Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Depresszió, öngyilkosság,...

Depresszió, öngyilkosság, fenyegetőzés, van ebből kiút? Adjatok tanácsokat!?

Figyelt kérdés

A férjem édesapja depressziós, mindig is voltak pszichés problémái, szakemberhez is járt, gyógyszereket írtak fel neki. Sajnos rokkant nyugdíjas, havi 30.000 ft-ot kap, anyósom is rokkant nyugdíjas, ő havi 25.000 ft-ot kap. Anyósom takarítást vállal, hogy valami legyen, mert nem tudnak kijönni a pénzből. Van egy kis kertjük, abban répát termel és viszi a piacra. Mindent megtesz, hogy legyen még pénz, de apósom semmit nem segít.... Neki mindene fáj, ő mindig fáradt, egész nap alszik, politikai műsorokat néz, azon felhúzza magát, majd anyósommal üvöltözik, veszekszik vele MINDEN nap. Ha bekattan, akkor bezárkózik a szobába, öngyilkossággal fenyegetőzik, SMSeket ír, hogy most fogja megtenni.... Anyósom nagyon kivan idegileg már.

Apósom ott tart, hogy mindenki utál, akinek egy kicsit is jobban megy, és a saját kudarcai miatt másokat okol. Nincsenek barátai, a saját testvérei, rokonai, sógorai nem szeretnek vele beszélgetni, mert okoskodik, mindent jobban tud, vitatkozik.... Nagyon nagy társaságigénye lenne amúgy neki, hogy történjen valami a kis beszükült életében, de közben meg a stílusával elmarja az embereket. Nem lehet vele vitatkozni, mert elkezd ordibálni.... lényegtelen dolgok miatt is...

A párom vezető beosztásban dolgozik, nagyon jó keres, jól élünk. A saját fiát leszólja, hogy 30 éves, és még nem tudott gyereket csinálni, bezzeg ő már ilyenkor 2 gyerekes apa volt. A párom béna ember, nem tud semmit sem az életről, mert nem volt katona, bezzeg ő 2 évig volt. Ezen a két dolgon tud lovagolni, mert gyakorlatilag ennyit tud az egész életében felmutatni. Olyanokat mond a fiának, hogy úgyis kirúgnak egyszer, és nem lesz semmid. A párom egyszer szeretne vállalkozni, el is mondta, erre az édesapja felhúzta magát, és jött a szöveg: Neked ahhoz nincs eszed, úgyis befogsz bukni, csődbe fogsz jutni. Egyáltalán nem támogatja a fiát, sőt már már rosszat akar neki, és szörnyen irigy rá.... Pedig a párom ott segít ahol tud, kimegy a kertjükbe dolgozni, hogy ne anyukájának kelljen a répát felszedni, csomó ház körüli dolgot elintéz, hozza-viszi őket autóval, megvesz nekik mindent ami a házba kell: TV, hűtő, mosógép, bútorok.

Mi lesz az apósommal? Orvosi segítség kell neki, de nem akarja már, kötelezni meg nem lehet? Anyósom nagyon kivan, mert beleőrül abba, ahogy látja, milyen az apa-fiú viszony. Mit kellene tennünk? Más is volt hasonló helyzetben?

2015. ápr. 5. 11:00
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:

Kitart és segít... :)

Mit segít?

Ezt meg tudod fogalmazni? Ha igen, és tényleg segítetek egymáson, akkor folytassátok szerintem! De ha csak önámítás, akkor gondoljátok át.. van-e értelme.

Én arról írtam, hogy nem mindig lehet segíteni, és ha nem lehet akkor nem kellene a még egészséges emberek életét is tönkretenni, nehezíteni. Bizonyára az apósod sem akarná, hogy feláldozzátok magatokat a semmiért, azért a roncsért amivé vált. Mármint az igazi önmaga nem kívánná.

2015. ápr. 5. 12:34
 22/30 A kérdező kommentje:

Az én nagymamát ön és közveszélyesnek minősítették annó, amikor meghalt a fia. Súlyos depresszióban szenvedett, rátámadott a szeretteire, másokat is bántalmazni akart. Minden unokáját kitagadta, senkiből sem kért. A családunk nem adta fel, segített, kényszergyógykezelés kellett, 1 évig volt kórházban.

Neki sikerült meggyógyulnia!!! Mert egy egészséges ember jött vissza, aki utólag elismerte, hogy beteg volt, és nincs az a bocsánatkérés, ami ezt feledtetni tudja. De mi megbocsátottunk, mert tudtuk, hogy beteg.

Az apósomnál más a helyzet, mert ő még nem olyan súlyos beteg, nem lehet kérni kényszergyógykezelést....

2015. ápr. 5. 12:40
 23/30 anonim ***** válasza:

Beszéltem valakivel, akinek a véleményében nem hiszek, bár tisztelem.. meg gyakorlati alapja is van, ezért leírom.

Vannak olyan csoportok, akik valamilyen megfontolásból a teljesen depressziós, világtól már lezárkózott embereken elvileg úgy segítenek, hogy társaságot adnak neki.

Akik hozzászoktak a kiállhatatlan emberekhez, és pont az ilyeneken akarnak segíteni, és elvileg szép lassan visszahozzák őket az életbe, emberi kapcsolatok kialakulásával.

No persze én ebben nem hiszek, de azt elfogadom, hogy van akin így sikeresen 'segítenek'. Vagyis a mély depresszióból kihoznak pár hajléktalant.. de szerintem ez csak olyan esetben működik, amikor tényleg nincs igazán komoly életuntság, szimplán csak unatkozás és magány. De azért ez is szép, a próbálkozás.

Bár szerintem akkor is tudni kell feladni, illetve nem feltétlen a család feladata a megoldás, hanem az ilyen önzetlen gyógyító szándékú embereké, akik mindenképpen kitartanak.. őket lehet támogatni persze, ha valaki segíteni akar.. azt mondták ilyen máltai szeretetszolgálat csinál ilyesmit.. csak tipp.

2015. ápr. 5. 12:42
 24/30 anonim ***** válasza:
A kérdezőnek van egészséges lelke és gondolkozása, ti betegek vagytok, akik ennyire halál pártiak. Ez a depressziós ember, nem egy géphez kötött haldokló valaki! A gondolgozásával, felfogásával lehetnek gondjai, nem tudhatjuk mi történt vele, hogy ítélhettek el úgy valakit, hogy semmit nem tudtok róla, de a halálát kívánjátok. Vagy bárkinek is, mert szerintetek menthetetlen, nincs olyan, hogy menthetetlen, ha élethelyzetből adódóan lett ilyen az állapota. Egyszerűen döbbenet és számomra elfogathatatlanok azok az érvek amiket felsoroltatok, ez nem mentesít a felől, hogy valakit ott hagyjál, aki bajban van és felelőséget rá hárítsad. Ez undorító!
2015. ápr. 5. 12:52
 25/30 anonim ***** válasza:

'valakit otthagyjál aki bajban van'

Márpedig a világot nem lehet csak úgy megváltoztatni és jobbá tenni. Biztos van, akinek felül lehet bírálni a döntéseit és 'betegnek' lehet titulálni, és adott esetben segíteni is lehet.

Akkor ezt meg kell próbálni.

De nem mindenkin lehet segíteni. Halálpárti pedig pont a pszichiátria sajnos, és a rossz mentális állapotban lévő embereket szokás a pszichiátriára bízni. Nyilván itt is vannak gyógyulástörténetek. De nem ez az általános :(

2015. ápr. 5. 12:57
 26/30 anonim ***** válasza:
Nem csupán depressziós! Önmagára és környezetére veszélyes! Ergo pszichiátriai kezelés alá kell helyezni, ha tetszik ha nem. Ez nem arról szól, hogy megakarjuk ölni. Csupán az ő és családja jelen helyzetén javítana. Nem szívtelenek vagyunk itt ahogy olvasom, hanem realisták. Rá kell hívni a mentőt amikor fenyegetőzik.
2015. ápr. 5. 13:00
 27/30 anonim ***** válasza:

Nem, nincs közönyösség bennem a családom felé, sőt... Ehhez viszont hozzátartozik, hogy a családom sem közönyös felém, nem bántanak, nem taposnak képen, nem rúgnak gyomorszájon fölöslegesen. Nem teszik sz*rrá az életemet, csak mert az övék az, már elnézést a kifejezésért.

Hogy lehet ezeken az embereken segíteni, ha ők nem akarják? Sehogy... és ezért gondolom azt, hogy talán hagyni kellene hagy tegye azt, ami neki jól esik. Életképtelen, ki kell mondani akkor is, ha egy család próbálja életben tartani.

Mondom ezt úgy, hogy sajnos kellett már rábólintanom az életben arra, hogy közeli családtagomat lekapcsolják a gépről, mely életben tartotta őt egy baleset után. Nem kívánom senkinek ezt az érzést és ennek a körülményeit, sem azt, hogy milyen túlélni a tudatot, hogy ha nem is közvetlenül te ölted meg, de te mondtál halálos ítéletet valakire, akit mindennél jobban szerettél. Én tudom és hiszem azt, hogy neki mostmár boldog a léte egy másik világon, ha felébredt volna sem lett volna soha teljes, egészséges ember már.

Valahol ugyanezt látom ebben a helyzetben, csak itt az após még nagyon is él, ami a testét illeti. A lelke meghalt. Hogyan lehet segíteni egy olyan emberen, aki mindenben csak a rosszat látja, aki nem akar a jobbért tenni? Megkeseríti a szerettei életét és az orvostudomány is megáll ezen a ponton?

Talán keressétek meg ismét az orvosát, aki nagyon helyesen azt tanácsolta, hogy minden fenyegetést komolyan kell venni. Tanácsoljon már arra is valami tök okosat, hogy hogy lehet egy ilyen emberrel egy fedél alatt élni anélkül, hogy más vágna eret mellette és nem ő?

Egy normális, de nem luxus otthonba a beugró 300-500 ezer forint körül van, a havi díja pedig 100 ezer környékén. Nem kell milliókat rááldozni a szeretted beadásánál.

2015. ápr. 5. 13:01
 28/30 anonim ***** válasza:
36%
Szientolóia párti vagy vagy mi? Pszichiátria biztos követ el hibákat, mint bármelyik más kórházi osztály is, szerintem semmivel sem jobbak, vagy rosszabbak a többinél. És ha elolvastad volna a kérdező írását, mert tudhatnád, hogy náluk van egy pl. aki pszichiátrián jött rendben, ha úgy gondolkoznának az orvosok, mint ti akkor az az idős hölgy már a temetőben lenne. Nem értek veletek egyet és én nem kívánok tovább ezen vitatkozni az én erkölcsi felfogásomba nem fértek bele.
2015. ápr. 5. 13:05
 29/30 anonim ***** válasza:
0%

Engem nem igazán érdekel a szientológia.

A pszichiátria egy eléggé erkölcstelen áltudomány, pénzlehúzás (a tb-ből is lehet pénzt lehúzni).

Az orvostudománynak még vannak tudományos módszerei, a pszichiátriának nincsenek. Nagyon ritka a gyógyulás, 1 pozitív példa nem jelent semmit.

Egy másik válaszolóval ellenben én a pszichiátriai kezelést sem látom megoldásnak. Próbálkozni lehet vele, de valószínűbb, hogy csak hosszabb szenvedés lesz a vége, az emberi méltóság maradékának elvesztése.

Én írtam a szeretetszolgálatokat, akik esetleg segíthetnének új kapcsolatok kiépítésében.. de ez nem a család dolga, a család, dolgozó emberek csak tönkremennének.. és ki tudja mekkora eséllyel.. talán a semmiért.

Egyébként már önmagában az is kérdéses (filozófiailag, erkölcsileg) hogy milyen alapon titulálnak valakit betegnek. Megérdemelné az ember azt a bánásmódot, hogy elfogadja a környezete a viselkedését, a személyét. Aki kiállhatatlan, nem hajlandó emberien viselkedni másokkal, az megérdemli (tiszteletből) hogy elszigetelődjenek tőle az emberek (ráadásul a saját védelmükben).

Írtam azt is, az após bácsi sem akarná, hogy miatta tönkremenjenek a családtagjai. Mármint az egészséges önmaga nem akarná, ezt is tiszteletben lehetne tartani és megfontolni az elválást..

Bárcsak jobb véleménnyel lennék a pszichiátriáról, mert akkor én is azt írnám, hogy szakértőkre kell bízni. Sajnos nem nagyon vannak szakértők ebben a témában.

2015. ápr. 5. 13:29
 30/30 anonim ***** válasza:

Semmi közöm a szcientológiához, ahogy más egyházhoz, vagy hit közösséghez sem többnyire.

Én ezt nem vitának fogom fel, valaki így gondolja, valaki meg úgy, ez van.

Az én nagymamám úgy jött ki a depresszióból, hogy otthonba költöztettük, ahol lefoglalják, van társasága és szakszerű segítsége. Az állapotához képest viszonylag szabadon tud mozogni és az otthoni beszűkült életéhez képest, amit mi nyújtani tudtunk neki, mondhatni kitárult előtte ismét a világ.

Az azért egy fontos kérdés, hogy apósod mióta ilyen?

2015. ápr. 5. 18:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!