Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Az F31.4-es depressziót lehet...

Az F31.4-es depressziót lehet gyógyitani?

Figyelt kérdés
2010. júl. 4. 15:33
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Hali

22:11-gyel egyetértek, mindenképpen kell a gyógyszer, és pont azért, amit leírt.

De amit a genetikáról írtál... kicsit túlzónak érzem. A családkutatások prevalencia alapján dolgoznak, és eddig max. azt tudták kihozni az ilyen kutatásokból, hogy a betegek rokonainál magasabb a betegség előfordulási aránya, mint a normál populációban. Egypetéjű ikreknél is olyan 50% körül szokott lenni, kétpetéjűeknél már csak 20% körül, normál populációban asszem 1-2%. De még egypetéjűeknél sem 100% az arány. Tudok kutatásokról, amik géneket is találtak, és arról is, hogy az ismételt kutatások gyakran járnak különböző eredményekkel. Mondjuk ezek az adatok 1990 és 2000 között születtek, azóta sokat fejlődött a technika. De hogy 100%... Majd utánaolvasok :D De mint tudjuk, egy mérés nem mérés, egy kutatás nem kutatás :)

A pszichoterápiáról meg annyit, hogy a szinten tartásban és betegvezetésben sztem fontos lehet a szerepe, gyógyszeres kezelés mellett mindenképp. Mondjuk, megvannak a korlátai, az is igaz. De hogy haszontalan volna... Ezt is kétlem :)

2010. júl. 6. 18:05
 12/17 anonim ***** válasza:

A pontos adatok a következőek a prevelancia és a konkordancia tekintetében a bipoláris affektív zavarnál: Bipoláris zavarban szenvedők betegek hozzátartozói 8-18 szor nagyobb valószínűséggel betegszenek meg bipoláris hangulatzavarban. Egy szülő bipoláris betegsége esetén 25%, két szülő betegsége esetén 50-70% a valószínűsége, hogy az utód is megbetegszik. A monozigóta ikrek konkordanciája bipoláris zavarban 74-90%. Míg az "egyszerű", unipoláris depresszióban 43-50%. A dizigótáké 15-25%. Tekintet nélkül arra, hogy együtt, vagy külön nevelkedtek!

Ezek a számok nagyon magasak!

2010. júl. 6. 19:47
 13/17 anonim ***** válasza:

Phew, köszönöm.

Hát, már 20 éve is elfogadott dolog volt az öröklődés kérdése, még szép, hogy magasak. Nekem csak a túlzások szúrják a szemem. Teljesen más következtetéseket lehet levonni a terápiával kapcsolatban 100% és 25% mellett (gondolom, ez az az érték érvényes az érintett populáció nagy részére). 90%-nál ostoba az, aki nem fogadja el, hogy teljességgel biológiai okok vannak a háttérben. A maradékban azért már meg lehet kérdezni, hogy a hajlamból miért nem (oké, mondjuk mert poligénes öröklődés van) lesz betegség (vagyis hogy mi a helyzet a protektív faktorokkal ill. azok hiányával -> az a 26-10% monozigótáknál azért befigyel). Ehhez sztem azért elég alacsonyak azok a számok. Asszem :D

2010. júl. 6. 23:21
 14/17 A kérdező kommentje:
Szóval nem lehet kigyógyitani...És még lehet h én is ilyen leszek...;(
2010. júl. 8. 12:46
 15/17 anonim ***** válasza:

Ha szedi a gyógyszert, akkor nagyon jól szinten lehet tartani! Mint ahogy írtam, sok híres, magas végzettségű ember is szenved ebben a betegségben. Itt tényleg fontos, hogy szedd rá a gyógyszert a mellékhatások ellenére is!

Hány éves vagy? Ki beteg a családból?

2010. júl. 8. 22:38
 16/17 A kérdező kommentje:
Anyukám beteg,én 14 vagyok.
2010. júl. 9. 12:37
 17/17 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem biztos, hogy te is beteg leszel! Ha csak az egyik szülőd beteg, akkor sokkal kisebb az esély, hogy te is megbetegedj!

Remélem anyukád jól van, sikerült beállítani.

Tényleg nem érdemes ezen parázni! Azt, hogy az égiek milyen kártyát osztanak, úgysem tudjuk előre. Nagyon sokfélét oszthatnak:) Fel a fejjel!

2010. júl. 9. 17:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!