Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Félek a nyeléstől, ezért alig...

Félek a nyeléstől, ezért alig tudok enni. Mit tehetnék?

Figyelt kérdés

Másfél éve egyszer félrenyeltem, és majdnem megfulladtam, azóta félek lenyelni a szilárd ételt. Olyan érzésem is van, mintha valami váladék/gombóc lenne a torkomban/garatomnál, de szerintem ezt is csak beképzelem. Nagyon sokszor rágom meg az ételt, komótosan eszem, szárazabb dolgokat már nem is merek enni, és víz vagy bármilyen folyadék nélkül sem, mert ha nem megy le a kaja, és nem tudok rá inni, akkor bepánikolok.

Tisztában vagyok vele, hogy a félelmem irracionális, de valahogy mégsem tudok túllépni rajta. Gondolkoztam azon, hogy pszichológushoz is elmegyek, de előtte még mindenképpen szerettem volna magam próbálkozni. Valaki volt már hasonló helyzetben? Mit tanácsoltok, mit tegyek? Mivel lehet legyőzni ezt a "betegséget"?

2017. szept. 3. 16:34
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
nekem is van ilyesmi félelmem, már többször is majdnem megfulladtam, mert félrenyeltem, vagy valami megakadt a torkomon, de nekem azért nem ilyen rossz a helyzet, mert csak néha jön rám ez a dolog, hogy nem merek enni, csak nagyon lassan, k va sokszor megrágva egy falatot. a mindennapokban engem nem zavar, szóval szerintem nem ártana felkeresned egy szakembert
2017. szept. 3. 16:37
 2/12 anonim ***** válasza:

"Házilagosan" nagyon nehéz megoldani. Nem az egyszerű pszichológus, hanem a kiképzett terapeuta a megoldás, különben csalódhatsz.

Nem legyőzni kell, hanem szakszerűen feldolgozni.

2017. szept. 3. 21:09
 3/12 anonim ***** válasza:
Ismerős èrzès (volt valamikor).
2017. szept. 3. 21:18
 4/12 anonim válasza:
56%

Szia! :)

Minden fejben dől el, ez is. Másfél éve megtörtént valami, ami már a múlt. Próbáld meg legyőzni a félelmedet a saját erődből. Gondold végig, hogy megéri-e aggódni ezen még? Evés közben ne gondolj a történtekre, próbálj az ételre figyelni, vagy kösd le magad valamivel közben, pl. nézz tv-t. Ez eltereli kicsit a gondolatod, és magadtól fogsz rájönni, hogy nincs miért félned. Reggel, délelőtt, délben, délután, este. Minimum 5 alkalommal étkezünk, ami azt jelenti, hogy szinte egész nap stresszelsz. A mindennapi teendőidre is negatív hatást gyakorolhat a sok idegeskedés.

Sok sikert! :)

2017. szept. 9. 08:27
 5/12 anonim ***** válasza:
32%

Az én gyerekem akkor nyel félre, ha evés közben mással is foglalkozik.

Evés közben nem kell olvasni vagy tv-zni, hanem kizárólag az evéssel foglalkozni. Akkor nem nyel félre az ember.

2017. szept. 11. 09:36
 6/12 anonim válasza:
De a kérdező stresszel evés közben, ezért javasoltam, hogy kicsit terelje el a figyelmét. NEM az evésről, hanem a félelemről.
2017. szept. 11. 10:30
 7/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, mostanra már javult a helyzetem, meg közben kiderült, hogy mandulagyulladásom is van, szóval ez is közrejátszhatott a dologban.

A figyelemelterelés is segített, újságokat olvasgattam közben.

Köszi a segítséget!

2017. szept. 11. 19:37
 8/12 anonim válasza:
100%
Nagyon szívesen, örülök, hogy segíthettem! :)
2017. szept. 11. 20:23
 9/12 anonim válasza:
Is ènis ugyan ezel küzdöm de èn enisem nagyon tudok nem olyan règ ènis fèlre nyeltem azota nagyon nehezen nyelek a vizet is nagyon nehezen a szilárd ètelt meg egyátalán nem tudom
2023. jan. 28. 15:52
 10/12 anonim válasza:

Sziasztok!

Én pánikbeteg vagyok sok-sok éve, 1 hete Kb megakadt a torkomon az étel vagy is csak nehezen ment le, azóta nem merek nyelni, csak az innivalót, az ösztönösen jön, de az ételt ha beveszem a számba azonnal rá stresszelek és mintha elfelejtettem volna nyelni, nagyon kétségbe vagyok esve, tudom fejben dől el, de egy kis segítséget szeretnék kérni hogy miket fogyasszak hogy ne haljak Kb éhen míg rendezem magamban ezt a dolgot.

Köszönöm ha segítesz.

máj. 22. 12:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!