Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Anyukám leukémiás. Hogy segitsek?

Anyukám leukémiás. Hogy segitsek?

Figyelt kérdés

Édesanyám leukémiás a fehérvérsejt száma 42.000 volt. Szeretnék neki segíteni minden erőmmel. Ő azonban elutasító, sajnos néha ellenem fordul. A szüleim elváltak 15 éve, és anyukám ellenem fordulásának az oka nagyrészt az, hogy szerinte jobban szeretem apukámat. Ami persze nincs igy. Többször mondja, hogy ő meg fog halni hamarosan. De semmi mást nem mond el a betegségéből. Nem mondja el, mit mondott a kezelőorvosa. Ezt a fehérvérsejt szám eredményt is nagy nehezen árulta el. Nem tudom hogyan viselkedjek vele, mivel teszem a legjobbat! Ha mindíg kérdezem, kérlelem árulja el mi van, ne csak azt mondja nekem hogy már nincs sok idő! Megőrjít ez a bizonytalanság, az aggodalom! Vagy inkább nem szabadna kérdeznem? Nagyon rossz lelkiállapotban van. És ami a legrosszabb, azt mondja nem akarja kezeltetni magát. Vajon milyen magatartással segitek többet, ha a betegségére koncentrálok, vagy ha nem? És legvégül, hogy lehet segíteni valakin, aki elutasítja? Nagyrészt az "olyan vagy mint az apád" tartalmú mondatokkal. Mindig is valamiféle lelki terror alatt tartott, amióta felnőttem, kicsit kibujtam ez alól, de amiota beteg, erre már nincs esély. Nem merem megmondani mit is gondolok sokszor, nehogy rontsam az állapotát. Még mindig gyűlöli apámat, és ezt rám is kivetiti. Sokszor olyan csúnyán és annyi indulattal haraggal és utálattal beszél velem, hogy ha nem lenne beteg nem viselném el. De igy mindent. Nem tudom meddig. És miért ilyen velem? Olyan mondatokra gondolok, mint: "Többé nincs szükségem a segitségedre, ha beledöglöm is megcsinálom, egyedül, ugyis meg kell halni, jobb előbb"

Lehet hogy összefüggéstelen voltam. Kicsit ki vagyok borulva, és nem tudtam hová forduljak.

2010. ápr. 12. 14:29
 1/7 anonim ***** válasza:
2010. ápr. 12. 14:38
 2/7 anonim ***** válasza:

Húú, ez sajnálatos. :( lány vagy? csak mert a lányok apásabbak, ezt anyukádnak is tudnia kell... és ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy apukádat jobban szereted.. És még ha igy is lenne? Én pld. örülök, hogy a lányom rajong az apjáért, sőt, meg van érte őrülve. Sztem ez így normális.

Ami a betegséget és a beteget illeti, sok körülmény befolyásolhatja a gyógyulását. Pld, az élni akarás, a környezete.. Dolgozik? Vagy otthon van egész nap? Vannak barátnői? Élnek még az anyukád szülei, stb. stb.. tehát valami, amivel "meg lehetne őt fogni", hogy akarjon gyógyulni.

2010. ápr. 12. 14:39
 3/7 anonim ***** válasza:

Nézd, itt sok mindent megtudhatsz erről a betegségről:

[link]

2010. ápr. 12. 14:45
 4/7 anonim ***** válasza:

Szia!

Sok-sok türelemmel próbáld meg megértetni vele, hogy segíteni szeretnél. Esetleg elkísérhetnéd az orvoshoz, és akkor tudnál tőle kérdezni.

A leukémiának is rengeteg válfaja van, sajnos felnőtteknél sokkal veszélyesebb, mint gyerekeknél. Egy fehérvérsejtszámból nem sok mindenre lehet következtetni. Viszont a kemoterápia és a sugárkezelés, bár borzasztó mellékhatásai vannak, de nagyon sokat segíthet. De tényleg, amíg nem tudod, hogy pontosan milyen stádiumban van, melyik típus van neki, nem igazán lehet mit mondani.

2010. ápr. 12. 14:59
 5/7 anonim ***** válasza:
Ne haragudj, de megkérdem, hogy Apukád betegség miatt hagyta el anyukádat, vagy már akkor is baj volt a toleranciájával?
2010. ápr. 13. 23:23
 6/7 A kérdező kommentje:
Nem, ez a betegség 2 éve jelentkezett. Elnézést, hogy nem válaszoltam, de elszégyeltem magam, hogy igy kiirtam az egész világnak a problémánkat. Úgy érzem, mintha ezzel elárulnám Őt.
2010. ápr. 14. 10:10
 7/7 anonim ***** válasza:

Szia!

Leukaemiából egy csomó féle van, van amiből jó eséllyel meg tud gyógyulni és van, aminek tényleg rossz a kórjóslata.

Szerintem a legfontosabb, hogy érezze, hogy szereted. Ne üvöltözz vele, hogy gyógyíttassa magát, ne veszekedj, ne sértődj meg, hanem biztosítsd a támogatásodról.

Később aztán esetleg mondd el, hogy szükségetek van rá és érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy mégiscsak kérje a kezelését, mert szeretnéd, terveid vannak még vele.

Ha ennek ellenére sem akarja, akkor ne erőltesd. Nehéz dolog, de mindenki saját maga rendelkezik a saját életével és ha ő ezt komolyan így akarja, akkor ezt tiszteletben kell tartani.

Nagyon sok türelem kell ehhez, de nagyon fontos, hogy mindent megbeszélve, lezárva, szeretben váljatok el, ha úgy hozza az élet. Én azért remélem, hogy ez csak sokára jön el és happy end lesz a történet.

2010. ápr. 15. 23:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!