Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Inzulinrezisztencia, rosszul...

Inzulinrezisztencia, rosszul étkezem?

Figyelt kérdés

Sziasztok! IR-esek, kérlek segítsetek nekem. 3 hete kezdtem el a diétát, a doki 1200 kcal-os és 180 gr CH-s diétát írt elő, napi egy 750 mg-os Merckformin XR-rel. A gyógyszernek szerencsére nincs semmi mellékhatása, se hasmenés, se egyéb. Viszont a diétával gondban vagyok egy kicsit. Próbálom elhagyni azokat a dolgokat, amiket a doki kért, pl. a köreteket, krumplit, rizst nem eszem, fehér lisztes dolgokat sem. Viszont most hétvégén egy családi esemény miatt étteremben voltunk, ahol nem nagyon volt más lehetőségem, és pirított csirkemellcsíkokat ettem házias sült burgonyával. Ennek ellenére a napi összértékem kalóriában és CH-ban is a határ alatt maradt szerencsére. Tehát az lenne a kérdésem, hogy most az számít, hogy egy nap összesen mennyi CH-t viszek be, vagy az is, hogy azt milyen ételekből viszem be? Nyilván nem szeretnék sokat "bűnözni", nem erről van szó, de ha néha becsúszik egy krumplis vagy rizses étel, urambocsá egy fél szelet sütemény, de a kcal és a ch mennyiség rendben van, akkor ezzel elrontom az egészet, vagy azért néha megengedhetem ezt magamnak?

Bocsánat, ha kicsit hosszúra sikeredett a kérdés, de hát muszáj megtudnom :)

Köszi a normális válaszokat előre is :)

2012. márc. 19. 09:22
 1/8 A kérdező kommentje:
Még azt hozzátenném, hogy fogynom NEM kell, tehát aki esetleg ilyen irányú kedves választ írt volna, az ne fáradjon, köszönöm :)
2012. márc. 19. 09:26
 2/8 anonim válasza:

Szia!

Ne haragudj, hogy kicsit offolok, de ez engem is érdekel.

Megkérdezhetem, hogy miből jöttek rá, hogy inzulinrezisztenciád van? ,,Csak" az inzulinod magas vagy mellette hormon szint is?

Velem 850 mg-os Merckformint szedet a doktornő, kb egy hónapja, de én még emellett a gyógyszer mellett fogytam, pedig nem kellett volna, mert eleve vékony vaagyok/voltam.

Lehet, hogy érdemben nem tudok választ adni a kérdésedre, de szerintem a krumpli néha belefér. A rizs helyett viszont használj barna rizst, azt szabad. Igaz, hogy 40-50 perc alatt fő meg, de mégse sima rizs. Én csak ilyet eszem. Tésztából meg durumtésztát, mondjuk abból se sokat. (Én rosszul álltam az egészhez, mert hirtelen vontam meg magamtól mindent teljesen és lehet, hogy fokozatosabban kellett volna. Szerintem néha ,,bűnözhetünk", persze mindent csak mértékkel. Hétvégén én is ettem egy szelet túrós sütit, igaz, hogy a tésztát nem ettem meg. De sütit is készíthetünk mi magunknak, mert már van teljes kiörlésű, graham, rozs stb. liszt, meg folyékony édesítő és nyírfacukor.

(Rontani nem rontasz szerintem, de én is a héten megyek a doktorhoz és rákérdezek a dolgokra, mert oké, hogy diétázni kell, de akkor mondjon valamit, hogy mit lehet enni, mert csak fogyok.)

2012. márc. 19. 11:05
 3/8 anonim ***** válasza:

Véletlenül olvastam csak ezt el, de akkor válaszolok én PCO szindromás vagyok, inzulinrezisztenciával.Nem az a baj,hogy eszel szénhidrátot, hanem ,hogy nem osztod szét. Ha napi 180 gramm van előírva, akkor az szét kell osztani, mert ha hirtelen eszel sokat, nekem pl. akkor meg is fájdul a fejem, amíg le nem mozgom. 10 dkg krumpliban van 53 gramm szénhidrát, a rizsben majdnem ugyanennyi, akkor is ha barna a rizs, tök mindegy a felszívódási időn változtat csak a dolog.Én is kaptam ilyen gyógyszert, de egy bizonyos mennyiség fölött hamenést okozott és kiderül a vérvizsgálaton,hogy felére csükkenti az inzulin termelődést és ezmiatt a plussz hirtelen mennyiségű szénhidrátot egyszerűen kidobja a szervezet. Ezért nem kellett gyógyszert szednem, helyette, rendszeres mozgás és a diéta betartása és ez javított az állapotomon annyit,hogy, majdnem normális lett a véreredményem, így nem is kell gyógyszert szednem.

Néha lehet bűnözni, én is eszek sütit és tésztát, de nagyon kis mennyiséget.

Minden szénhidrátnál a felszívódási idő számít, ezért kell hosszú és késleltetett felszívódású szénhidrátot enni, de nyílván ezt te is tudod.A krumpi a rizs a tészta, hirtelen emeli a vércukor szintet és hirtelen is esik utána le.

2012. márc. 19. 12:16
 4/8 A kérdező kommentje:

Sziasztok, köszi a válaszokat!

Az én IR-emet csak a magas inzulinszint miatt állapították meg, hormonálisan elvileg rendben vagyok. Egyébként a 3 hét alatt 6 kilót fogytam, pedig nem kellett volna...

persze, próbálok egészségesebb kajákon élni, és a szénhidrátot is elosztani 4-5 étkezésre egy nap, de vannak olyan napok, amikor egyszerűen nem jön össze. Szóval néha biztos belecsúszik majd egy kis bűnözés, de igyekszem azért betartani a szabályokat, hiszen nagyon szeretnénk már babát...

2012. márc. 20. 11:42
 5/8 A kérdező kommentje:
Kedves 11:05-ös, légyszi írd majd meg, ha van kedved, hogy mit mondott Neked a doki :)
2012. márc. 20. 11:43
 6/8 anonim válasza:

Szia Kérdező!

Az első válaszoló vagyok. :)

Voltam a doktornőnél és sok mindenről beszéltünk, köztük az étkezésről is. Mondtam neki, hogy sokat fogytam a gyógyszer óta is, meg erről az egész diétáról beszéltünk.

Azt mondta, hogy ne kezdjem el számolni, hogy eszek valamit és akkor mennyit vittem be a szervezetbe, vagyis ne számoljam a kalóriákat. Mondta, hogy figyeljek a dolgokra, de ne vonjak el magamtól mindent. Ha úgy érzem, hogy többet nem akarok fogyni, (bár eddig se akartam, csak peregtek lefelé rólam a kilók), akkor vigyek be több szénhidrátot, természetesen lassan felszívódót.

Nem tudom, én megnyugodva jöttem ki, mert iszonyatosan magas az inzulinom, meg az egyik hormon szintem is, mégis azt mondta, hogy ne vonjak el teljesen mindent magamtól.

És ami még fontos: mozgás, mozgás és mozgás, bár ezt gondolom Te is tudod.

A kisbaba miatt pedig ne aggódj, biztos össze fog jönni. :) Voltam a G1 intézetben és ott volt egy hölgy, ugyanilyen gondokkal és ma már babát vár. :D

Szóval én kitartást kívánok Neked a diétához(mértékkel) és a babaprojekthez is! :)

2012. márc. 21. 20:20
 7/8 anonim ***** válasza:
Alapvetően a zöldségek, gyümölcsök megfelelő szénhidrátforrások, mivel a telítettségük alacsony. Ugyan van olyan gyümölcs, hirtelen rúg, viszont azoknak is 15 vagy alatt van a telítettségük. A krumplival rizzsel tésztával az a baj, hogy a telítettségük is borzasztóan magas. Ezért tudnak azok okozni inzulinrezisztenciát. Én betonpaleós vagyok, és ez olyan szintre fejlődött, hogy szinte bármiről meg tudom mondani, hogy mi fog később IR-t okozni, mivel azonnal rosszul leszek tőle. Persze a kisérletezésről már leszoktam, de például nálam már egy marék főttkrumpli egy evőkanál rizzsel képes volt erre. Ugyanezt előidézte egy fél torta. Egy negyed göröginnye, ami kb 2kg volt, az nem tudta. Nem tudta egy hatalmas tál cseresznye sem, de még a magas GI tulajdonos banán sem. Nem zabálok belőlük, de nem csinálnak semmi cirkuszt. Az IR veszélyes szénhidrátforrásokat maximum csipgetve lehetne, és elképesztően alacsony mennyiségben. Ennek nem is sok értelme van, ezért nem is csipegetünk ilyesmit. A kalóriatartalom valóban nem egyértelmű, mivel a zsíros húsban is nagyon magas, paleo étrendben azonban képtelenség zsírban hízni, max izomban, ha megy a sport. Az IR-eseknél viszont figyelni kell a diétával, viszont ha képes vagy később tartani a paleo-t később az IR is el fog tünni, és elhagyható a gyógyszer. Ha a doki ezt nem teszi lehetővé, akkor valami nem jól van kitalálva ott.
2013. jún. 30. 15:55
 8/8 anonim ***** válasza:

*fél szelet torta.

Amit mindenképp kerülni kell, hogy tejet semmiképp. Ugyanis tej és valamilyen szénhidrát (tejberizs, tejes müzli, bármi szh tejjel) akkora inzulinválaszt csinál, hogy az borzasztó.

2013. jún. 30. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!