Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ha valaki hosszú időt tölt el...

Ha valaki hosszú időt tölt el a vendéglátásban dolgozva törvényszerű hogy idővel pszichés gondjai lesznek?

Figyelt kérdés
Párommal 15 éve dolgozunk éttermekben. Azt vettem észre hogy nem bírjuk már körülöttünk a barátainkat, kemény alvászavarokkal küzdünk, szétrobbanunk a feszültségtől. Más is tapasztalt ilyet hasonló munkakörben? Milyen megpldást talált?
2018. jún. 3. 11:01
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Nem törvényszerű. Pontosabban nem a vendéglátás okoz stresszt, hanem az idióta emberek, feszített munka, pihenés hiánya, stb. Más szakmákban is van ilyen pl tanárok, orvosok, stb. Fel kell mondani, megnyugodni, pihenni, aztán nyugisabb munkát keresni.
2018. jún. 3. 11:11
 2/17 anonim ***** válasza:
93%

Szia! Nálam ugyanez a helyzet, leszámítva a kemény alvászavart, de enyhe már van. 10+ év tanári pályán.

Nagyon gondolkozom a váltáson, és nem azért, mert tanítani nem szeretek, hanem a sok faxság miatt....

2018. jún. 3. 11:20
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Csatlakoznék az előzőkhöz, a pedagógusoknál törvényszerű szinte (én is az vagyok), a vendéglátósok közül én ismerek párat, aki normális maradt, de lehet az is, hogy csak idő kérdése... Az ő munkájukba annyira nem látok bele.
2018. jún. 3. 11:29
 4/17 anonim ***** válasza:
9%

Mit keresnek itt a pedagogusok?? A kerdezo vendeglatasrol kerdezett. Pedagogusoknal nem alap a szovegertes???? Es ezek tanitjak a gyerekeinket, akik itt sirankoznak. Modositsatok palyat de surgosen!!

A vendeglato meg az egyik legdurvabb munka, napi 12-16 oraban, durva fizikailag, allomunka, durva mentalisan, mindenhogy. A pedagogust kene beallitani a pultba vagy a placcra csak 1 napra! Utalom ezt a pedagogus rinyalast. Eszukbe nem jut hogy alkalmatlanok ra es szerencsetlen gyerekek fejlodeseben kart tehetnek.

Kerdezo, rengeteg vendeglatos pl iszik, pont ezert. Az ivas hattereben is depresszio meg szorongas van sokszor. Nem torvenyszeru de a tobbseg igy jar mint mi. Probaljatok mashol elhelyezkedni, ami nem ilyen strapas.

2018. jún. 3. 12:52
 5/17 anonim ***** válasza:
39%
* igy jar mint ti
2018. jún. 3. 12:53
 6/17 anonim ***** válasza:
0%
Ja es amugy en is pedagogus vagyok, az lemaradt :D De amig egy vendeglatos megengedheti maganak h psziches bajokkal is dolgozik, addig egy pedagogus NEM.
2018. jún. 3. 12:59
 7/17 anonim ***** válasza:
75%

Ha valóban pedagógus vagy és nem csak lejáratni akarod őket, akkor a Te szövegértéseddel is óriási probléma van.

Ugyanis írtál ide hozzászólást.

De az is bizonyítja, hogy inkább csak neked van problémád a szövegértéssel, mert a kérdésben nem csak a vendéglátósokra utal, hanem "hasonló munkakörben" dolgozókra is.

Hasonló: pl. mindkettő emberekkel foglalkozik, nagy a stressz, nyomás... stb. :)

2018. jún. 3. 13:22
 8/17 anonim válasza:
18%

A vendéglátás meg egy tanári munkakör köszönőviszonyban sincs egymással! Az egyik fizikai, a másik szellemi. A pedagógusok meg évtizede híresek a folyamatos panasz áradataikról. El lehet menni más munkát keresni! Akik most tanítanak, az az a generáció, akiknek ha nem volt elég pontjuk, jobb híján elmentek tanárnak. Ne hasonlítsuk már össze a vendéglátást a tanárral, aki ücsörög egész nap, ott a nyári szünet, nem talpal dupla műszakban, bejelentik rendesen, van hétvégéje es ünnepnap nem dolgozik. Hagyjuk már!

Van a szűk családi körben pedagógus meg vendéglátós is. Erről ennyit.

2018. jún. 3. 13:49
 9/17 anonim ***** válasza:
13%
Amugy nem erdekes hogy egy vendeglatos se szol hozza? Mert vasarnap van es guriznek. A pedagogusok ernek ra itt kommentelgetni vasarnap. Ennyit a 2 szakma hasonlosagarol.
2018. jún. 3. 13:53
 10/17 anonim ***** válasza:
50%

Jaja, baromira ráérek én is ma kommentelgetni, így írok ide is, hadd örüljön a két "pedagógusellenes" válaszoló. :P

Aztán majd hétfőtől péntekig nyomom egyfolytában (és nem, nem ülök egész nap, az már nagyon régen volt, amikor ezt egy _normális_ tanár megtehette), amely időszak alatt ugye a vendéglátósoknak lesz egy-két szabadnapjuk...

És nehogy azzal gyertek, hogy nem lesz, szünnap nélkül dolgoztok hetekig egyfolytában. Ha létezik ilyen hely esetleg, akkor azt tényleg ott kell hagyni.

Dolgoztam vendéglátóiparban pár évet, heti két fix szabadnapom volt az egyik helyen, a másikon két nap meló (9-23/24), két nap szabad. Szerettem csinálni, pedig már akkor is voltak idióta vendégek (meg kollégák), de aztán váltottam.

És ismertem sok-sok éve a pályán lévőket, nem voltak ilyen gondjaik, amiket a kérdező leírt. Az ivászatot inkább "szakmai ártalomnak" mondanám, szinte mindenki napi szinten lenyomott egy-két italt, csak kevesen voltunk kivételek. De erős alkoholistához sem volt szerencsém.

Most nem ismerem a helyzetet, de biztos vagyok benne, hogy nagyságrendekkel több az idióta vendég, mivel mindenhol több az idióta ember... :(

(Ez speciel a gyerekekre is igaz: egyre több a problémás, akiket speciális iskolák helyett benyomnak a normál iskolákba "integráció" címszóval; meg alapon már a mostani gyerekek is teljesen mások, mint régen, szóval a pedagógusoknak sincs könnyű dolga.)

Az biztos, hogy bármelyik szakmában, ahol emberekkel foglalkoznak, előbb-utóbb bekövetkezik a burn out; segítő szakmákban ez átlag 10 év (a pedagógusoknál is kb. ennyi), egyéb szakmákban kicsit több, de bekövetkezik...

Szóval én azt javaslom, hogy váltsatok. Vagy ha ez valamilyen oknál fogva lehetetlen, akkor kérjetek külső segítséget (életmód-tanácsadótól, pszichológustól), mert azért a kiégés kezelhető, és visszafordítható a folyamat.

2018. jún. 3. 16:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!