Egy autista apa milyen hatással lehet a család életére?
Hát, nem vagyok profi a témában, de az biztos, hogy attól függ, milyen súlyos az állapota, egyáltalán milyen tünetei vannak. Az autizmus spektrumzavar nem egy egységes dolog, azért "spektrum", vannak nagyon enyhe és nagyon súlyos esetek, és a kettő között ezer árnyalat.
Az autisták kb. 40-50%-a értelmi fogyatékos is egyben, enyhétől a súlyosig bármi előfordulhat; szóval közülük szerintem csak elvétve akad, akinek egyáltalán lesz családja (a "szimplán" értfogyiknak dettó, az enyhéket kivéve; pl. a középsúlyosak között sok soha nem lesz szobatiszta, és van, aki nem is tud beszélni sem stb.)
Az ép értelmű autisták közül nagyon soknak a szociális kapcsolatokkal van gondja, szóval szerintem nekik ezért nem is lesz családjuk.
Amelyiknek igen, ott az általános alkalmazkodáson kívül még sok-sok pluszra van szükség a másik fél részéről, hogy a különböző "hóbortokat" el tudja fogadni, tudjon ezekhez alkalmazkodni (pl. "rendmánia", napirend, megszokások). Egy kisgyereket elképzelni sem tudom, hogyan tudna alkalmazkodni. De ez nem jelenti azt, hogy nem lehet, csak nekem túl problémásnak tűnik.
Vannak ismerőseim (nő és férfi egyaránt) akik a gyerekük dg. után jöttek rá, hogy ők is a spektrumon vannak. Elég jól működik a család, az érintettek dolgoznak és van néhány barátjuk is.
Ha az érintett férfi megtalálja a megfelelő párt akkor nincs negatív hatása a családra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!