Saját magam vagdosása - hogy lehet abbahagyni?
Normális válaszokat kérek, nem olyasmiket, hogy menj orvoshoz, csak ne csináld többet, stb. Köszönöm.
Kilenc napig bírtam, mostanában ez volt a leghosszabb. De előtte csak ötig, úgy hogy ahhoz képest jónak számít, de ma sem lett volna már szabad. Túl sokat ettem és azért csináltam. Ha nem eszek 440 kalória csokit, nem csináltam voltam. :( Sajnos ezt nem tudom azzal megoldani, hogy nem eszek csokit, mert akkor lesz más ami miatt meg kell magam bűnteteni. Mindig bűntudat miatt van. Pl. evéstől, félek hogy másokat zavarok valamivel és attól, hogy meghízok.
Az előző vágások is nagyon meglátszanak és ha kilenc nap alatt csak ennyit gyógyultak, nem tudom mit csinálok hétfőn. Az a legjobb megoldás, hogy nem csinálok nagy ügyet belőle, igaz? Mert már ilyenkor mit tudok csinálni? Nem mászkálhatok egyfolytában pulcsiban és ha azt mutatom zavarnak a sebek, vagy szégyenlem (és igen, szégyenlem), csak még rosszabbul érezném magam ha látnám, hogy valaki elítél ez miatt. Egyáltalán miért ítélkeznek az emberek? Nem az ő dolguk, és ez az én kezem, az én bőröm. Ez még sokkal jobb a tetoválásnál is, mert ez egyszer majd elmúlik. Nem ugyanolyan? Szerintem igen.
Visszatérve a kérdésemre - ha valakinek sikerült abbahagynia (és itt most nem hónapokra gondolok, hanem évekre - tartósan), mit csináltál? Találtál valami más módot a feszültség, félelem, szégyen, bűntudad, beazonosítatlan érzések, stb. levezetésére?
Egy kérdést próbálj megválaszolni magadban: Attól, hogy vagdosod magad, változik bármi?
Nem attól változna, ha TENNÉL, CSELEKEDNÉL? Mert ez így csak egyhelyben toporgás, önmagad sajnáltatása önmagaddal, a fél világ hibáztatása a SAJÁT cselekedeteidért. Nyilvánvalóan tudod, mik azok a dolgok, amik után bűntudatod van, kell, hogy legyen annyi akaraterőd, hogy egyszerűen elkerüld ezeket. Menj futni, tanulj meg rajzolni, hangszeren játszani, programozni, szerezz be valamiféle háziállatot, foglald le magad. Az emberek azért ítélkeznek, mert egész egyszerűen az, hogy összevagdosom magam, nem problémamegoldás, és igenis sokakat bánt az, hogy amíg ők emelt fejjel megoldják a problémáikat, tesznek az életük jobbá tételéért (és nem kapnak érte semmit), mások ehelyett felvagdossák az ereiket és sajnálatot, toleranciát várnak cserébe. Pedig nem jár. Sem a tolerancia, sem a szeretet, sem a tisztelet - mindet ki kell érdemelni. A tetováláshoz pedig végképp nem hasonlítható, hiszen azzal önmagad fejezed ki, a vagdosással pedig épp ennek az ellenkezőjét, illetve azt, hogy nem is akarsz tenni semmit ennek a megváltoztatására. Egy embert ismertem, akinek sikerült abbahagynia, ő akkor azt mondta, egyszerűen egyik reggel úgy ébredt, hogy "nem akar ilyen gyenge, sz**r ember lenni". Fogta magát, elment lovagolni, szépen rendbetette az életét és mostanra külföldön él a férjével és a kislányukkal. Azóta is azt mondja, élete legjobb reggele volt az a bizonyos.
Ezt neked kell eldöntened, meg kell tanulnod másképpen feldolgozni az érzelmeidet (ugyanis levezetni a fölös energiát, idegességet, agressziót kell) - erre lenne kiváló például egy barát, vagy akár egy háziállat.
hali!megpróbálok adni egy-két tanácsot neked,hátha beválik.Én is voltam hasonló cipőben,de túljutottam rajta orcosi segítség nélkül is.a pszichológusok nem csinálnak mást csak ülnek,hallgatnak,néha kérdeznek,és szinte saját magad találod meg a problémádból a kiutat.Én becsülöm a munkájukat,mert ezt a rávezetéses módszert tanulni kell.DE ha felteszed magadnak a kérdést:"miért csinálom ezt?"
"ha vagdosom magam,változik bármi is?"
"kell ez nekem?"én feltettem ezeket a kérdéseket,és rájöttem:NEM !nincs értelme,nem segít semmit.nem ismerlek és nem tudom mik azok a dolgok amiket szeretsz,de ha van,abba temetkezz inkább ha úgy érzed hogy baj van.nekem ez a valami a zene volt,ha bánatom volt,ha dühös voltam,inkább felhangosítottam a muzsikát és énekeltem teli torokból. :D foglald le magad,gondolj pozítív dolgokra,ha a külsőd a gond,gondolj arra:A KÜLSŐ NEM MINDEN!ha a belsőd:VAN AKI ÍGY IS SZERET ÉS ELFOGAD!hidd el a pozitív gondolkodás sokat segít,sok sikert kívánok neked!hajrá :D
Ismered a butterfly projectet? :)
Ezek a szabályai:
1. Ha vágni akarod magad, vegyél egy tollat, vagy egy filcet, és rajzolj oda egy lepkét, ahol ez megtörténne (mondjuk ezek a bőrödnek árthatnak, szóval javaslom a testfilc beszerzését)
2. Nevezd el a lepkédet egy olyan ember után, aki fontos neked, vagy azt akarod, hogy jobban legyen
3. NE súrold le a lepkét
4. Ha vágod magad, a lepkének vége, meghal. Hogyha nem, akkor életben marad
5. Hogyha több mint egy lepkéd van, egy vágás megöli mindet
6. Egy másik ember is rajzolhat rád ilyen lepkét. Ezek különlegesek, vigyázz rájuk!
7. Hogyha nem vágod magad, akkor is rajzolhatsz ilyen lepkéket, hogy kimutasd a támogatásod
Ebben az a jó, hogy mire a lepkét megrajzolod, általában lenyugszol. Legalábbis nálam így működik. De ha mégsem, akkor szerezz be egy stresszlabdát, és vágd a falhoz, vagy üss egy párnát, vagy hasonlók. :)
Remélem tudtam segíteni.
#4 Az tényleg igaz a pszichológusokról amit írtál. :P Pont ezért is már nem hiszek bennük, mert nem tudják megoldani a problémiámat helyettem.
Ha őszinte vagyok magammal, nem a külsőmmel van bajom, hanem a környezetemmel. Megpróbálok mindent megtenni, hogy ez változzon, de utálom a bizonytalanságot és a kilátástalanság érzését. :/
#6 Igen, ismerem. :) Olyat már csináltam, hogy vagdosás helyett inkább tele írtam a kezeimet. Csak amiután végeztem vettem észre, hogy a bal kezem tele volt negatívokkal, a jobb pedig pozitív tulajdonságokkal. Ez nem tudom mit jelenthet (jobb kezes vagyok). :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!