Mi a teendő? (anyám elviselhetetlen)
Szóval bipoláris 1 zavara van. Mikor megtudtam, kb. azt mondták, hogy néha rossz, néha meg jó kedve van. Mondom ok. Hát nem egészen...
Kb. elviselhetetlen. Röviden megpróbálom összefoglalni:
Mikor depressziós (ált. 2-3 hét), akkor mindenki h***e, kihasználjuk, tönkretesszük, nem eszik, nem csinál semmit (persze a háztartást én vezetem, gimi mellett). Csak alszik, de ha nem akkor sem sokkal jobb. Tehát nem csak rossz a kedve, hanem kifejezetten gonosz is tud lenni.
A mánia pedig még ennél is rosszabb. Folyamatosan beszél, ordít, énekel, piál. Ő a világ közepe, ha pedig mondom, hogy maradjon már nyugton, akkor nekem jön, meg h***e r***c vagyok. Random elmegy vásárolni, az éjszaka közepén jön haza részegen, hajnalban porszívózik, fenyeget.
Persze gyógyszereket nem (vagy ritkán szed), mert ő nem beteg. Mikor közlöm vele, hogy nem kéne berúgni, pasizni stb.), akkor elküld a p*****a.
Tudom, hogy nem tehet róla, de már nem bírom elviselni (ahogy apám sem, már elváltak). Mit kéne tennem? Azt ne írjátok, h költözzek el, mert az nem megoldás. Őt sem akarom egyedül hagyni, de a kisöcsémet meg főleg nem hagynám vele, aki 13 éves. Én 17/l vagyok. Tényleg elviselhetetlen.
Köszi! Nagyon kedves vagy, h ilyen hamar válaszoltál (amúgy bocsi a sok trágárságért, de most is agyon felidegesített).
Egyszer kihívtam a mentőt. Konkrétan késsel fenyegetett meg. Aztán elvitték, bent volt egy ideig. Kijött, de egy kis szünet után folytatódott.
Harmadik. Köszönöm kedves válaszod! Valóban van, amikor semelyik "állapotban" sincs, bár nem túl gyakori. Ilyenkor ált. rossz kedve van, de van betegségtudata. Közel sem kedves, de lehet vele beszélni. Ilyenkor szoktam is, de a pszichiáternél mindig elborul az agya.
Negyedik. Ez sem rossz ötlet, de nem szeretnék rendőrséghez fordulni.
Tényleg köszönöm a sok kommentet, ugyanakkor sajnálom, h ilyen sokaknak van tapasztalata a mentális betegségekkel.
A pszichiáter szerintem nem megoldás, mert az is gyógyszerekkel kezeli a problémát. Mármint nyílván kell gyógszer, de sokan plusz fölösleges tablettákat is felszoktak írni. Az a baj, hogy nem gyógyítható a betegsége, viszont a tüneteket enyhíti. Meg idő mire hat a gyógyszer. Nem tudom mit tehetnél ami jó neked is meg neki is. Nehezebb helyzetben vagy, hogy van egy kistestvéred.
Esetleg nagymama-nagypapa-rokonok, ha nagyon gázos a helyzet tudnak segíteni?
Lehet nem akarod egyedül hagyni anyukádat, de lehet erre van szüksége, hogy egy kicsit úgy igazából egyedül érezze magát és rájöjjön, hogy elrontotta.
Utolsó. Sajnos valóban gyógyíthatatlan. Nagymamám nagyon rendes, aranyos és nagypapám is. Csak, h ha elmegyünk öngyilkos lesz (depis állapotban), vagy csak rosszabb lesz. Mániásan meg lesz@rja. Normál állapotban meg nincs értelme, mert akkor ugye moderálja magát. De ha nagyon elfajul, elmegyünk, nem érdekelnek a következmények.
Egyébként kisöcsém nagyon szokott félni, nem tudja, h mi történik. Én meg azt ne tudom, h mit mondjak neki. Azt azért nem akarom, h "hát tudod... anyu elmebeteg" (bár valóban az).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!