Szociális fóbiám van? Ha igen mit tudok tenni?
Két gyerekes anyuka vagyok , de amióta anya lettem még jobban eldurvult a fóbiám, pedig azt hittem javulni fog. Már egy szülői értekezlet is kiborít, na meg iskolai rendezvények stb, ovis kirándulás, de a lányom kedvéért megerőltettem magam. Játszótérre sem szívesen megyek, a csevegő anyukák közé. Próbálom magam ráerőltetni minden ilyen helyzetre, hogy a gyerekeim ne szenvedjenek tőle, de attól meg a testi tüneteim elviselhetetlenek, az félelem miatti idegeskedés, izzadás, nyomás a gyomrom tájékán. A férjem ahova tud elmegy "helyettem" de ő sem ér ár mindig, így maradok én meg az félelmeim. Sajnos emiatt még munkát sem találtam, pedig szülés előtt azért könnyen szereztem állást, nem féltem ennyire a társaságtól.
Akkor most szociális fóbia lehet? Orvoshoz pszichológushoz semmiképp se mennék, gyógyszert sem akarok szedni és vagyonokat sem otthagyni a semmire.
Van megoldás?
Igen, a pszichiátriában annak neveznék, és béta-blokkolókkal, antidepresszánsokkal kezelnének, de nem ez a megoldás rá, hanem a siker!
Tudom, mert átéltem hasonló fél évet, mikor 25 évesen fél évig munkanélküli voltam (fele nyár volt, előtte 2 évig elég jó multis állásom volt). Addigi erős önértékelésem eléggé megzuhant, kerültem baráti körömet, abszolút nem csajoztam, zavartan viselkedtem, ha átugrott egy barátom, főleg ha a csajával, pedig előtte természetes volt, hogy csak beugrunk egymáshoz. Felszedtem akkoriban 2-3 hónap alatt még 5-6 kilót is, ami szintén gyengítette az önértékelésem.
Nálad is gondolom az a gond, hogy lenyomta az önértékelésed az, hogy nincs munkahelyed, pláne ha a testalkatod is kicsit elhanyagoltad, sikereidet (pl. 2 gyerek nevelése) meg nem értékeled kellően.
Első lépésként egy kis mozgást javasolnék. Iratkozzál be zumbára, edzés közben nem ciki ha izzadsz, a sok mozgás kiszellőzteti az agyad, hosszútávon nyugtatja az idegrendszered. Első órákban nem kell görcsösen keresned csoporttársaiddal a haverkodást, de pár óra után az is könnyebben megy.
Ha ez nem válik be, van rá műtéti megoldás is, gúglizd ki: ""szimpatikus ideg átvágása".
Kémeknél ez rutinműtétnek számít, nagyban csökkenti stresszhelyzetekben a testreakciókat, arcpír, izzadás, szívdobogás, és ez hihetetlen önbizalmat tud adni, rossz esetben kicsit gátlástalanná is tesz.
38F
Igen, ezek a szociális fóbia tünetei, s nagyon ajánlott, hogy elmenj pszichiáterhez, pszichológushoz. Sokat segíthet.
De egy apró tanács: ne kerüld a helyzeteket, mert az erősíti a szorongásod. Megerősítheti benned, hogy te azt nem tudod, ezért félned kell. Azért próbálj minél többet társaságban lenni, persze nem mindenáron.
Ugyanakkor ilyen helyzetekben figyeld meg a gondolataidat, mire gondolsz, mitől félsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!