Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hangok hallucinációja, mi...

Hangok hallucinációja, mi lehet ez (bővebben lent)?

Figyelt kérdés

Egy ideig, kiskoromban gyakran hallucináltam, elég változatos hangokat.

Sima csattogás szerű hangot ami mintha a fejemben lenne, és ha figyeltem rá egyre hangosabb lett. Még mindig emlékszem rá, ha felidézem megint "jön" de ha nem figyelek akkor megszűnik. Ha viszont sokáig figyelek rá nagyon hangos lesz és nehéz leállítani.

Volt még sziszegés is, meg egy férfi hang mondogatott nekem egyetlen mondatot mindig, ezek már teljesen eltűntek.

És néha valaki teljesen váratlanul a nevemet kiabálta de nagyon nagyon hangosan és annyira megijedtem hogy kb 5 percig meg se mertem mozdulni. Egyszer egy ismerősömé volt a hang, előtte nem, azelőtt tudom hogy volt még egy de már nem emlékszem rá pontosan. Szóval csak kb 3-szor fordult elő.

És mindez kb 10-12 éves korom előtt volt, most már csak a "csattogós" fura hang maradt meg amint írtam de viszonylag kontrollálható.

A hallucináció a skizofréniára jellemző, de én el tudom különíteni a valóságtól, szóval végig tudtam hogy csak képzelem.

Mi lehet ez, veletek volt már ilyesmi? Ez normális?

2014. szept. 5. 17:37
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Súlyos depresszió esetén elfordulhat (létezik kisgyerekkori depresszió is), ill. a skizofrénia egyik tünete.

Bérmi is ez, nem ártana, ha látna egy elmegyógyász, mielőtt késő lesz.

2014. szept. 5. 17:54
 2/11 A kérdező kommentje:
volt már depresszióm de csak évekkel később, akkor már csak a csattogós hang volt úgy mint most
2014. szept. 5. 18:04
 3/11 anonim válasza:
50%
Húú... Hát én nem vagyok pszichológus, meg semmi hasonló. Az én véleményem az, hogy végül is(!) az a hang miért ne lehetne valódi? Ha ennek ellenére te rögtön azt feltételezted, hogy nem valóság, képzeled, akkor lehet, hogy azt hiszed valóság, csak nem szeretnéd azt hinni... Szóval ez nem zárja ki 100%osan a skizofréniát, + nagyon ritka esetekben a skizofrénia egyik alfajánál, (nem tudom melyik ez, mint írtam nem értek hozzá) nem kizárandó a betegség tudat. Egyébként van egy olyan betegség is, aminek szintén nem tudom a nevét, hogy "szuggerálsz" magadban egy dolgot, képet, mondatot, cselekvést, hogy pl. "meg ne fogjam ezt a bögrét" és ezt ismételgeted magadban tudat alatt (vagy nem) és aztán mégis valamiféle kényszerérzetből megfogod azt a bögrét, ismételgeted (a fejedben) azt a mondatot, esetleg nem bírod kiverni a fejedből azt a bizonyos képet. Fontos lenne tudni azt a mondatot is amit hallasz, esetleg nem köthető valamiféle traumádhoz? Meg van ilyen fűl betegség is ami a csattogást indokolhatja, bár nem hinném, hogy akkor mondatokat is hallanál. Minden esetre ennek hányás, szédülés a tünete. Mindenképpen menj el egy pszichológushoz.
2014. szept. 5. 18:23
 4/11 A kérdező kommentje:

Utolsó, a kényszerbetegségre gondolsz? Nekem legalábbis az ugrott be a szuggerálásról, de ilyet nem szoktam csinálni. Meg hányinger, szédülés se fordult még elő.

Pszichológusnál voltam már mondjuk nem emiatt, de említettem neki ezt is és le se sz*rta, ahogy minden mást amit mondtam, más ember meg nincs a közelben sajnos. Utána továbbküldött pszichiátriai kivizsgálásra de ott meg eszembe se jutott hogy ezt is megemlítsem :/

Asperger-szindrómát diagnosztizáltak egyébként, de tudtommal ennek nincs köze a hallucinációkhoz.

2014. szept. 5. 19:59
 5/11 anonim válasza:

Nagyon érdekes. Igen a skrizofrénia járhat ilyesmivel, de arra inkább valóban az jellemzô, hogy a beteg ha érzi is a problémáit, mégsem érzi magát betegnek.

Bár nem ismerlek, és nem vagyok szakértõ ,a leírtak alapján te nekem nem túnsz skrizónak. Te tudod hogy hallucinálsz. De azt én is megkérdeném, mért hiszed hogy nem valóság amit hallasz ?

Felteszem nem egy hangszigetelt búra alatt élsz. Az a férfi hang jöhetett akárhonnan nem? Más is hallotta a közeledben valaha?

De orvoshoz kellene menned és mindent ugyan igy kitálalni. Sok oka lehet ennek, agyi elváltozások stb.

Szóval az a legokosabb ha mész a dokihoz.

Õszintén remélem,hogy találsz megoldást. Drukkolok. :)

2014. szept. 5. 20:36
 6/11 A kérdező kommentje:
Onnan tudom hogy hallucinálok, hogy ha bedugom a fülem nem változik semmit, és mások nem hallják.
2014. szept. 5. 20:58
 7/11 anonim válasza:

ezt nézd meg : [link]

ez lehet a csattogás oka talán... a férfi hangot nem tudom hovátenni ...

2014. szept. 5. 21:26
 8/11 anonim válasza:
ha szabad megkérdezném mit mond/mondott a hang ? ha gondolod priviben is megirhatod...
2014. szept. 5. 21:33
 9/11 A kérdező kommentje:

#7 ez lehetne, de a "csattogós hangot" már tudom "irányítani" szóval ha valami másra koncentrálok vagy valós zajokat csinálok pl zenehallgatás egy perc alatt eltűnik, és ha nem gondolok rá nem is jön vissza. Meg a többi nem illik bele ugye.

A férfi hang egyébként olyasmi volt mint valami beszélő kígyó, kicsit rekedten és sziszegve beszélt, most a Harry Potter filmek jutnak eszembe de akkor még a könyvet se olvastam :P Valami olyasmit mondott hogy "nagyon sok (nem tudom mim) leeesssssz". Mivel még alig 6-7 éves voltam, csak ennyire emlékszem és a hangra, arra sajnos nem hogy mit mondott pontosan. De abban biztos vagyok hogy valami nagyon sokról "beszélt" ami majd "lesz" és kb ugyan azt a mondatot variálta folyamatosan. Ami érdekes mert úgy is mondhatnánk, hogy a hallucinált "beszélő kígyóm" stimmelt, pedig normál esetben ezt én csinálnám amikor ideges vagyok. Csak azok nem voltak ismétlődőek amikor a fejembe ordított egy hang, mert azt csak egyszer csinálták.

2014. szept. 5. 22:24
 10/11 anonim válasza:

humm ... és akkor most ezek a dolgok, csattogás suttogás, ezek most is vannak, vagy ha akarod kitudod "kapcsolni" ? tehát pl nem terelik el a figyelmedet veszélyesen ?

nem akarom nagyon a misztika felé terelni a dolgot, de viszont ha nem veszed sértésnek érdekelsz, ha tudok szeretnék segiteni.

Ha nyitott vagy a kicsit misztikus magyarázatokra is irok neked priviben.

2014. szept. 5. 23:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!