Két pszichológus kezelhet egyszerre? Vagy ez gáz?
Olyan problémám van hogy két évig jártam egy kiváló pszichoterapeutához. Nagyon jól ment vele a munka, élvezetes volt a stílusa, tetszett hogy sok kérdést tett fel így rávezetett a problémák gyökerére. Na most sajnos őt el kellett hagynom mert túl sokat kért már el. Körülbelül félévente növelte egy ezressel a díját.
Amióta nem jártam hozzá rosszul lettem, kiújultak a szorongásos és viselkedészavaros gondjaim. Felkerestem egy pszichiátert. Ő beállítótta a gyógyszereimet és körülbelül 1 évig jártam hozzá kontrollra. 1 év alatt jutottam el nála arra a szintre hogy meg tudtam benne bízni. Így mondtam neki hogy pszichoterápiát is szeretnék tőle. Mivel orvosi végzettsége mellett klinikai szakpszichológus is. Megkötöttük a terápiás szerződést. Eddig három alkalommal voltam nála és hát mit ne mondjak nagyon nem vagyok megelégedve a munkájával. Egyrészről nem bízok benne annyira amennyire szeretnék. Ő felőle nem kapok elég sok szeretetet és nem érzem hogy kedvelne. Nekem nagyon fontos hogy kedveljen a terapeutám!! A munkamódszere is hiányos. Egyrészt alig kérdez azt várja hogy beszéljek folyamatosan mint egy papagáj és kb egy ülés alatt négy, öt kérdést tesz fel. Az ülés végén elmondja azt hogy mit lát de olyan banalitások hogy hihetetlen. Ezeket a dolgokat ezer éve tudom magamról.
Na most feldühödtem mert úgy érzem nem használ csak pszichiáternek jó de lelki terapeutának pocsék. Legalábbis nálam mindenképpen. Semmire sem tud rávezetni, már unom hogy pengetek neki vagyonokat ő pedig felelőtlen, megbízhatatlan és még ásítozik is terápia alatt.
Emiatt felhívtam előző terapomat. Ő végtelenül kedves volt és figyelmes. Azt mondta hogy most nem tud időpontot hívni de másnap hívjam fel és akkor megbeszéljük mikor menjek hozzá. Na most mit tegyek? Két terápiát nem engedhetek meg magamnak anyagilag, és szerintem nem jó ha két pszichológus kezel egyszerre. Na most arra gondoltam hogy otthagyom pszichiátert és elmegyek ex pszichológusomhoz. A pszichiáterhez meg eljárok három havonta gyógyszert felíratni!
Csak a pszichiáteremnek hogy mondjam meg virágnyelven hogy végtelenül rossz pszichológusnak és lelki tanácsadónak tartom? És vállalja majd a gyógyszeres kezelésemet miután kidobtam? Dilemmába vagyok úgy érzem!!
Nem! Ez azt jelenti, hogy két embert versenyeztetsz egymással magadban és valójában egyikhez sem vagy őszinte. Egyértelműen kudarcra van ítélve a terápia.
Ha pszichiáterről és pszichológusról van szó és tudnak egymásról, az más, mert vannak egymás mellett futó-, ill. kiegészítő terápiák. Ha viszont nem tudnak egymásról, akkor ugyanaz a helyzet, amiről fentebb írtam.
Utolsó! Nagyon erős szorongásom van, testi tünetekben is megnyilvánulnak. Pl remegek, szapora a pulzusom, izzadok ha ideges vagyok. Lámpalázam van. Míg nem szedtem gyógyszert nagyon szorongtam, féltem még bevásárlóközpontban, utcán és munkahelyen is lenni mert szorongtam az emberektől.
Kevert-szorongásos depresszív zavarra és személyiségzavarra szedem a gyógyszereimet. És használnak, terapom is meg van elégedve a hatásukkal. Azt mondja hogy látja rajtam hogy felspanol, tuningol az antidepresszáns amit szedek. Több éve szedem őket mellesleg többször kérdeztem pszichomat abbahagyjam e. Hát és sokszor úgy volt hogy leteszem de sajnos mindig közbejött valami gond (haláleset, balhé munkahelyen, szorongásrohamok, testi betegség) ami miatt szükségem van ezekre a jótékony "dilibogyókra" :)
Utolsó vagyok. Értem sajnálom, volt, hogy én is szedtem mert szükségem volt rá, hasonló szorongásaim voltak mint amit leírtál.
Szép fokozatosan lépésről lépésre haladtam a félelmeimmel szemben, a pszichiáterem segített átlépni ezeket az akadályokat ha megrogytam, vettem egy nagy levegőt és azt mondtam, hogy azért is megcsinálom. Küzdöttem mint egy tigris és ma már csak én vagyok és az erőm. Nem kell sem orvos sem gyógyszer! Én hiszek benned, aki küzd az győzni fog, te is hidd el, hogy erősebb vagy mint a félelmeid! Sok sikert! ;)
Ha nem érzed az összhangot, akkor tényleg jobb, ha váltasz. Ugyanakkor a terapeutának nem kell feltétlenül kérdezgetnie, de úgy látom, itt más gond is van. Ez esetben érdemes váltani. Ha gondolod, akár ajánlhatok is jó terapeutát, aki szerintem megfelelne az elvárásaidnak (én hozzá járok, és nagyon empatikus, szeretetteljes, bár keveset kérdez, de nagyon jó meglátásai vannak).
A párhuzamos terápiákról: elvileg tilos, a két terápia kiolthatja egymást. Hatékony nem lesz semmiképp, olyat viszont szoktak, hogy az egyéni terápia mellett valaki csoportba, vagy pszichodrámára jár. Egyes terapeuták - például az enyém - nem ellenzik a párhuzamos terápiát, ha lehet kamatoztatni az eredményeket, de ajánlani sem ajánlják. Egyszer régen jártam egy terapeutához, aki még azt is meg akarta "tiltani", hogy egy barátommal mélyebb beszélgetéseket folytassak, mert szerinte az is párhuzamos terápia... Mindenesetre bárhogy döntesz is, egyeztetned kell mindkét terapeutával, és ki kell kérned a véleményüket, hozzájárulásukat, mert ez is a terápiás szerződés része, hogy járhatsz-e párhuzamosan máshoz, vagy sem. Személyes véleményem, hogy elég egy is, ha jó, és ha megvan köztetek az összhang, de ha nincs meg, akkor meg igenis váltani kell, mert a siker a terápiás kapcsolaton múlik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!