Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Akik vagdossák magukat komolya...

Akik vagdossák magukat komolyabban azok dilisek? Mi ez?

Figyelt kérdés
Én 35 éves vagyok. Döbbenten olvasom, mennyi tini vagdossa magát, meg hogy manapság ez a divat, meg az emo. Oké, hogy elteltek az évek, de mi a fene ez? 20 évvel ezelőtt, amikor én voltam tini a környezetemben 2 embert ismertem, aki vagdosta magát. Abból 1 tuti nem volt 100as és senki nem kérkedett ilyen dologgal inkább titok volt. Az a srác pl. mindig feketében járt, hosszú hajó volt. Nagyon zárkózott, csendes volt és én mindig kis zavarodottságot láttam a tekintetében és tartottam is tőle, mert olyan dolgai voltak hogy vérrel írta a levelét, annak az osztály társamnak, akivel levelezett. Ezek mellett néhány hasonló de.bil társával bementek a tmetőbe és kriptákat törtek fel, ő onnan emberi csontokat, koponyákat hozott ki, hazavitte és kifőzte a csontokat és úgy a szobájában tárolta. Az egyik koponyának a tetejére egy fekete gyertyát tett, meg ilyen elmebeteg dolgai voltak. A másik srác is elég furi volt ő neki is a karja tele volt vágási heggekkel, de nem mesélte el miért csinálta ezt magával, mindig kerülte a témát, szóval mindegyik furi volt. És 1 olyan lány osztálytársam volt aki begyógyszerezte magát 15 évesen úgy hogy a mentő vitte el gyomormosásra, alig állt már a lábán. Pszichiátriára került, nagyon tré körülményei voltak neki is. Szóval én azt nem értem mi ez manapság, hogy divat az önpusztítás ezen formája. Miért? Akik vagdossák magukat azok egy sem normális? Azok akik komolyan csinálják és nem divatból. Vagy ebből tényleg ki is lehet gyógyulni, vagy nem 100as és sosem lesz az?

2016. júl. 7. 23:15
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
45%
Mert milyen nagy gondja lenne? Ötös helyett kettest kapott?
2016. júl. 8. 01:06
 12/32 anonim ***** válasza:
52%

#4 Látszik hogy te is a szülők által számodra felépített tökéletes kis burokból nem léptél még ki soha.

Én nem vagyok büszke rá hogy néha vágom magam, de ha az ember pillanatnyi mindfuckot kap, akkor nem gondolkozik tisztán.

Csak hogy a kedves #4est megcáfoljam, engem el akartak vetetni csak időhatáron túl vették észre hogy anyám terhes ezért nem tudták már megoldani, apámat azóta se ismerem, anyám meg kb kitagadott hogy elcsesztem az életét meg a kapcsolatát azzal hogy megszülettem.

Egy szociopata borderline-os pszichotikus depresszióval küzdő fiatal:') (20)

2016. júl. 8. 08:09
 13/32 A kérdező kommentje:
De figyeljetek már! Ezt akkor sem értem, mert a lelki fájdalom enyhítésének ezer más módszere is van. A lelket nem lehet test sanyargatásával megnyugtatni, már eleve ez bibis nekem. Arról nem is beszélve, hogy abban az osztályomban amiben annó voltam nagyon sok hátrányos helyzetű fiatal volt (nem ci.gányokra gondolok), sok gyereknek alkoholista szüleik voltak, meg anyagi problémák, erkölcsi dolgokról enm is beszélve és mégsem vágták, se nem gyógyszerezték be magukat, pedig azért voltak ám ott komoly dolgok. Azt hozzáteszem, hogy igen is attól hogy valaki 15-17 éves lehetnek ám lelki bajai, ha olyan körülmények között nevelkedik! Egy alkoholista szülők gyermeke nagyot szív és lelkileg is sérül, mint azoké akiknek a szülője agresszív, türelmetlen, nem törődöm, stb. De hogy vágja magát mindenzért és a földön dúdolásszon én nem hisem hogy ez 100as dolog, ez debilség, valami nem oké azzal az aggyal és ne is haragudjatok meg érte, de szerintem nem normális az ilyen. És ezért nem értem, ez miért divat és miért stik? Ma sok fiatal dicsekszik a vágásával, meg kiposztolja, ez egyáltalán nem egy olyan dolog pedig amivel kérkedni lehetne, hanem szégyen kéne hogy legyen csak egy kicsit, mert nem normális dolog. Ilyen nincs, hogy te azért vágod magad, mert lelki bajod van. Mindenkinek vannak bajai, sok embernek volt nehéz, durva gyerekkora, persze mindneki másként veszi fel a dolgokat, de nem hiszem el, hogy egy borderline-os ember 100as. És ki tudja mennyire nem válhat közveszélyesé.
2016. júl. 8. 08:22
 14/32 anonim ***** válasza:

Kérdező, légyszi,nézz már utána, mi a lelkibetegség, a debilség,meg az elmebetegség fogalma!Akkor talán megérted,mi ez a jelenség. Depressziós sem divatból lesz egy ember, ahogy borderes sem. Mint írtam,gyógyítható.

Nem csak a mai világban firdul ez elő,nem tudom,hallottál-e olyanról,hogy voltak olyan szerzetesrendek,apácarendek,ahol a test sanyargatása (vezeklőöv, önostorozás) vezetett a bűntől való megtisztuláshoz (pl.Szent Margit legendája)

Aki ilyen betegséggel küzd,nem szereti magát,bántja magát ezért.Ennek a hátterében meglehetősen bonyolult lelki folyamatok állnak,nem divat,nem hiszti. Nem elítélni kell,hanem,ha lehet segíteni.Empátia pl.

Üdv.egy nem borderes,de pszichológiát tanult

2016. júl. 8. 08:33
 15/32 A kérdező kommentje:
Igen kedves 14-es én ezt értem, de akkor is iszonyatosan beteg. Az hogy a múltban mi volt az egy dolog, már az elődeink közt is voltak buggyantak. És én azt látom, hogy az ilyen fiataloknak a kedves szüleik is igen érdekes személyiségek, mondhatni nem normálisak, persze az is egy betegség vagy állapot. Én enm lenézem őket, de ne csináljanak már ebből divatot,mert nagyon nem vicces dolog. Már eleve a szülők nagy része sem komplett, ezért ilyenek a fiatalok nagy része is, én megértettem azt az osztálytársam aki 15 évesen begyógyszerezte magát, mert iszonyat lehetett olyan szülők mellett élni, amit neki dobott a sors. De ne legyen stik ez a viselkedés forma, mert nagyon elfajzott és beteg, ne ez legyen példa se követendő, ezt volna jó velük megértetni, ne emozzanak azok akiknek nincs semmi bajuk és ne arra vágyjon egy tini, hogy sajnálják, hogy sajnálatra méltó legyen. Aki beteg azon segíteni kell, de akinek nincs baja az ne kövessen beteges dolgokat már. Mi a fra.ncot csinálnak a diplomás pedagógusok is? Erre miért nem tanítják szeretett nebulóikat? Nem csak az unalmas, semmit nem érő tananyagot kéne eléjük hán.yni hanem az életre nevelni őket, van ofö óra is, meg tanulmányi kirándulás, meg felvilágosító okosságok, ezt is bele vehetnék, hogy mi legyen a trendi és amire valóban büszkék lehetnek...
2016. júl. 8. 09:01
 16/32 anonim ***** válasza:

Kérdező: egy szóval sem mondtam,hogy nem beteg,sőt, a betegséget,magát is megneveztem.

Egyébként azért csinálják,mert így vezetik le a feszültséget,utána megnyugszanak. Más-aki nem borderes- meg kiordibálja magát,megint más edz,vagy sportban vezeti le, megint más földhözvágja a tányért,valaki meg megveri az asszonyt,vagy a gyereket..etc.

Nem lenézni kell. Megérteni,ha tud az ember,segíteni,ha meg nem tud: legalább nem ártani.

2016. júl. 8. 09:29
 17/32 homo ludensz ***** válasza:

Meglepődtem én is mikor bent voltam 3 hétig depresszióval a pszi. klinikán és akkor még volt egy dohányzóhely kialakítva. Asztal s székek s ott azért csak összejöttünk beszélgetni és jöttek tinilányok csupasz alsókarral,teli cigaretta parázs nyomaival. A legutolsó csikknyom még be volt kötve. Nem hiszem hogy valami divatot követtek inkább valami enyhülést okozott nekik a fellépő fájdalom. Sosem kérdeztem hogy miért mivel aki oda bekerül az a hallgatóságának csak annyit mond el ami belőle kikívánkozik.

Az említett apácák és egyebek önsanyargató tette a vallási fanatizmus számlájára írható,de azért csak néhányukat avatták szentté.

Akinél a test és a lélek egyensúlyban van az értetlenül szemléli mikor a lélek akaratlagosan a test ellen fordul enyhülést keresve.

2016. júl. 8. 09:56
 18/32 anonim ***** válasza:

Van aki divatból csinálja, van aki lelki okok miatt.

A depresszió és a szorongás kiválthat ilyen dolgokat, nem dilisek, nem "nem 100-asok" csak egy mélyponton vannak és nemtudják jobban kezelni. Megfelelő kezelés mellett, a kiváltó okokat kiiktatva meggyógyulhatnak és élhetnek teljesértékű emberként.

A kriptás haverod csak bizarr volt, átlag ember számára szokatlan hobbival és valószínűleg némi feltűnési viszketegséggel.

Kamaszként nekem is voltak önpusztító dolgaim, csipkedtem, megütöttem magam, tépkedtem a hajam.

Napi szinten megaláztak és semmibe néztek, iskolában és otthon is, egy idő után pedig nem volt elég a zenehallgatás, írás, futás, rajzolás...

Plusz miután csak azzal szembesültem, hogy semmibe néznek úgy éreztem, hogy meg is érdemlem amit magammal teszek.

Jelenleg jólvagyok. Mindenesetre jobban jártam, mint az az ismerősöm aki kívülről mindig mosolygós mintagyerek volt, hibátlan bizonyítvánnyal, amíg le nem ugrott a 10.-ről.

2016. júl. 8. 12:30
 19/32 anonim ***** válasza:

Ha nem vágtad magad, hogy jelentheted ki, hogy nem megnyugtató? Mert eszméletlenül az. Nem drogoztam meg ittam, mert beszari vagyok, de lehet, hogy van olyan, aki mindennap ilyen nyugisra issza magát. Az is beteg dolog, de a vér ijesztő, ezért ezt betegebbnek tartod.

Csak sajnos lejön a lenéző stílusodból, hogy megtaláltad azokat az embereket, akikbe belerúgva jobban érezheted magad.

Egyébként sikk, nem stik.

2016. júl. 8. 16:38
 20/32 anonim ***** válasza:
Nekem is van borderline zavarom,de nem vagdosom,illetve sosem vagdostam magam. Én sem értem ezt a jelenséget. Nem értem,a test ilyen jellegű kínzása miért hoz lelki feloldozást. Nálam ez nem így működik,de nem mondom,hogy másnak a falcolás kizárt,hogy megkönnyebbülést hozzon. Csak nem értem,mert esetemben ez nem így működik. Egyszer vágtam meg a tenyerem,hirtelen felindulásból,éppen egy kés volt a kezemben,és így dühöngtem. De fájt,ezért még dühösebb lettem,ezért eltörtem,és földhöz vágtam. Nekem nem okozott örömet a vágás. Az önbüntető viselkedés rám is jellemző,de nem ilyen direkt testi csonkításokban,vagdosásokban nyilvánul meg. Nem minden borderline falcol. És nem mindenki borderline,aki viszont vagdossa magát.
2016. júl. 8. 18:50
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!