Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Szociális fóbiám van. Mit tegyek?

Szociális fóbiám van. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Először azt hittem agorafóbia mivel hallotam róla de utánna néztem és csak néhány tünete igaz rám tovább olvastam és akkor találtam rá erre a kifejezésre, hogy "szociális fóbia".Mit tegyek ha ez a problémám?
2010. febr. 24. 22:44
 1/2 anonim ***** válasza:

Rágugliztam:

A szociális fóbia és az ő gyógyszerelése

Miért is jó nekünk azt tudni, hogy a "szociális fóbia" úgy egzakt diagnózis, mint mondjuk a tüdőbetegség. Hát azért, mert így kevésbé hisszük el, hogy "szociális fóbiára" ez a gyógyszer jó, meg az a gyógyszer jó. Természetesen az antidepresszánsok az egyik csodafegyver, a másik meg a nyugtatók. Vagyis a dum-dum golyók meg a normál töltények. A gyógyszeres kezeléssel szemben azonban komoly aggályok merülnek fel még a biológiai pszichiátriai kutatás oldaláról is. Szociális fóbiában az agykutatók szerint elsősorban nem a szerotonerg rendszer érintett, tehát eleve nem várható nagy durranás a szerotonerg rendszerre ható antidepresszánsoktól. A hatástani vizsgálatok nem is igazán lehengerlőek, a mellékhatások annál inkább. Tone Tangen Haug és munkatársai 2003-ban jelentették meg egyéves követéses vizsgálatukat, melyben az antidepresszánssal kezeltek a 22 hetes kezelés végeztével romlani kezdtek, míg a placebo csoport és a viselkedésterápiával kezelt csoport a kezelés vége után is tovább javult, ami különösen a placebo esetén meglepő.

A szorongáscsökkentők a szedés alatt hatásosabbak, de már a kísérleti patkányok is tudják, hogy ezek a szerek csak addig hatnak, amíg adják őket. Vagyis nem gyógyítanak meg, nem kapcsolják ki a ketrecbe vezetett áramot, csak fásulttá teszik a patkányt az áramütéssel szemben.

Próbálkoznak egészen másként ható gyógyszerekkel is, a meglepő az, hogy mindegyik "hatásos". Ezt úgy kell érteni, hogy a betegek egy része némely tünetben javul a szedés alatt, majd visszaesik a gyógyszer elhagyását követően.

Az emberi lélek bonyolult. Ahogy nem lehet kalapáccsal órát javítani, úgy nehéz elhinni, hogy egy vegyület átírja valakinek a tapasztalásrendszerét, emlékeit, reakciómódját.

2010. febr. 24. 22:47
 2/2 anonim ***** válasza:

Nekem is ilyen problémám van. De kizárt, hogy erre én bármilyen bogyót beszedjek! Nincs az az Isten!

A fejemben próbálom valahogy helyrerakni a dolgokat...szerintem csak így lehet. Vagy tényleg vmi csoportterápia...

2010. febr. 25. 15:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!