Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Annyira szorongok, hogy már...

Annyira szorongok, hogy már az egyetemen is iszok, mert csak így bírom túlélni azt, hogy emberek között legyek és beszéljek is?

Figyelt kérdés

Ez nem egy kérdés, hanem kijelentés, és muszáj volt kiírnom, mert nem bírom tovább. Nem merem elmondani senkinek, szóval most elmondtam mindenkinek.

Amikor középiskolába kerültem, akkor kezdődött a szorongás, egyre rosszabb lett azóta is, ma már ott tartok, hogy ha közösségbe megyek, akkor innom kell, hogy egyáltalán el bírjam viselni az embereket és meg merjek szólalni.

Suliban annyit azért nem iszok, hogy teljesen elveszítsem magam felett a kontrollt, tudatomnál vagyok mindig, csak szünetekben éppen annyi kell, hogy a kellemes bizsergést érezzem, hogy el tudjam magam engedni.

De elegem van már ebből, rengeteg pénzem elmegy emiatt és nyilván a testemnek sem jó.

Egyszer már jártam pszichiáterhez a szorongás miatt, de nem tudtam fizetni, így ott hagytam. Fogalmam sincs hogy kecmeregjek ki innen. Hiába tudom, hogy nincs mitől félnem, akkor sem bírom magam elengedni.

És ez még csak az egyik problémám.

Konkrétan semmihez sincs kedvem, semmi sem vidít fel, teljesen közömbös vagyok minden iránt.

Remek kis élet.

2014. febr. 24. 22:15
 1/9 anonim ***** válasza:
83%
Magyarországon az orvosi kezelés ingyenes, ebbe pedig beletartozik a pszichiátriai / ideggyógyászati kezelés is. Ha elmész a háziorvoshoz, akkor biztos, hogy ad olyan helyre beutalót, ahol nem kell fizetni. Az alkohollal történő szorongás oldás pedig a létező legrosszabb válasz egy ilyen komoly problémára. Két dolog miatt. Először is, természetesen semmit nem old meg, csak elodázza a betegséggel (állapottal) történő szembenézést és a megoldás keresését. Amíg iszol, addig látszólag nem történik semmi, valójában viszont súlyosbodik a probléma, anélkül, hogy tudnál róla. Erre csak akkor fogsz rájönni, ha egyszer megpróbálod ital nélkül azt csinálni, amivel problémád van (ez esetben egyetem), észre fogod venni, hogy még annál is rosszabbul érzed magad, mint régen, mikor még nem itallal oldottad a feszültséget. A másik gond, hogy egy problémából kettőt csinálsz, ezt gondolom, nem kell különösebben részletezni. Ráadásul, ha valaki kifejezetten csak azért használja az alkoholt, hogy a folyamatos szorongást enyhítse, az sokkal hamarabb válik alkoholistává, mint egy átlagos ivó. Ez azért van, mert a viszonylag kevés ital még nem okozna testi függőséget (testi tüneteket megvonáskor), viszont a lelki függőség, az alkohol nélkülözhetetlenségének érzése nagyon hamar olyan erőssé válik, hogy az illető gyakorlatilag már alkoholistának tekinthető. Amit leírtam, annak nagy része saját tapasztalat, bár nálam nem egészen így zajlottak a dolgok, de a lényeg nagyjából ugyanez volt. Szóval, a lényeg, hogy irány a háziorvos, mert ez nem fog csak úgy, magától megoldódni.
2014. febr. 24. 22:59
 2/9 anonim válasza:
0%
Szia! Fiú, vagy lány vagy? Hány éves vagy, s melyik városban tanulsz? Írj privit!
2014. febr. 24. 23:44
 3/9 anonim ***** válasza:
18%
szerintem ha mindenképp kell valami nyugtatószer akkor térj át a fűre, a pia ilyen célokra használva nagyon veszélyes.
2014. febr. 25. 09:29
 4/9 anonim ***** válasza:
72%
A Xanaxot javaslom. Én úgy próbálok elevickélni az egyetemen. Vagy a kötél, mert az a következő szint.
2014. febr. 25. 13:58
 5/9 anonim ***** válasza:
nem tudtok valami orvosi felmentest kerni oralatogatas alol? elvileg ha mozgasserultek es vakok is jarhatnak egyetemre, nektek is kene valami megoldast talalni, ami mondjuk nem a kotel, az alkoholizmus vagy a xanax
2014. febr. 26. 15:48
 6/9 anonim ***** válasza:

# 5:

A vicc az egészben az, hogy még nőgyógyász és bőrgyógyász is van nálunk az egyetemen, de pszichológus vagy pszichiáter nincs. De amúgy sem adnának felmentést, mert nagyon-nagyon sokan nem veszik komolyan ezeket a mentális betegségeket.

2014. febr. 27. 00:05
 7/9 anonim ***** válasza:
sajnos ez igy van, ezt en is megdobbentonek tartom. kulonben aki nem veszi komolyan, majd jo nagyot koppan, ha a csaladjaban lesz valakinek ilyen problemaja, vagy o maga zuhan meg valamin. en azert megprobalnek utana jarni, mert ez igy nem allapot hogy igy szorongtok allandoan. Haziorvostol kellene kicsikarni valami beutalot, ami ingyenes, ott kikerni egy szakvelemenyt, celzottan erre a problemara, majd azzal becaplatni a tanulmanyi osztalyra. Az orvosokkal hatarozottan kell kommunikalni, mert alapvetoen szart sem ernek. Komolyan vedd a kezedbe a dolgok iranyitasat, legyel hatarozott es ne hagyd hogy lepofazzanak.
2014. febr. 27. 10:39
 8/9 anonim ***** válasza:

# 7:

Az a baj, hogy én már több utat is megjártam. Tudom, hogy nem rólam szól ez a kérdés, de szerintem más is ilyen helyzetben lehet, mint én. Van papírom róla, hogy mi a problémám (többen is diagnosztizálták; GAD, depresszió, szociális fóbia és akármilyen személyiségzavar), de normális gyógyszert, vagy terápiát sehol sem adtak. Most perpillanat Aurorix/Xanax kombót szedek, ami közül egyedül a Xanax használ. Aurorix meg olyan, mint egy placebo, csak elálmosodom tőle. Közben az egyetem végén járok, két tárgyam van és szakdolgozat, mellette pedig dolgozom. A Xanax pedig marokszámra fogy, ha rosszabbul érzem magam.

Egyre jobban kezdek idegbeteg lenni attól, hogy nem fog sikerülni befejezni ebben a félévben. De közben a mentális zűrök néha abban is akadályoznak, hogy egyáltalán felkeljek az ágyból...

Úgyhogy erre én is azt mondom, hogy remek kis élet...

#4-es, #6-os válaszoló voltam.

2014. febr. 27. 14:23
 9/9 A kérdező kommentje:

#1 TB-re dolgozó pszichiáterekről csak rosszat hallottam eddig, azért nem tudom, hogy mit csináljak, mert magánorvost nincs már pénzem fizetni. A háziorvos más városba is adhat beutalót? Mert az orvosom (aki szerintem kettesekkel vészelte át az orvosit) a lakóhelyemen van, az egyetemi városom pedig az ország másik felén.

Nagyon sok helyzetben szorongok, de csak a szemináriumi órák előtt iszok, mert azokon sokat kell beszélnem, és csak így megy. Előadások előtt nem szoktam és nem is érzem szükségét. Ugyanígy ha bankba megyek, vagy vásárolni vagy rohangálni a városba, akkor sem szoktam. Bár néha ugyan „kívánja a lelkem”, mert ezektől a helyzetektől is szorongok, de mivel nem akarok még nagyobb gondot okozni magamnak, ezért ezt a vágyat simán leküzdöm.

#3 A fű még drágább és nem ugorhatok ki minden szünetben elszívni egyet… : ) Meg valahogy rám nincs is nagy hatása, vagy lehet csak nem tüdőzöm le rendesen.

#4 Xanax-ot semmiképpen sem fogok szedni! Lehet rosszul gondolom, de talán az még rosszabb lehet, mint az alkohol. Plusz nálam talán azért jobb az alkohol, mert attól úgy érzem, hogy kicsit elzsibbadok, és nem érzem (vagy legalábbis nem látom) az, hogy mennyire remeg a kezem és a fejem (eleinte csak akkor remegtem, amikor féltem valamitől, mára ez már „normális”, itthon is remeg mindenen, még ha nyugodt vagyok is (nem a piától remegek, a remegés már 10 éve megvan, inni csak 2 éve iszok rendszeresebben))

#5 Az én esetemben ez lehetetlen, mivel az óráim 90%-a gyakorlat, ahol muszáj bent lennem.

#6 #7 Én is tapasztalom, hogy a mentális betegségeket nem veszik komolyan. Egy ismerősöm hasonló problémákkal küzd, mint én, elment az édesanyjával orvoshoz, aki azt tanácsolta az anyjának, hogy adjon a gyereknek két jó nagy pofont, mert csak hisztizik. Engem pedig pár csoporttársam szólt meg és röhögött ki, amikor még „segítség nélkül” beszéltem az órákon. Hiába magyaráztam nekik, hogy ez komoly dolog, ők nem értik meg, mivel nem tapasztalták még. Annak ellenére, hogy ilyenek voltak, nem is kívánom nekik.

#8 Kitartás, naná, hogy meg tudod csinálni!!

Nekem a középiskola első évében kezdődött ez az egész, de simán leérettségiztem, a főiskolai 3 évet is minden „segítség” nélkül oldottam meg, simán lediplomáztam, semmi gond nem volt sem a vizsgákon, sem a záróvizsgán (bár az utóbbin kicsit ittam, de minden 5-ös lett, azért nem rúgtam be).

Neked is menni fog, már nincs sok hátra!

Mindkét iskolában szégyelltem magam, amikor pl. kiselőadást kellett tartanom, de a többiek megszokták, hogy ilyen vagyok, meséltem is nekik a dolgaimról, nem volt gond (csak néha viselt meg). Csak tavaly kezdődött egy szakképzésen a probléma, ott nyúltam az alkoholhoz. Tőlem 3-4 évvel fiatalabbakkal jártam együtt, ők pedig igazán érzéketlenek voltak egytől-egyig. Most kezdtem egy MA-t, itt is van 1-2 ilyen csoporttársam, aki kinevet és ítélkezik (egy alkalommal nem volt elegendő alkohol a szervezetemben és kijött, hogy milyen vagyok…), a többiek szerintem megértőbbek, de nekem nem kell még több megaláztatás (a remegésemet érzem megalázónak). Tényleg minden órán rengeteget kell beszélnünk, nem kerülhetem el ezeket a helyzeteket.

2014. febr. 27. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!