Az asperger, vagy autizmus kizárja az empátiát?
Nos minap sok kutatással rá jöttem hogy vannak aspergeres vonásaim, viszont van olyan is ami nem illik rám. Kitöltöttem az angol autizmus tesztet, és ott 37 pontot, és 6.0 AQ pontot kaptam, ami a sárga mezőbe volt, ami annyit jelent, hogy átléptem a normális értéket. (Egy átlagos embernek 23-24 pont, és 4.0 AQ pont jön ki)
Ami igaz rám: - Nehezen fejezem ki érzelmem mások számára
- Nem szeretem a szemkontaktust
- Sok kis hülye rutinom van amihez ragaszkodok + nagyon érzékeny vagyok a változásokra
- Sokszor van olyan, hogy ha találok egy érdekes témát, akkor jól bele ásom magam, és több napig hatása alatt is vagyok
- Idegesítenek a kis dolgok pl (Csámcsogás, óra hangja, nemszeretek minden fajta zoknit, stb.)
- Jó megfigyelő vagyok, és szeretem a részleteket.
Ami nem igaz rám: - Nehezen olvassom le az emberek arcáról az érzelmeket, és gesztusokat
Úgy gondolom elég jól tudok "olvasni" az emberekbe, sokszor olyat is észre veszek amit mások nem. Észlelem a változást az arcukon, hogy mikor milyen érzelmeket élnek át/ miről gondolkozhatnak, és elég jól be tudom határolni a szándékaikat is.
Van egy elméletem. Nem tudom ki mennyire járatos az MBTI típuselméletben, de én INFJ vagyok. Nos az INFJ személyíségtípus elméletben magas empátiával rendelkezik, szóval az elméletem, ha egy INFJ aki alapból magas EQ-val rendelkezik kap egy aspergest gyerekkorátol, akkor nem lesz annyira érzelmi analfabéta, mint az, akinek alapból átlagos volna az EQ-ja. (Persze ez csak elmélet.)
Sokszor volt gondom nekem is a suliban, kiközösítettek, túl érzékeny voltam stb.
Normális válaszokat szeretnék, esetleg tapasztalatokat! Köszönöm. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!