Anorexiás vagyok? 166 cm 47 kg.
nem anorexiás jelenleg.
és azért küldtem a testtömeg-indexet, hogy lássa, a súlya teljesen normál tartományba esik, ha fogy pár kilót, akkor is.
nem kell rögtön medikalizálni.
12 évesen jól vagy így, és nem minden a külső.
olvass sokat, tanulj nyelveket, az agyadra is gyúrjál.
"Az anorexia nervosa egy pszichés betegség, a táplálkozási zavarok egyik alapvető típusa. Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése („orexis” = vágy, „an-orexis” = vágy elvesztése). A nervosa kiegészítés a betegség pszichés (idegi) eredetére utal. A köznyelvben gyakran anorexiának rövidítik, ami azonban pontatlan. Anorexia az orvosi nyelvben csupán étvágytalanságot jelent a kiváltó októl függetlenül. A betegséget elsőként a francia Ernest-Charles Lasègue és a brit William Gull írta le 1873-ban.
Ennek az evési problémának fő jellemzője, hogy a beteg drasztikus mértékű fogyásra törekszik. Orvosi esetnek tekinthető az, aki legalább 15%-kal könnyebb, mint a legkisebb normális súlya. Az önéheztetéshez gyakran társul kényszeres tornázás is. Mindezek hátterében az áll, hogy az anorexiás személy testképe torzult, túl kövérnek látja magát. A betegség azért is figyelemre méltó, mert a kialakulása után a halálozási arány eléri a 8-9%-ot."
"Tünetei
testsúlycsökkenés (Testtömegindex 17,5 alatt), melyet a beteg saját maga ér el a táplálékfelvétel csökkentésével, diuretikumok, étvágycsökkentők, hashajtók használatával valamint excesszív sportolással
fokozott félelem az elhízástól
nők esetében a menstruáció elmaradása
a beteg testképe torzult, mások testét reálisan meg tudja ítélni, magát nem
Előjele lehet a testsúly 10%-ának elvesztése két héten belül."
A kérdező testtömegindexe ez alapján a kalkulátor alapján 17,1. [link]
Itt is annyi: [link]
Vagy itt: [link]
Utóbbinál külön írják is, hogy normál tartományban van a súlya, de "A súlyod
22
százalékos más hasonló
magasságúakkal és korúakkal összehasonlítva
50 százalékos az átlaghoz közeli súly jelenti.
A 90 százalék azt jelenti, hogy több a súlyod, mint a többiek 90%-ának
A 20 százalék azt jelenti, hogy kevesebb a súlyod, mint a többiek 80%-ának"
Magyarán még a normál tartományban, de már az átlag alatt, kisebb a testsúlya, mint a kortársai 80%-ának, és a 17,1-es BMI pedig 17,5 alatt van, ami az anorexia egyik ismérve.
Senki nem mondta, hogy medikalizálják, hanem azt javasoltuk, hogy forduljon pszichológushoz, illetve általában orvoshoz aki majd úgyis pszichológushoz fogja továbbküldeni. Az pedig nem gyógyszerrel fogja kezelni, ugyanis az a pszichiáter reszortja. Szerintem itt mindenki úgy gondolja, hogy inkább kérjen segítséget most, amikor még normális tartományban van a testsúlya, viszont egy nagyon kóros testkép és ezzel kapcsolatos kóros és káros szokások vannak nála kialakulóban, mintsem várjunk, amíg nagyobb baj lesz.
Kérdező, hogy elhiszed-e, az a te személyes döntésed, te úgy döntöttél, hogy nem hiszed el, a tények ellenére. Csak olvasd el a fentieket, ahol ki van számolva pl. a BMI-d.
Szóval van pszichológusod, és benne bízol legalább? Megbízol bárkiben? Mert ha igen, fordulj hozzá, beszélj vele. A korábban linkelt segélyvonalak valamelyikét is felhívhatod, ott aztán nincs miért szégyenkezned, biztos sok a tiédnél cifrább problémával fordulnak hozzájuk. Egyet ne csinálj, ne maradj magadra ezzel a dologgal. Kérlek.
Én is pont így kezdtem, jelenleg anorexiás vagyok. 170 cm, 46 kg.
A súlyod még valóban nem életveszélyes (mint ahogy az enyém se), de a 25 kg-os, haldokló anorexiás lányok is pont így kezdték, először csak kicsit akartak fogyni, aztán még többet, és így tovább.
Hidd el, elég durva betegségről van szó. Nekem tönkretette a társas kapcsolataimat és a tanulmányaimat, mivel már semmi másra nem tudok gondolni, csak arra, hogy "Jaj, ez mennyi kalória lehetett?" és "Úristen, mennyit kell futnom ahhoz, hogy ezt a sok kaját ledolgozzam?"
Idejét sem tudom már, mikor ettem utoljára görcsölés nélkül.
Ha szép alakot szeretnél, sportolj (ÉSSZEL), és táplálkozz egészségesen (sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely, hal, tojás, csirkemell, illetve jó zsírok, pl. magvak (mandula, dió), avokádó), de ne vonj meg magadtól mindent. Néha nyugodtan meg lehet enni egy hamburgert vagy egy pizzát. A lényeg, hogy nem szabad belebolondulni!
És hidd el, a soványság nem szép. Az emberek megvetéssel, szánalommal tekintenek rám. Miért? A kiálló csontjaim, a pálcika karjaim miatt.
Ne ilyen akarj lenni, hanem EGÉSZSÉGES, akire irigykedve néznek a fitt alakja miatt.
Ráadásul ha nem eszel normálisan, energiád sem lesz, se a sporthoz, se a tanuláshoz, se SEMMIHEZ!
Menj el egy pszichiáterhez, kérlek.
Gondolkodj el ezeken, és vigyázz magadra!
Hiába jó még a testömegindexe az anorexia nem erről szól.
Elsősorban lelki betegség.
Egyértelműen anorexiás vagy.
Anorexia és bulimia gyakran együttesen van jelen.
Szia! Hasonló korú vagyok mint te, nemrég töltöttem a 14-et. 12-3 évesen modellkedni akartam, mert mindigis magas voltam és vékony. Most 177 cm vagyok, de nem ez a lényeg, hanem hogy utáltam magam mert nincs tight gap-om, kiálló hip bones-aim, nem 60centis a derekam és a combom sem zsírmentes...
Próbáltam nem enni meg amiket te csinálsz. Visszagondolni is rossz.
Az a gond az egésszel hogy a bulimiától tényleg szétmennek a fogaid és savas, büdös áporodott lehelleted lesz, amit nem tudsz száműzni sehogyan sem a szádból. Fenn áll a veszélye, hogy szétmarja a nyelőcsöved a sav, amivel az a baj hogy ott a légcsöved is. Most képzeld el ahogy a savas hányás a tüdődbe ömlik.
Azt akartam kihozni az egészből, hogy azzal nem fogysz ha nem eszel, mert a tested raktározó, túlélő üzemmódba vált.
Nemtudom érdekel e de a fiúknak sem a vézna cingár lányok jönnekbe (csúnya lesz: mert csontokkal csak a kutyák játszanak)
Nézegess instán képeket szép, egészségesen étkező, kisportolt testű lányokról. Hátha megjön a kedved hogy a szép idomokat válaszd a lapos fenék szöttyedt mell kombó helyett. A modelleket a photoshop alakítja, téged pedig te magad.
Ajánlom a lifetilt.com-ot mert ott nagyon sok inspirációt szereztem és van egy csomó edzésterv meg kaja amitől kellő kitartással isteni tested lesz.
A másik meg hogy az izom nehezebb mint a zsír ergo egy izmos ember lehet nehezebb a mérlegen mint egy ugyanakkora dagadt
Az anorexiások 60%-a meghal.
Sok sikert a további élethez!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!