a szülő hogy kellemtelen a gyereknek.Több ilyet láttam gyorsan elkaptam a fejem.
Egyéni igényeket szem előtt kell tartani és valóban beszélgetni kell,óvatosan kitudakolni hogy gyereknek,kamasznak milyen elvárásai vannak,milyen elképzelései és őszintén a korának megfelelő módon beszélni róla.
Anyuka!
Örülök,hogy már jól van a kislányod!
Hidd el megmutatod neki hogyan használja a kenőcsőt,kupot és meg is oldja maga,sőt még örülni is fog hogy ő már milyen nagylány megy neki egyedül is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!