Kaptam egy levelet a suliban, és azt írták hogy lesz teljes kivizsgálás most 14 éves vagyok (lány ) miből fog állni?
nekünk is küldtek egy teljes vizsgálatosat és annak megnézték a nemi szerveit (szeméremajkak,hüvelynyílás,folyás),akinek még nem jött meg a mensije.
Hiába mondjátok hogy ilyen nincs,nem lehetne,nálunk van/volt.
Persze a SZÜLŐK HOZZÁJÁRULÁSA IS KELL HOZZÁ.
se a szülők,se mi sem értjük mire jó ez,mertha valakinek nem jött meg valamilyen oknál fogva,azt egy "benézéssel" nem lehet megállapítani ._.
csak nálunk van ilyen?
14L
Nekünk is volt ilyen február elején:) (nyolcadikos vagyok)
Megmérte a súlyom és a magasságom. Hallás- és szemvizsgálatot is végeztek. Vérnyomást is mértek. Levetette a pólómat, előre kellett hajolni és megnézte a gerincemet. Röviden ennyi.
Nem fog intim helyekre "nyúlkálni" ne aggódj, melltartót biztosan használsz, de ha nem, a vizsgálat napján mindenképp legyen rajtad mert a gerincvizsgálatnál pólóban nem tud megnézni:))
Vajon miért érzem ezt a kérdést kamunak? Az iskolaorvosi vizsgálathoz nem kell szülői engedély. Iskolaorvos csak külső szemrevételezést tesz. Tehát megnézi, hogy van-e lúdtalpad, nem ferde-e a gerinced, van-e megnagyobbodott nyirokcsomód, rendben van-e a szíved, a látásod, van-e extrém mértékű szőrösödés esetleg, vagy valamilyen más komoly eltérés.
Elméletileg a nemi szervek külső (!) vizsgálata is rajta van a listáján, azonban az orvosok nagy része ettől eltekint. Ennek egy pár tanuló viszont később látja a kárát, akinek a családja is prűd, nem beszélnek ezekről otthon és nem viszik orvoshoz, illetve nem tudják, hogy mire kell figyelni.
A mellek megtekintéséből már önmagában nagyon sok dologra, kórfolyamatra lehet következtetni, a kórházban egy egyszerű sebészeti vizsgálatnál is áttapintják. Inkább egy pár perc kellemetlenség, mint esetleg egy cisztából elfajuló tumor...
Persze kamaszként az ember még mindent rózsaszínben lát és a legnagyobb baja az, hogy esetleg vetkőzni kell. Én is voltam kamasz engem is zavart, megértem.
Ebből a kérdésből hosszú vita fog kikerekedni a laikusok és az eüben dolgozók között. Ez utóbbi kategória ugyanis látja a kóros eseteket is, amiket a laikus csoport nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!