Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Lehet-e hogy kisgyermekkori...

Lehet-e hogy kisgyermekkori (6-7-8 éves kor körüli) molesztálás emlékei kitörlődjenek az agyból?

Figyelt kérdés
Csak érzelmileg emlékszem rá, mostanában sok megrázkódtatás ért és előhozta az emlékeket, tudom, hogy hol történt, azt is, hogy bántottak, de nem tudnám pontosan felidézni a történteket, csak a félhományt, a kiszolgáltatottságot és a félelmeket, meg az idősebb korú férfit.
2016. ápr. 8. 11:57
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%
PTSD-re szakosodott pszichoterapeuta tudna segíteni Neked ebben.
2016. ápr. 8. 16:01
 12/26 anonim ***** válasza:
55%
6-8 éves korára az ember visszaemlékszik. Szakemberek szerint a 3 éves kor előtt történtekre nem emlékszünk. Te valószínűleg azért felejtetted el a traumáidat, mert nem voltál elég erős ahhoz, hogy szembenézz velük. Pontosabban nem is felejtetted el, csak a tudatalattidba száműzted. Most, hogy már érettebb vagy, nincs szükség erre a védekező mechanizmusra, mert úgy tűnik megerősödtél annyira lelkileg, hogy felidézd őket. Az, hogy egyre több mindenre emlékszel jót jelent, már képes vagy szembenézni a fájdalmakkal.
2016. ápr. 8. 20:06
 13/26 anonim ***** válasza:

Erre jó a kor regresszió, ott egyben az érzelmi oldás is megtörténik.

https://www.youtube.com/watch?v=RX-4HASvEYM

2016. ápr. 8. 21:38
 14/26 A kérdező kommentje:
Én is úgy érzem most értem meg rá, hogy szembe nézzek vele. Mert számot vetek mostanában sok dologgal az életemből. Csak pontos dolgokat tényleg nem tudok felidézni, hogy az az ember most mit is tett ténylegesen. Csak az érzések vannak meg: félelem, kiszolgáltatottság, megalázottság érzése, kétségbeesés, szégyen stb. Akkor otthon sem mondtam el anyuméknak, kérdés elfelejtettem-e már rögtön vagy csak elfojtottam...Érdemes-e visszamenni hipnózis stb-vel, segítheti-e a feldolgozást, vagy hagyjam a fenébe az egészet? A kérdés Hamleti. Maga a felismerés ténye felzaklatott.
2016. ápr. 10. 11:09
 15/26 A kérdező kommentje:
És 8 éves voltam, már erre is emlékszem.
2016. ápr. 10. 11:10
 16/26 anonim ***** válasza:
Ha nem foglalkozol vele, akkor is elő-elő fognak jönni az életed során a traumák nyomai, következményei. Ez sajnos ilyen.
2016. ápr. 10. 12:57
 17/26 anonim ***** válasza:
83%

Ha nem szeretnél tovább foglalkozni ezzel a témával és így szeretnéd magadban lezárni, akkor tedd ezt.

De mivel foglalkoztat ez a történés, ezért érdemes segítséget kérned szakembertől.

E kettő közötti állapot nem szerencsés, mert pl. őrlődéshez, további frusztrációkhoz vezet és életvégig tartó lelki gyötrődések maradhatnak meg, ami sem neked nem jó, sem pedig a környezetednek.

Az átélt emlékeid feldolgozásához, hatékony kezeléséhez, a további felszabadultabb életedhez én inkább a szakembert javasolnám, nem az elfojtást, ill. nem a magadban lerendezést, mert ez a feldolgozatlan élmény foglalkoztat téged.

Érdemes-e pl. hipnózist alkalmazni? Ezt mi nem fogjuk tudni helyetted eldönteni. Én is csak annyit mondhatok ismételten, ha valami ilyen nagy stresszel jár, akkor a szakember egy jó választási lehetőség lehet.

2016. ápr. 10. 13:05
 18/26 A kérdező kommentje:
Igazatok van, de itthon úgy tudom a pszichoterápia nem TB támogatott. Gyógyszerekkel kezelnek (idő és kapacitás híján). Ha lesz módom rá, élni fogok vele.
2016. ápr. 10. 13:10
 19/26 A kérdező kommentje:
Mármint a pszichoterápiával.
2016. ápr. 10. 13:11
 20/26 anonim ***** válasza:

A lakhelyedhez tartozó pszichiátriai gondozóba menj el. Ott pszichiáterrel fogsz találkozni. (Gyógyszert ne fogadj el, ha adni akar.) Mondd neki, pszichoterápiás segítségre van szükséged. Vagy ő fogja ezt biztosítani neked tb-re vagy ad beutalót a mellette dolgozó pszichológushoz tb-re vagy azt mondja, nem tud pszichoterápiás segítséget adni.

Ha nincs ilyen a gondozóban, akkor azt a kórházat kérdezd meg, ahová tartozol, hogy ott a pszichiátriai osztályon tudnak-e pszichoterápiás segítséget nyújtani.

Ha a kórházban is elutasítanak, akkor az országos területű Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán (Bp. Balassa u. 6.) érdeklődj a tb-s lehetőségekről.

Ha a településeden nem tudnak segíteni és Pestre sem tudsz eljönni, akkor keresd fel pl. a NANE vagy Patent egyesületet, a családsegítőt, az áldozatsegítő szolgáltatást a neten és nekik is lesz ötletük, javaslatuk, hová is fordulhatnál, hogyan tovább, de van ingyenes lelkisegély-szolgálat, ahol ingyenesen fogadnak személyesen is, nemcsak telefonon (neten találsz ilyet).

Sok sikert, erőt, teljes lelki megnyugvást kívánok.

2016. ápr. 10. 14:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!