Mit tehetek a halálfélelem ellen?
Ez volt nálam a gond: http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__betegsegek__4971893-..
Azóta javult az állapotom, reggel járok futni, de viszont délután/este olyan érzés tör rám, hogy meg fogok halni, és ez azzal jár, hogy ismét jelentkezik a mellkasi fájdalom, és picit szédülök, este nehezen bírok elaludni, mert az a tudat van bennem, hogy nem kelek fel reggel
20/F
Amit leírtál, nagyon hasonlatos a pánik szindrómához. Félelem ügyben nézd meg:
https://www.youtube.com/watch?v=vzGIQczkwwo
Pánikbetegségről nézd meg ugyanott a "Lelki bajok, megoldások" 10/09 részét. Lehet, hogy az ismereteid sokat segítenek majd.
Helló
Csak beképzeled a betegséget. Nálam is hasonló van, csak nincsenek tünetek. A vizsgálatok is mind jó eredményt mutattak, azok kimutatták volna azt a problémát ami a szúrást okozta. A stressz se okoz különösebben ilyen problémát a szíveddel. A magas vérnyomás lehet, de azt meg lehet kezelni. Azzal van problémád? Valószínűleg valami másod fáj, lehet egyszerűen a mellkasizmod, vagy a gyomrod, vagy azon a tájon valami. Sok mindent érezhet az ember. Nálam annak idején erős, furcsa lüktetés volt a mellkasomban, főleg fekvésnél, vagy erős megterhelésnél. Semmi köze nem volt a szívemhez (legalábbis gondolom, ez még nagyon régen volt, azóta nem is éreztem). Egyszerűen a gyomrommal volt problémám.
Rengeteg mindentől szédülhetsz, érezheted rosszul magad. Ha nagyon stresszeled magad, akkor meg főleg. Lehet hogy tényleg a pánikbetegség okozza.
Azt írod hogy "délután/este olyan érzés tör rám, hogy meg fogok halni, és ez azzal jár, hogy ismét jelentkezik a mellkasi fájdalom, és picit szédülök, este nehezen bírok elaludni, mert az a tudat van bennem, hogy nem kelek fel reggel"
Ez is azt mutatja hogy félsz pánikszerűen.
Én tudom, nagyon kellemetlen. A megoldás hogy a sok negatív dolog helyett megpróbálsz pozitív képeket felállítani magadban azzal szemben amitől félsz, és azokat ismétled. Minél többet ismétled őket (és minél meggyőzőbbek), annál erősebben rögzülnek, és annál erősebb a hatásuk. Ha hangosan kimondod, akkor meg főleg. Így tanul a tudatalatti.
Itt egy módszer:
Előző vagyok. Nem fontos a táblás dolgot megcsinálni. Elég ha csak simán ismételgeted őket, de a legjobb úgy, hogy olyan dolgokat, amik tényleg megnyugtatnak. Ilyeneket kell keresni minél többet. pl.:
-a vizsgálatok nem mutattak semmit. azok megmutatták volna ha valami baj van, azt a problémát ami a mellkasi fájdalmat okozta
-sportolni szoktam, és nem érzem hogy valami bajom van. Ez is azt bizonyítja hogy semmi gond.
-sokat gondolkodtam negatív dolgokon, ez okozza hogy szorongok, és hogy félek. Ez mondatja velem az összes rossz dolgot a fejemben, ettől van olyan rossz érzésem, mert az agyam játszik velem, nem azért mert tényleg baj van
De a lényeg hogy olyanok legyenek, amik tényleg nyugalommal töltenek el, ha csak egy kis időre is, meggyőznek hogy nincs gond. Bár igazából bármit ismétlünk, elhiszi a tudatalatti egy időn belül.
Emellett rengeteg olyan dolgot kell csinálni, ami lefoglal, rendesen eltereli a figyelmed. Csinálj új dolgokat, olyanokat amik izgatottsággal töltenek el.
Ezt a félelmet kell megszüntetni, mert ha nem, és a negatív dolgokat ismétled, akkor tovább fog erősödni (úgy ahogy a pozitív dolgok is az ismétlődéssel).
Az agy ugyanis egy folyamatosan változó, képlékeny dolog, amiben minden új élmény után új neuronpályák jönnek létre, új kapcsolatok az idegsejtek között, a kevésbé használtak viszont fokozatosan eltűnnek. Ezért jó ha minél több pozitív élményünk van, mert azok a pályák erősödnek amik bizonyos dolgokkal kapcsolatban jó dolgokat juttatnak eszünkbe, jó érzéseket keltenek stb.
Emellett a mozgás nagyon fontos, mert az is segíti ezt, meg mellette boldogsághormonok is termelődnek, minél megterhelőbb a mozgás, annál inkább, ami önmagában is csökkenti vagy megszünteti a szorongást, félelmet, és jobban is érzi magát tőle az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!