Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Segítség! Nagyon félek! Erős...

Segítség! Nagyon félek! Erős szorongás! Mi a kiút?

Figyelt kérdés
Már 2 éve teljesen jól voltam tünetmentesen, Paroxatot szedtem napi 1x felet (20mg-ból), néha nagyon-nagyon ritkán Frontint alkalmanként (0,25mg). Egy éve még egészet szedtem Paroxatból, csak lehetett csökkenteni orvos engedélyével később, ebből lett a fél. Aztán jöttek problémák: munkahely váltások (egy év alatt ez a 3-ik, legutóbbi a betegség kiújulása miatt ért véget), összeköltözés Párommal, anyagi problémák, emiatt nehézségek. De úgy éreztem elég erős vagyok, (és el akartam lassacskán teljesen hagyni a gyógyszert), ezért lecsökkentettem negyedre a fél Paroxatot. Egyre sűrűbben jöttek pánikrohamjaim hajnalonként, napközben semmi. Sokat kezdtem rágódni dolgokon a Párommal kapcsolatban, de olyan dolgokon is ezen belül, amiken más nem agyal, csak elfogad. Ez már a munkában is akadályozott, egyre nehezebben tudtam koncentrálni a rágódások miatt. Aztán egyik nap hányingerrel ébredtem és erős mellkasi égető érzéssel, izzadt tenyér, talp. Azóta kirúgtak mert táppénzen voltam és nem tudtam mikor épülök fel. Pszichológushoz jártam eddig, de egy éve csak nagyon ritkán kellett járnom, és pszichiáterem írta a gyógyszert. Most a pszichológusom mondta írjak a pszichiáteremnek.. Minden nap szorongok szinte egész nap, mikor nagyon durván rám tör mellkasi égető érzés, félek a haláltól, félek a megőrüléstől, félek szinte mindentől ami eszembe jut. Alig tudok másra koncentrálni, nincs étvágyam, alig eszek. Sokszor sírhatnékom van. Annyira félek, hogy ez egy ördögi kör és nem lesz soha vége és belehalok... Mert minden nap ezzel kezdődik.. Ő felemelte a Paroxatot félre, igyak citromfű teát ha jót tesz, relaxáljak, mellé mondta szedjek Frontint, szükség szerint. Első 5 nap szörnyű volt.. Sokkal erősebbek voltak a tünetek és minden furcsa dolgot éreztem amit lehet, derealizációtól kezdve mindenféle. Most elég hullámzó, az állapotom, főleg este vagyok a legjobban, kora reggel és délután nagyon rossz. Vannak olyan pillanataim (talán mikor a Frontin hat) hogy meg tudnám váltani a világot és azt hiszem kigyógyultam, néhány óra múlva meg ellenkezője hogy itt a vég. 6 napja szedek felet Paroxatból, de pszichiáterem mondta, emeljem egészre. Vannak olyan szorongásaim is, amik visszatérő aggodalmas gondolatok. Pszichológusom viszont azt mondja, a Nyírőbe kéne befeküdnöm, mert szerinte ott hatásosabb lenne. De én félek a kórháztól.. Nem szívesen mennék oda.. Mit javasoltok? Ha lehet hozzáértők írjanak főleg, de szívesen fogadok sorstársaktól is valami pozitív tippet. Valamint, hogy oldhatnám még egyéb módon a szörnyű gondolatokat?

2018. márc. 14. 17:08
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
Nem tudod az elethelyzetedet megvaltoztatni, hogy ne jelentkezzen ujra az a visszatero gondolat? Lehet az is ront a helyeten.
2018. márc. 19. 14:20
 12/25 A kérdező kommentje:
Melyikre érted?
2018. márc. 19. 17:26
 13/25 anonim ***** válasza:
Nekem is vannak kényszeres gondolataim. Nagyon rettegek,hogy valósággá válik.
2018. márc. 19. 17:28
 14/25 A kérdező kommentje:
#13 neked mik azok?
2018. márc. 19. 17:35
 15/25 anonim ***** válasza:
Az,hogy sose lesz változás és öngyilkos se tudok lenni.
2018. márc. 19. 17:37
 16/25 A kérdező kommentje:
Mi a konkrét bajod? Amiktől ezt érzed? Privátban is írhatod.
2018. márc. 19. 17:43
 17/25 anonim ***** válasza:
65%

Szia!

Nagyon sajnálom hogy így érzed magad és átérzem a helyzeted! Mindig is szorongósabb voltam aztán hosszú évekig tünetmentes időszak, egészséges önbizalom, minden. De jött az érettségi időszak, felvételi, elveszítettem egy közeli hozzátartozóm és sorra jöttek a változások. Újra előjött. Bár én sosem mentem szakemberhez és nem tartom ilyenkor jó ötletnek a gyógyszeres kezelést (meg lehet kövezni, az én véleményem) én az öngyógyításban hittem. Ugyanis ha valamit magadnak generálsz igenis vissza tudod csinálni. Beszéltem erről végre családtagokkal ami segített helyretettek picit és párom is. Pedig az utcára is utáltam kimenni, meg egyből rámjött minden. Jól tudtam hogy nehéz időszakom volt és ez "normális" átmenetileg. Nem ijesztettem be magam. Amit tudok tanácsolni, hogy saját magadra hallgass! Ne felejtsd el ki voltál és hogy az az ember még mindig te vagy ugyanabban a testben. Az valóban jó ötlet, ahogy egy előttem lévő írta, hogy kivizsgáltatta magát, így alaptalanok a félelmek rosszulléttől. Térj vissza hobbikhoz, sportolj, egyél jókat és a legfontosabb: ne legyél egyedül! Hagyd, hogy a barátok elvonják a figyelmed a rossz gondolatokról. Ne szigetelődj el a beszélgetésektől. Ha kezd rád jönni a pánik, tereld el a gondolataid és jusson eszedbe instant pár őszintén jó gondolat! Pl állíts fel magadnak célokat és azokra gondolj amiket elértél nekem az rengeteget segített. Csak azért is elmentem bulizni, fesztiválozni, hogy féltem, igen, hogy rosszul leszek. Ott meg eszembe se jutott és utána nagyon nagy sikerélmény volt. A pánik pedig ártalmatlan, irracionális dolog. Semmi bajod nem tud történni. Te ennél erősebb vagy és minden a fejedben dől el.

2018. márc. 26. 18:32
 18/25 A kérdező kommentje:
Köszi, a kérdező vagyok. Már azóta tudok enni, aludni rendesen, mellkasi forróság elmúlt, de fura gondolatok meg gyotornek és extrém hangulatingadozásaim vannak. Amiket eddig szerettem csinálni, nem tudom akkora örömmel végig élvezni. Ijesztő érzés. Meg mintha be lennék zárva a fejembe úgymond, hogy egy ideig jól érzem magam és ellenőrzöm hogy vajon amitől eddig féltem ha arra gondolok semlegessé vált e, és olyankor szomorúan tapasztalom hogy ugyanolyan ijesztő megmagyarázhatatlan érzés. :( Múljon már el. :(
2018. márc. 28. 13:11
 19/25 anonim ***** válasza:
100%

Tényleg nagyon sajnállak, tudom sajnos milyen érzés.. Amíg úgy voltam vele, hogy nekem sem "estek jól" a régi tevékenységek, hobbik, nem erőltettem inkább. Csak ha tényleg éreztem, hogy na most jó lenne.

Nekem személy szerint tényleg a barátok, társaság segített sokat, néha ők tudnak csak emlékeztetni ki is vagy valójában, meg visszazökkenteni(: És majd egyre kevésbé figyelsz ezekre, mire szinte teljesen elfelejted magad "ellenőrizgetni" mert egyből eltereled a rosszat.

Igazából picit nehéz ezt így leírnom, de az a lényege, hogy ne akarj görcsösen ne akarni:D Vagyis minél inkább koncentrálsz arra hogy kizárd a rosszat, tudat alatt kattogsz rajta. Csak akkor megy ez, ha 100% elvonod a figyelmed és megengeded magadnak, hogy élvezhesd ami van.

2018. márc. 30. 13:35
 20/25 A kérdező kommentje:
Értelek. Már érzem a javulást. :)
2018. márc. 31. 16:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!