Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Állandó szégyenérzet és...

Állandó szégyenérzet és bűntudat feloldása?

Figyelt kérdés
Gyerekkorom óta vannak megmagyarázhatatlan bűntudataim, szégyenérzetem, alacsonyabb rendűség érzetem, megmagyarázhatatlan félelmeim. Kezdve a széles körben elterjedt pókiszonytól, a lifttől való félelmen át, egészen olyan furcsa dolgokig mint a telefonálás(!). (Igen telefonálástól való félelem!) Gyerekként ez fel sem tűnt, mindig így éltem azt hittem normális vagyok, de az utóbbi hónapokban felerősödtek a szorongásaim, és elmentem egy pszichológushoz. Ott azonban beszélek hetet-havat csak arról nem merek beszélni amiről kellene. Félek magától a pszichológustól is, szorongok előtte (hónapokba tellett mire mertem írni neki egy e-mait, hogy időpontot kérjek.) Hogy lehet ebből kimászni? Nektek mennyi idő volt mire tudtatok beszélni a pszichológussal akármiről?

2013. okt. 25. 00:15
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
kineziológusok azok tegezösök. de megkérdezheted a pszichót is hogy hajlandó e tegezödni.
2013. okt. 25. 12:10
 12/20 anonim ***** válasza:
Szia. Szerintem az a leghatékonyabb módja annak, hogy át tudd törni azt a bizonyos gátat, és legalább csökkenjenek a félelmeid, hogyha ténylegesen tudatod pszichológusoddal, hogy mitől félsz. Ő csak azzal az információval tud vlmit kezdeni, amit te kinyilvánítasz előtte. Ez írásban is megtörténhet, rajzban, ábrában, bármilyen úton, amiben könnyebb neked kifejezni magad. Hogyha rettegsz attól, hogy ezeket dolgokat kimondd, ne erőltesd, mert akkor kellemetlen lesz maga a pszichológussal való beszélgetés, ő sem kívánja azt, hogy erőlködj és kínlódj. Tapasztalatból írom, én is járok pszichológushoz, és én is írásban jobban ki tudom fejezni magam, így le szoktm írni mit érzek, mit gondolok, stb. Remélem tudtam valamennyire segíteni.
2013. okt. 25. 16:13
 13/20 anonim ***** válasza:

"Ezt a neten való olvasgatást, videózást, könyvolvasást sajnos már régóta csinálom eredménytelenül."

Mert nem csak olvasgatni kene, hanem csinalni is dolgokat!

Ha csak olvasgatod a kaja recepteket, es nem fozod meg utana azt a kajat, akkor abbol nem lesz kaja.

Mitol fog megvaltozni barmi is, hogyha semmit se csinalsz?

Csak annyit csinaltal, hogy elmentel pszichologushoz, de az se tud tobbet tenni erted, minthogy tanacsot ad.

Ki akarod kuralni magad? Akkor menj el liftezni eloszor, ahogy irtam..vagy ne csinalj semmit, de akkor nem is fogsz majd tudni liftezni, se semmi mast...te dontesed.

2013. okt. 26. 03:10
 14/20 anonim ***** válasza:
Hány éves vagy?
2013. okt. 26. 03:17
 15/20 A kérdező kommentje:

Miből gondolod, hogy nem teszek érte? Igenis szoktam erőltetni a liftezést, majdnem minden nap beszállok a liftbe "csakazértis" alapon, de nem múlik a félelem. Már évek óta csinálom. Eredménytelenül.

24 éves vagyok.

2013. okt. 30. 02:06
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

A telefonálástól félelem az talán a visszautasítástól való félelem. Attól, hogy valami rosszat gondol rólad, mert zavartad.

A többinél is szerintem hasznos lenne tisztáznod mitől is félsz. Pl mitől félsz a liftben, úgy igazán? Attól, hogy egy kis helységbe vagy bezárva? Vagy attól, hogy leeshet és meghalhatsz?

2013. okt. 30. 13:28
 17/20 A kérdező kommentje:
Sziasztok! Köszönöm mindenkinek, hogy segített. Végül sikerült elmondanom neki (részben) a dolgot. Megemeltük a találkozások számát heti 1-ről 2-re. És xanaxot szedek. Felpontoztam mindenkit!
2014. jan. 10. 15:02
 18/20 anonim válasza:
100%

Szia!

Tudom hogy pár hónap eltelt a kérdésed óta, de szeretném elmesélni: A szégyenérzet nagyon kisgyerekkorban alakul ki. 2-3 éves korban. Én önismereti tréningen tudtam ezt meg. Nekem azt ajánlották, hogy ki kéne kutatni, hogy mik történtek (hogyan neveltek) ott akkor 2-3 éves korom környékén. Hogyan került belém ez a szégyenérzet.

Családfát is érdemes rajzolni, visszamenni ameddig lehet. Ki lehet tapogatni azt is, hogy honnan/miből ered az a nevelési stílus, amit nálad is alkalmaztak.

Nézelődj még a személyiségzavarok környékén. Ott is sok érdekes dolgot lehet találni.

Szia, I85

2014. jan. 13. 20:50
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
Amiről nem mersz beszélni, írd le és add oda a pszichológusnak. Hidd el ez a legegyszerűbb megoldás. Ezek amiket leírtál, nagyfokú fóbia, amin könnyen segít egy jó pszichológus. Pl.Dr. Fadgyas Ildikó. Lányomat legalább is kigyógyította belőle. [link]
2014. jan. 15. 07:40
 20/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Pontosan azt teszem, e-mailben leírom neki a dolgokat, amik eszembe jutottak a legutóbbi találkozás alatt, csak ott és akkor nem mondtam el neki.
2014. jan. 29. 13:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!