Mitől késhet a menstruáció?
Gyógyszer
Fertőzés
Tartósabb betegség
Szorongás
BMI
Kedves kérdező!
Nos, sok mindentől. Felsorolom neked a lehetséges okokat.
1. Terhesség,- de, mivel úgy gondolod, hogy ez nem lehetséges, menjünk tovább.
2. Funkcionális eredet,- mikor nem válik le a szokásos időben a méhnyálkahártya, nem következik be a szokott időben a menstruáció. Ez azt jelenti, hogy a késést akár petefészek ciszta is okozhatja- minél előbbi kivizsgálást igényel!
3. Egyes gyógyszerek szedése,- ide sorolandó pl.: antidepresszánsok, illetve antibiotikumok sora is.
4. Fogyókúra vagy kóros soványság,- fogyókúra esetén szabálytalanná válhat a ciklus, így tolódhat a menstruáció ideje is. Ezenkívül, menstruáció késése már komoly jel lehet arra is, hogy a szervezet élettani folyamatai károsodtak.
5. Túlsúly,- nagy mennyiségű zsírszövet endokrin szervként funkcionálhat, kihatással van a női neki hormonok működésére, ez okból is késhet.
6. Stressz,- Jól jellemezhető a stressz menstruációs ciklusra gyakorolt hatása azzal, hogy a világháborúk alatt számos nőnél jelentkezett a menstruáció hónapokig tartó kimaradása- itt elég ezt megérteni.
7. Fizikális túlhajszoltság és egyéb,- megterhelő edzések, tornagyakorlatok tartoznak ide, de pszichiátriai betegségek, belgyógyászati okok, fertőzések hatására is gyakran jelentkeznek vérzészavarok.
Minden jót kívánok!
A fentiek nagyon jól felsorolták, gyakorlatilag mindentől. Nekem jellemzően a fokozott stressz szokott bezavarni 1-4 napot.
Viszont az is fontos, hogy mennyit késik. Ha nagyon sokat, vagy sokszor akkor érdemes felkeresni egy orvost vele.
Nekem egész életemben minden hónapban megjött rendesen.
Tavasszal borzalmasan stresszes időszakon mentem keresztül, és emiatt 3 hónapig teljesen kimaradt a menzeszem.
Egyébként csinálj tesztet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!