Nagyon aggódok a lányomért. Mit tehetnék?
A vágások, karcolások azt jelentik, hogy rengeteg feszültség van a lányodban és mivel máshogy nem tudja/akarja a feszültséget levezetni, ezért inkább magában tesz kárt, hogy valamilyen szinten tompítsa a belső fájdalmat. Egyébként az sem lepne meg, ha olyan helyen vagdosná inkább magát, ahol senki sem láthatja.
A nagy elvárásokkal az a baj, hogy azok tovább növelik benne a megfelelési kényszert, a stresszt és a feszültséget.
Igazából nem vagyok szakember, de egy pszichológus sem tudná ennyiből, hogy mi lehet a baja. Lehet depresszió, de lehet akármilyen személyiségzavar is.
Próbálj meg vele leülni és őszintén megbeszélni vele, hogy mi bántja. Nyugodtan elmondhatja neked. Arra pedig figyelj oda, hogy ha elmondaná, akkor később nehogy azt vágd a fejéhez ami ott elhangzik, különben örökre eljátszottad a bizalmát. Utána pedig érdemes lenne elvinni egy pszichológushoz.
A barátja sem fog beszélni veled. Sőt, ráadásul elmondja a lányodnak hogy megpróbáltad kifaggatni, és a kis drámakirálynő még szemetebb dolgokat fog a fejedhez vágni. Amúgy semmi baja, divatdepressziós és divatból karcolgatja magát, mint az összes többi ütődött ezen az oldalon:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kereses.php?keres=vagdosom+mag..
Majd kinövi és lehiggad. Mindenesetre némi szankció nem ártana a kis drágának, amikor épp gyűlölködik. Ott azért nem kicsit van elkapatva, nem hároméves már, hogy ne fogja fel mit mond és kinek. Ne nevelj gyökeret belőle, csak mert mindenki bántja őt, attól még nincs joga veled keménykedni. Esetleg azoknak nyisson nagy pofát, akik azokat az "elég durva dolgokat" mondják neki... ne otthon, veled vezesse le a tinihisztijét. Ezt neked kell elérned, hogy tisztelettel viselkedjen veled, elvégre az anyja vagy, nem a barátnője.
4: Aha, én is biztos divatdepresszió miatt vagdostam meg magam életemben először két napja, 28 évesen...
Féligazságokat pufogtatsz.
Rengeteg elfolytott érzelem és szeretethiány gyötri.
Lehet nem faggatnod kéne, csak nèha odamenned hozzá és megölelni, megsimogatni.
"4: Aha, én is biztos divatdepresszió miatt vagdostam meg magam életemben először két napja, 28 évesen...
Bizony, amiatt. Élsz, tehát nem meghalni akartál, csak mint a tinik, feltűnősködsz. Most is sietősen tudattad, hogy te vagdosod magad, mert sajnálgatást, együttérzést szeretnél kicsikarni. Most mit érsz 3-4 felületes karcintással, meséld már el?! Ettől megoldódott a problémád? És miért teszed magad egy lapra egy 16 éves tinikével, akit eltartanak, hagynak pasizni, barátkozni, élni, tanulni, és az egyetlen gondja, hogy kamasz?
"Tisztelettudó, kedves." vs "Szemrebbenés nélkül nekem vágja, hogy gyűlöl."
Jaj de kedves. És mennyire tisztelettudó. Na de akkor minden rendben, minek kellett kérdést kiírni róla?
Igen, én is hasonló voltam/vagyok. Nem lehet, hogy az iskolában van rajta teher? Mint ahogy montad, nagy elvárásaid vannak vele szemben, lehet nehezen tartja a lépést az anyagban. Lehet jót tennének neki a barátok, egy lány akivel mindent megbeszélhet. Vagy jobb lenne, ha leülnél vele beszélni, vagy elmenni valahova kettesben.
Remélem segÍtettem! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!