Anya nem akar kórházba vinni?
Segítsetek légyszi!!!!!!!!
Anya éjszakás,és most nagyon nagyon fáj.Mindjárt idehányok és nem tudok felállni mert a hasam felső része nagyon fáj!!! Mit csináljak?
Na egy kis összefoglalás tehát jobb alhasi fájdalom hányingerrel társulva ez eléggé hasonlít a vakbélgyulladás tüneteire. Anyád eldugta a lázmérőt ezért nem tudod lázas vagy e értem, de nagyjából elég volt amit a fájdalommal mondtál hogy látatlanban vakbélgyulladás gyanú legyen. Igaz a vakbélgyulladást össze lehet téveszteni más betegségekkel akár nőgyógyászati betegségekkel is meg gyomor esetleg bél, stb.
Na akkor néhány szó a betegségről.
A vakbélgyulladás a féregnyúlvány elzáródása okozza.
A betegség folyamata: Tehát a féregnyúlvány elzáródik. Általában először bizonytalan fájdalom jelentkezik a köldök, vagy a gyomor környékén, amit étvágytalanság, hasi puffadás, hányinger, hányás továbbá székrekedés kísér. A betegnek általában hőemelkedése van. A fájdalom kb. 12 óra alatt lehúzódik a has jobb alsó részébe a gyulladás folyamatának előre haladtával. A fájdalom erősödik majd állandósul. A járás, a mély lélegzetvétel, a köhögés és a tüsszentés tovább rontják a fájdalmat. Kezelés nélkül a gyulladás kifekélyesíti belülről bélelő nyálkahártyát, ami 1-3 nap alatt a bélfal elhalásához és átfúródásához vezet. Amennyiben kialakul a bélfal átfúródása is, a fájdalom egy rövid időre lecsökken, majd a korábbinál erősebben jelentkezik és fokozatosan kiterjed az egész has területére. Láz és hányás gyakori kísérő tünetek, a beteg állapota folyamatosan romlik. A bélfal átfúródása életveszélyes szövődmény. Tehát ha nem kezelik még akkor sem a betegség halálhoz vezet
A kezelése a következő: A vakbélgyulladás sürgős orvosi ellátást igényel.
A vakbélgyulladás kezelése a féregnyúlvány sürgős műtéti eltávolításából áll. Az operáció a beteg állapotától és a betegség előrehaladtától függően történhet a has megnyitásával vagy hastükrözéses - ún. "kulcslyuk" - módszerrel (laparoszkópia). A műtét előtt és után a beteg antibiotikumot is kap. Idejében felismert és operált, szövődménymentes esetben csak néhány napot kell kórházban tölteni, és hamar fel lehet kelni a műtét után. Ilyenkor gyors, zökkenőmentes, teljes gyógyulásra lehet számítani.
A túl későn végzett vagy el nem végzett műtét következtében viszont életveszélyes szövődmények léphetnek fel: a bélfal átfúródása, majd tályog vagy hashártyagyulladás kialakulása. Utóbbi sokkhoz vezethet, ami életveszélyes állapotnak számít. Szövődményes esetben rosszabb a betegség kórjóslata, a gyógyulás ilyenkor elhúzódóbb, és esetleg több műtétre is szükség lehet. Kiterjedt gyulladás után hashártya összenövések maradhatnak vissza, amik bélmozgás zavarokat okozhatnak a későbbiekben.
Szerintem döntsd el ha ez van hogyan szeretnéd hogy felvágjanak köldökben és még pár helyen 1-2 centis vágás vagy vágjanak fel 10centi hosszan. Szerintem a lányoknak ez fontos. A laparoszkópiát csak akkor alkalmazzák ha nincs szövődmény pl. : bélfal átfúródása.
Na akkor még egy pár történet mert tudok egy pár story-t.
Olyanról mindenki tud szinte hogy sikeres vakbélműtét.
Engem 7 éve (2004) műtöttek ilyennel és emlékszek rá (1987-ben születtem) tehát azért ismerem a tüneteket + orvosira járok. A laparoszkóp nálam nem működött. De semmi nagyobb komoly. Meglehet szokni, de azért aki nem akar egyáltalán szégyenkezni ilyen miatt annak meg mindenkinek ajánlott időben orvoshoz menni, de nem tudom mennyire van szégyenlős. Én nem az biztos.
2007 májusában 20.-a körül kezdődött neki egy velem hasonló korú lány aki ismer hasonló tünetei voltak. Ő nem akart semmiképp vágást a hasa jobb aljába rólam példát véve nem is gondolt a laparoszkópiára de nem ment el orvoshoz még amikor már nagyon fájt neki. Csak van egy kis gond, hogy ő már nem él (meghalt: 2007. május 27.). Nem rég voltam nála a temetőben.
Na ennyi, leírtam mi ez és mire számíthatsz szerintem MENJ EL ORVOSHOZ! L/23
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!