Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tegyek, hogy ne őrüljek...

Mit tegyek, hogy ne őrüljek meg? Hogyan mentsem meg magam?

Figyelt kérdés

Elmondom a helyzetemet (nem lesz hétköznapi történet). Szóval: egy húszas évei elején járó fiatal srác vagyok. Olyasmi vagyok, amit ez a cikk "univerzális dilettáns"-két jellemez:

[link]

...vagyis minden területen igyekeztem mindig megfelelni, és nem szűkítettem az érdeklődésemet. Ennek az előnyös oldala az, hogy igen sokoldalú vagyok, nagyon sok mindennel foglalkoztam hobbiszinten az éveim során, és szinte mindenhez hozzá tudok szólni. Hátránya, hogy egyetemista létemre még most se tartok afelé, hogy bárminek a szakértője legyek.

Valamiért az a rögeszmém, hogy nekem valamiben a legeslegjobbnak kell lennem és óriási sikereket elérnem (valszeg onnan ered ez, hogy mindig okos kissrác voltam, sokat dicsértek, mindig tudományos karriert jósoltak nekem). Ez a gondolat kicsinál. Gimi vége óta nem bírok semerre mozdulni. Már a második egyetemre járok és még mindig nem azt tanulom, ami érdekel. Egyszerűen félek tőle, hogy abban, amit elkezdek 1. nem leszek a legjobb, csak középszerű, 2. nem leszek sikeres. Mert ez az utóbbi a másik rögeszmém. Hogy azzal, amit választok, sikeressé váljak és sok pénzt keressek.

"Húha, nagy dolog", mondhatjátok. Csakhogy nekem ez tényleg az agyamra ment. Depressziós lettem a teljesítménykényszerem miatt. Döntésképtelen lettem, ma már ott tartok, hogy a legegyszerűbb dologban (milyen biciklit vegyek) is képtelen vagyok dönteni, hetekig rágódom rajta. Minden döntést, aminek számomra nagyobb érzelmi súlya van, iszonyú nehezen szülök meg. Eközben meg a szüleim nagyon szorgalmas és nagyon sikeres emberek; gyakorlatilag biztosítva van a jövőm, ha bekapcsolódom abba, amit ők csinálnak. Csakhogy engem az 1. nem túlzottan foglalkoztat, 2. nem érezném saját teljesítménynek. Közben itthon nekem minden adva van, eltolódott a gyerekkorom, és már azt sem tudom, merre van fent és lent. Nem tudom, mikor kellene nekem elkezdenem dolgozni (hisz amire kell, kapok pénzt jelenleg), mikor lesz elvárás tőlem, hogy különköltözzek, meddig lavírozhatok még az egyetemek és irányok között, mit kellene egyáltalán kezdenem magammal. Hisz a saját út mindenképpen nehezebb, mintha a szüleim nyomdokába lépnék. Úgy érzem, megkerülhetetlen, hogy folytassam, amit ők csinálnak, még ha nem akarom is. Megöl a kényelem és nem érzem, hol vannak a saját határaim.

Tudom, hogy ez egy ekényeztetett gyerek nyavalygásának tűnik, de higgyétek el, én ezt nagyon drámaian élem meg. Tele vagyok mindenféle testi bajokkal. Iszonyú sokat görcsölök, mindenféle izommerevedéseim vannak, alig eszem és állandóan alhatnékom van. Libidóm a béka segge alatt. A stressz mindenemre rámegy. Tele vagyok önértékelési problémákkal. Alapból egy lelkiismeretes gyerek vagyok, de most semmirekellőnek érzem magam és nem látok magam előtt jövőképet. Nem merek belekezdeni dolgokba, amibe meg belekezdek, azt tipikusan félbehagyom. Úgy érzem magam, mintha lenne egy kocsim nagyon erős motorral, ami folyton a garázsban állna. Nem tudom, mit lépjek. A legnagyobb félelmem az, hogy egy semmihez nem értő, beteljesületlen ígéret leszek, aki koloncként majd a szülei nyakán lóg a húszas évei végén és nem indult el semmilyen irányba és jóval a képességein alul teljesít. Ez a legnagyobb félelmem. Nem tudom, hogy törjek ki.

2015. aug. 1. 02:46
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

"Azt gondolom, a "túlszeretés"-nek lehet következménye, hogy saját magaddal szemben is túlzott elvárásokat támasztasz, hiszen bizonyítanod "kell", hogy rászolgáltál. Ez ördögi kör, mert szülői részről még jobban dicsérnek, te még inkább bizonyítasz és stb. Ha meg azt mondják, "nem baj, majd legközelebb sikerül", akkor még jobban igyekszel... Rágörcsölsz. Ez a kifejezés, azt hiszem, pontosan leírja a dolgot, amit említettél is."

Nem tom, én valahogy nem ezt érzem. Szerintem inkább az a gond, hogy túlságosan rámhagyják, mit csináljak az életemmel, nem adnak semmiféle keretet, miközben minden támogatást megkapok. Túl sok a lehetőség, és nem tudok választani. És nem vagyok rákényszerítve, hogy áldozatokat hozzak. Nem bírok kilépni a komfortzónámból. Most épp megint egy nagyon rossz döntést hoztam. Önsorsrontó döntést.

"Biztosíthatlak, nem mindenki tudja, merre lenne jó elindulnia 18-20 évesen. "

Én 23 vagyok... és bár azt nem tudom, merre induljak, tudom, mi érdekel. Most itt lett volna a lehetőség, hogy elmenjek itthonról, és tanuljam. De féltem, ezért még legalább egy évig nem azt fogom tanulni...

2015. aug. 18. 18:45
 12/17 TR75 ***** válasza:

Nézd, én azt mondom, haszontalan nem lesz, ha a sulit előbb befejezed.

Azért őszintén: a 20 és a 23 között nincs olyan nagy különbség. Olyan is van, hogy valaki 40 évesen jön rá, hogy rossz irányba tart.

Persze, én most csak igyekszem az olvasottakat átgondolni. A saját helyzetedet te látod, hidd el, leginkább te bonyolítod túl magadnak.

Anno, amikor pályaválasztás előtt álltam, én be lettem dobva a mély vízbe, az ilyesmi kemény lecke, nem igazán tudtam magam irányítani a dolgokat. És nem is volt világos elképzelésem. Még homályos sem nagyon. Te megteheted, hogy válassz, és olyat, amilyet szeretnél, mert tudod, mi az. A jövődre ez tényleg nagy hatással van, nagyobbal, mint bármi más.

Vedd úgy, hogy van még egy éved dönteni. Átgondolni pro és kontra. Most még benne vagy a rutinban, könnyen válthatsz, ha már rákerültél egy bizonyos pályára, sokkal nehezebb lesz a szíved szerint azt tenni, amit szeretnél.

Siker, pénz, csillogás... Hm.

2015. aug. 19. 06:06
 13/17 anonim ***** válasza:
Szem és gerinc.Ezekre figyelj oda kedves oroszlán csillagjegyű, ha pályát választasz.Ezek lesznek a gyenge pontjaid majd később.
2015. aug. 19. 07:35
 14/17 anonim ***** válasza:
"... ha most vesszük a világ legjobb rövidtávfutóját, bokszolóját, sakkmesterét, focistáját, stb. akkor neki nem mondhatnád, hogy "nem lehetsz a legjobb", mert igenis ő az. Mindig van egy legjobb"... akkor ő meg a legszebb nő Mo-on, mert megnyert egy szépségversenyt: [link] igen, tényleg nagyon szép, de hogy még nem láttam olyat, aki jobban tetszett?
2015. aug. 20. 16:19
 15/17 A kérdező kommentje:
Most hoztál egy szubjektív példát. A szépség az pont ilyen. De ne menj már el az enyéim mellett! Igenis van egy konkrét legjobb futó, konkrét leggazdagabb ember Mo.-n, vagy konkrét legnagyobb sakkmester. És ők egész életükben küzdenek azért, hogy a legjobbak legyenek.
2015. aug. 20. 19:06
 16/17 anonim ***** válasza:
Őket is "megveri" egyszer valaki...
2015. okt. 22. 04:05
 17/17 anonim ***** válasza:
kiegészítve...őket is "megveri" MAJD egyszer valaki. Amúgy attól, h még nem találták meg az ellenfelüket, nem azt jelenti, h nincs nekik.
2015. okt. 22. 04:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!