Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Segitség! Mit kezdjek az...

Segitség! Mit kezdjek az enyhén autista tesommal?

Figyelt kérdés
Van egy enyhe austista tesom 22éves,és ha valami nem sikerül neki akkor felmérgelődik és tör zúz mindent. Nem tudom már mit csináljak hogy lenyugtassam.Sajnos a betegsége miatt nem tud dolgozni és csak a házban vagy tv zik vagy gépezik...barátai nincsenek. Mivel nyugtassam le amikor "düh rohama" van?Ilyenkor nem érdekli ha van egy vendég vagy valaki idegen a házban, ha rájön akkor nem lehet mit kezdeni vele. Nagyon sajnálom,és szégyellem. Mit kezdjek ilyenkor vele? Vagy mit csinálhatnék,hogy ezt megelözzem? A szó aligha használ,néha elmegyek vele sétálni és beszélek a fejével,de pár óra után mintha nem történt volna semmi,és ujra rákezd.Ilyenkor bármit mond neki az ember nem lehet lenyugtatni!Sajnos már kezd a lányokon járni az esze,és mindig elszomorodik,hogy neki mért nincs senkije, de mégis hogy magyarázzam el neki,hogy a betegsége miatt? Tisztába van azzal,hogy beteg, de hát nemistudom... Nagyon szeretnék segiteni neki, éreztettni vele,hogy önálló is tudna lenni ha akarna,de azt hiszem én ehez kevés vagyok. Mit tegyek? elöre is köszönöm!16/L
2009. dec. 11. 23:22
 1/6 anonim ***** válasza:
Ez egészen biztosan autizmus?
2009. dec. 11. 23:49
 2/6 anonim ***** válasza:
A szüleid nem tudnának segíteni?
2009. dec. 12. 00:16
 3/6 anonim ***** válasza:

Nem tudsz semmit sem tenni ez ellen. Nem vagy sem az orvosa, sem az anyja. Annyit tehetsz, hogy nem szégyelled és sűrűn elnézést kérsz az okozott kellemetlenségekért.

Sajnos az ilyen dührohamok ha jól tudom gyógyszeresen kezelhetőek, de az nem tenne jót neki. Egy szakemberhez jó lenne elvinni. Az előttem lévő kérdése áll, szüleitek, vagy más gondozóitok nem tudnak segíteni? Gondolom nem csak téged zavar a tesód problémája.

2009. dec. 12. 01:07
 4/6 A kérdező kommentje:
Igen,enyhe autizmus, nem tud egyedül önállóan élni, semmi testi fogyatékossága sincs, csak szellemileg az.Nem tudja kontrollálni magát,és önállóan élni. kb ennyiből áll a fogyatékossága, amugy meg, anyukám is próbált már hatni rá de eredménytelenül.Néha adunk neki nyugtatót,de nem akarjuk hogy rászokjon.agyturkálóhoz meg nem vihetjük,mert külföldön lakunk és nem tud angolul...Tényleg nagyon szeretném megtalálni a módját hogy hogyan segithetnék rajta. az ő életét és a miénket is megváltoztatnánk ezzel...
2009. dec. 12. 13:32
 5/6 anonim ***** válasza:
És ha valamivel levezetné a feszültséget? Valami sporttal mondjuk.
2009. dec. 12. 15:44
 6/6 anonim ***** válasza:
nemcsak te, hanem együtt az egész család kell ahhoz, hogy változtatni tudjatok a viselkedésén. lehet változtatni, csak meg kell találni a módját. ezzel autizmusban képzett-jártas gyógypedagógus, pszichológus, pszichiáter foglalkozik külföldön is. gyógyszerre nem mindig van szükség. többféle módszer van kidolgozva a viselkedésrendezésre, igazából mindegyik jó, ha a fent említett szakemberek végzik. mindegyiknek viselkedésterápia az alapelve. ha ő nem is beszél jól angolul, de ti igen, akkor menjetek el először ti egy ilyen szakemberhez, úgy is nektek kell változtatni az otthoni szabályokon, nem az az elsődleges ilyenkor, hogy vele beszéljenek. remélem, érthető volt, ahogy leírtam most. ne halogassátok a segítségkérését, neki sem jó ez az állapot, biztos lehet valamin változtatni, hogy jobb legyen mindenkinek (pl hogyan-mikor-hol-mennyi ideig dühönghet, jutalom és "büntetés" rendszer kidolgozása, esetenként változtatása, konkrét célok megfogalmazásával, amibe az önállóság is beletartozik).
2009. dec. 12. 16:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!