Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ha valaki hosszú időt tölt el...

Ha valaki hosszú időt tölt el a vendéglátásban dolgozva törvényszerű hogy idővel pszichés gondjai lesznek?

Figyelt kérdés
Párommal 15 éve dolgozunk éttermekben. Azt vettem észre hogy nem bírjuk már körülöttünk a barátainkat, kemény alvászavarokkal küzdünk, szétrobbanunk a feszültségtől. Más is tapasztalt ilyet hasonló munkakörben? Milyen megpldást talált?
2018. jún. 3. 11:01
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. A tanári pályát nem ismerem de jelenlegi oktatási törvények mellett az sem lehet egyszerű feladat.
2018. jún. 3. 17:34
 12/17 anonim ***** válasza:
0%

72%-os ne tulozz, nem pedagogus ellenessegrol van szo, de mindenki tudja milyenek a pedagogusok...senki sincs odaig a munkajuktol. Tisztelet a kivetelnek.

Amugy csak konnyebb a tanitas, ha mar nem vendeglatozol, hanem tanitasz, nem? Sajat magad igazoltal ra arra amit a (szerinted) pedagogus ellenesek irtak.

Es azert a hetkozbeni szabadnap nem olyan, mint hetvegen, akkor ezt neked is tudnod kene, ha vendeglatoztal.

A gyerekek meg az emberek hogy milyenek az egy tok mas tema, eljutunk Makotol Jeruzsalemig.

2018. jún. 3. 18:29
 13/17 anonim ***** válasza:

69%-os, idézőjelet használtam...

Bár akár anélkül is megállhat, mert nekem meg például az tök uncsi, hogy sokan bármiféle mélyebb belelátás nélkül nyomják a lózungokat, hogy milyen könnyű tanárnak lenni, szünetek, ücsörgés stb., és fogalmuk sincs arról, hogy mennyi "láthatatlan pluszmunka" van ebben, szóval hogy milyen, ha valaki tisztességesen, lelkiismeretesen csinálja. A témához kapcsolódva: pont ez a csoport szokott kiégni, ezért elhagyni a pályát (vagy még hamarabb). Akik nem veszik komolyan, azoknak nincs mitől kiégni...

Egyébként én is azt szoktam mondani, hogy tessék, ki lehet próbálni, áll a zászló mindenkinek. Érettségi, utána 4 év főiskola vagy egyetem, és már lehet is kezdeni gyakornokként, havi nettó 100 ezer körül.

Szerintem egyébként nem lehet "centivel" összehasonlítani a két szakmát.

Igen, mint írtam, én abbahagytam pár év után a vendéglátózást, pedig szerettem. És nem azért, mert hű-de-nehéz, hanem azért, mert családdal, gyerekkel számomra összeegyeztethetetlen. Volt presszós szomszédom még tini koromban, a gyerekére állandóan egy másik szomszéd vigyázott. Na, én ezt nem akartam, úgyhogy a GYES után már kötetlen munkaidős munkám lett, közben pedig folytattam a régebben félbehagyott tanulmányaimat...

Egyébként nem mennék vissza - és nyugodtan beleláthatod ebbe is, hogy tulajdonképpen titeket igazollak -, de több okból sem, nem csak azért, mert fizikailag és időben több (mert szellemileg meg közel sem olyan lezsibbasztó, mint az iskola). Annak ellenére sem, hogy legalább a dupláját keresném a mostani fizetésemnek, ha nem többet.

Nekem egyébként teljesen mindegy, melyik nap szabad. Amúgy szoktam dolgozni hétvégéken is, persze csak pár órát, és evidensen nem az iskolában.

Az meg szerintem teljesen mindegy a kiégés szempontjából, hogy gyerekekkel vagy felnőttekkel dolgozol, ember-ember. (Nem mellesleg a gyerekeknek vannak ám szülei is, tudtad? :D Meg a "kedves" kollégák is felnőttek, és nehogy azt hidd, hogy egy összetartó, homogén valamiről van szó, mert iszonyatos sok konfliktus adódik nap mint nap.)

De egyébként lehet, hogy megint váltani fogok, már gondolkodtam ezen az elmúlt kb. egy évben, mivel én is a kiégés szélén állok kb., de ha lesz rá lehetőség, akkor most már tényleg olyan területre megyek, ahol nem sok közöm lesz emberekhez...

2018. jún. 3. 20:39
 14/17 anonim ***** válasza:
Most már csak az a kérdés, hogy azok a vendéglátósok, akik ENNYIRE irigykednek a pedagógusokra, miért nem lettek azok?! 🙄😀
2018. jún. 4. 07:17
 15/17 A kérdező kommentje:
Ok, köszönöm a válaszokat, és a kérdésem szétoffolását. Szerintem senkinek semmi köze ahhoz hogy ki miért választ egy adott szakmát és nem is vág témába. Azt az általános véleményt eloszlatnám hogy mi vendéglátósok tanulatlan emberek lennénk, ezért nem lehetnénk tanárok. Nagyon sokunknak van egyetemi végzettsége, csak éppen ebben van/volt a pénz. Később pedig a szakmai tapasztalat, jelenleg a munkaerőhiány=viszonylag versenyképes fizetések hazai viszonylatban. Ennek a munkânak is van előnye, a tanár munkának is van előnye. Én a hátrányokból fakadó gondok leküzdésére kerestem volna tippeket és megoldást, hogy elkerülhessem a kiégést.
2018. jún. 5. 21:44
 16/17 anonim válasza:
27 éves vagyok Férfi. Megfordultam én is a vendég látásba. Egyszer 1 évet voltam reggeliztező felszolgáló,de bele kostolhatam az alle cartba is, és éjszaka is sokat voltam ,és voltak élesváltásaim is. Hajtós pörgős feszültségekkel teli mun ka volt.Főleg nekem mint zárkozottabb személyiség tipusnak nagyon nem feküdt ez a munka.1 év után majdnem bekattantam teljesen kilettem idegileg ,pedig végig évek óta pszihologushoz jártam.Teljesen becsavarodtam nagy szükségem lett a pszihologus támogatására.Pánik os tüneteim hipohonder és paranoid tüneteim lettek.Egyből váltottam Gyárba mentem szalag mellé 10 órába váltott müszakkokal ez se leány állom de 100 szor jobb mint a vendég látás itt semmi tüntetem nem volt.Fél év mulva meguntam és úgy döntötem vissza megyek a vendég Látásba 3 hónapot lehuztam egy szállodába mint reggeliztető és mint alle cartos ismét pánikos rosszul létem lett.Ekkor felmlndtam. Nekem elég ennyi a vendég látásból . Nekem sok ennyi emberrel együt dolgozni és nekem sok a vendégek zaja.Egész nap menni pihenés nélkül tilos megálni . Kis részen sok ember össze zárva nincs egy lerc nyugalom.Ez idővel felörli az embert.Visszknt sok múlik azon ki milyen személyisév tipus valaki imádja csinálni és ez élteti ez engem lefárasztott inkább.
2019. jan. 30. 19:44
 17/17 anonim válasza:
27 éves férfi vagyok. Folytatnám tovább.Ismerek egy srácot aki 2 éve csinálja nagyon ügyes jó a szakmájába ,de teljesen kikészült idegileg . Hasonlóan mint én de neki mások a tünetek azt vettem rajta észre idegileg nagyon rosszul van. Mikor otthon van és másnap menni kell melózni le kell feküdjön és nyugtatnikell magát mert lüktet az ér a fején.Váltani nem akar mert oda veszik az amit eddig be fektetett.Nem ugy megy ez szerintem hogy akkor uccu neki had szoljon csináljuk. Van aki a fürészport nem birja hiába jó asztalos .Van aki a monotonitást nem birja .Ha valamo nem megy váltani kell pszihésen idegileg nem érdemes tőnkre tenni magát az embernek egy munkahely miatt.
2019. jan. 30. 19:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!