Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért tekintik jónak azt az...

Miért tekintik jónak azt az emberek, ha valaki betegesen sokat tanul?

Figyelt kérdés

Egyetemista vagyok, talán itt fontos infó, hogy sok zh-s szakon. Tehát nem a vizsgaidőszakra összpontosul a terhelés.

A tárgyak kb. felére hétről-hétre szoktam tanulni, már első héttől, kb. versenyzem magammal, meddig bírom tartani, hogy az előző órai anyagot a következő óráig átolvasom. Zh-k előtt egy héttel már foglalkozom az anyaggal (persze nem egész délutánokat... hanem 1-2 óra, esetleg 2-3 / délután).

Minden tárgyból - amire nem tanulok rendszeresen, azért abból is - arra törekszem, hogy a maximumot hozzam ki magamból.

Büfészakos vagyok, stresszes, nem látom a jövőt... Csak azt tudom-sejtem, mitől alakult ki bennem a tanulásmánia.

Sokan lenéznek, nem bírnak, levegőnek néznek, szerintem egyik ok - persze a többi mellett - a stréberségem. Egy ilyen tanulásmániás embert nem tudnak hova tenni.

Bulizni nem szoktam, de szabadidőm az van. Kevesebb, mint másoknak, de van.

Tehát nem ezzel van a baj...

Hanem görcsösen törtetek, ahelyett, hogy leszoknék erről, és amellett, hogy tudom (tudhatnám, felfoghatnám, így helyesebb talán), hogy előnyöm mindebből - nem lesz!

2014. febr. 25. 17:38
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
mert ambíciózusak és a mai sikerorientált világban ez egy érték, illetve szerintem mindig is érték volt az, ha az ember tett a sikeréért.
2014. febr. 25. 18:08
 2/12 A kérdező kommentje:

Egy kérdés: a "stréberségben" mi a siker?

Nem bántásként, ne vedd annak. Inkább érdeklődés... Elolvastad a kérdés kiegészítő szövegét is?

2014. febr. 25. 18:12
 3/12 anonim ***** válasza:

Mert ők csak azt látják, hogy okos vagy és szorgalmas, mindent megtanulsz és jó jegyeket kapsz. Ezek mind jó dolgok. De azt nem látják, mi van mögötte.

Addig nincs semmi baj a "tanulásmániával", amíg nem teszed irreálisan magasra a saját követelményeidet. Amíg nem érzed úgy, hogy akármennyit is tanulsz, nem vagy elég jó. Amíg tudsz örülni az eredményeidnek.

A törtetés sok helyen előnyös tulajdonság, viszont rengeteg embernek nem szimpatikus - talán te is ezért érzed rossznak.

Nem lehet, hogy hiányzik valami az életedből, amit az extra tanulással akarsz pótolni?

2014. febr. 25. 19:36
 4/12 A kérdező kommentje:

Egy kicsit ez belemagyarázás szerű.

Viszont vannak - nem belemagyarázás szintű - pszichológiai okok a sok tanulás mögött.

Például semmibe se vagyok jó - ez tény... -, és a sok tanulással elértem, hogy legalább valamiben átlagos lehessek, vagy kicsit jobb.

Vagy keményen neveltek, nem mertem kitörni, meg akartam felelni otthon.

Ha hiányozna valami, azt nem tanulással pótolnám....

2014. febr. 25. 19:41
 5/12 anonim ***** válasza:

Válaszolj erre a kérdésre:

Ha leteszed a jegyzetet, akkor ki tudsz kapcsolni?

Ha mész valahova, és nem tudsz tanulni, akkor ideges vagy?

2014. febr. 25. 20:48
 6/12 A kérdező kommentje:

Amikor leteszem a jegyzetet, akkor aznapra már totál elfelejtem. Viszont ahhoz kell, hogy a kezembe vegyem minimum fél - egy órára előzőleg. Zh előtti este is ki tudok kapcsolni, ha úgy alakul, hogy mondjuk délután 7-kor már becsukhatom a jegyzeteket.

Viszont ha a tanulás rovására megy a kinti, emberek közti szórakozás, vagy ha a tanulás rovására ugyan nem, de az egyedüli kikapcsolás rovására igen, akkor ideges vagyok.

Mondjuk alapvetően nem szeretem a rohanós életmódot, szünetben is ideges vagyok, ha túl sok a program és csak magamra nincs időm.

2014. febr. 25. 21:06
 7/12 anonim ***** válasza:

Beteg világban élünk, ahol ez kell a 'sikerhez'.

Mi a siker? Hogy meglesz a papírod és az alismerés amivel az jár, ha szerencséd van jobban fizető munkahely.

Egyébként? Az egész illúzió, nem sok értelme van és az egyetemi képzés, a 'tanulásmániád' ritkán van jó hatással az ellem pszichéjére.

Te valamit ezzel kompenzálsz.

2014. febr. 26. 10:04
 8/12 A kérdező kommentje:

Belemagyarázásmentesen akkor....

Szóval jól érzem, hogy ez semmi jót nem jelent és semmi jóra nem vezet?

Mert volt már pár kérdésem, és abban 90% azt írta, hogy jó, ha valaki nagyon sokat tanul.

Vagy ennyire ki kell részleteznem ahhoz, hogy az emberek értsék, miről beszélek????

Nem hiszek abban, hogy valaki mondjuk X dolgoggal Y-t kompenzál, csak nem tud róla!!!

Akkor állandóan gondolkozhatunk azon, mi az, ami belső lényünkből jön és mi az, ami nem. Örök stressz és az önbizalom nullává redukálása. Vagy mehetünk a birkanyájjal, mindent úgy, ahogy a többség, és akkor biztonságban érezhetjük magunkat.

Kompenzálás van benne, csakhogy tudok róla... Testileg gyenge vagyok, logikám sincs, buta is vagyok és az emberi kapcsolatokban se vagyok jó. A tanulás valami, amiben legalább átlagos lehetek (ha nem jobb). Van bennem versenyszellem is. Végre valamiben versenyezhetek. Kihasználva azt, hogy az átlagemberben ott az (amúgy egészséges) lustaság. És még rosszabb képességekkel is könnyű lekörözni azt, aki utolsó délután tanul azzal, hogy én hétről-hétre.

Emellett, mivel ebbe szoktam bele, megszerettem tanulni. Imádom, ha valamit megértek, szeretem a kihívásokat a tananyagban, a tanulás kapcsán, szeretem, ha megértek új dolgokat a világ működéséből.

Csak néha jó lenne lazának lenni, időmilliomosnak, tizedannyi stresszel, és utolsó 1-2 délutánra hagyni a dolgokat.

2014. febr. 26. 18:17
 9/12 anonim ***** válasza:

Én pedig felettébb intelligensnek bizonyulok, rendszeresen. Ezért érezhettem rá, hogy a tanulásoddal ellensúlyozod a.. leírtad miket.

De ez nem feltétlen egy jó hobbi.. oké, végezd el persze az egyetemet, manapság kell az.. de ne ez legyen a középpontban.

Én azt mondom, gyere taichizni.. vagy mozogj mást, csak értelmes és fejlesztő jellegű edzés legyen, amit életvitelszerűen tudsz űzni.

Arról lenne kedved mesélni, hogy a tanulásban amit szeretsz, megismerni új dolgokat és "ha megértek új dolgokat a világ működéséből" ezt mire érted?

Mert én mérnök szakon lennék, rengeteg dolgot megérthetnék, de egyik sem a világ igazi működéséről szól.

A világ igazi működéséről önszorgalomból, nem könnyen sikerült tanulnom de ebben csak hátráltatott az egyetemi oktatás. Te hogy vagy ezzel?

2014. febr. 26. 20:46
 10/12 A kérdező kommentje:

Engem a tudományos és műszaki dolgok érdekelnek, azok megértésében segít az egyetem.

Vannak hobbijaim.

2014. febr. 26. 20:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!