Állandó szégyenérzet és bűntudat feloldása?
Nem tudom, hogy milyen érzés az, amiket leírsz/átélsz.
Jelenleg én is járok pszichológushoz (immáron lassan 2 hónapja), más jellegű problémával. Olyan problémával, amiről nem beszélek akárkivel. Szégyenérzés is kapcsolódik hozzá.
"Nektek mennyi idő volt mire tudtatok beszélni a pszichológussal akármiről?"
Nekem az volt az első alkalom, hogy el kellett mondanom, mi a problémám, miért kerestem fel. (Bár már akkor is leírtam neki nagyvonalakban, mikor felvettem vele a kapcsolatot.) Nehezen tudtam kipréselni bizonyos mondatokat. Mostanság is a terápiás alkalmak első 1-2 perce is még döcögve indul ilyen téren, de aztán belejövök.
Szerintem gondolj arra, hogy azért mész a pszichológushoz, hogy megoldd ezt a problémát, és ebből lendületet kovácsolva mondd el neki, mi a gond. Ezért vagy ott! Ez hajtson. :)
Az is lehet gond, hogy a pszichologus szemelyisege nem illik a tiedehez.
Ilyen van, ilyenkor mast kell keresni.
De en azt mondanam neked, hogy nem kene csak a pszichologusra tamaszkodni, mert nem o fogja megoldani a gondod, hanem te,
tehat mar most tehetsz magadert azzal ,hogy elkezdesz kutakodni, hogyan valtoztathatnal a dolgaidon
van rengeteg cikk, videok, konyv a neten...beirod a keresobe ami radillik: onbizalomhiany, kisebbrendusegi erzes stb stb...
kiad egy csomo dolgot, olvasgassad, tanulmanyozd, nezzed oket, probald ki amit tanacsolnak, biztos ratalalsz arra ami neked hasznal..
a lifttol valo felelmet egyedul konnyen lehet kezelni lepesrol lepesre..pl eloszor csak a lift kozelebe mesz, es erezni probalod a felelemet
(tobbszor kell ezt)..tudatositod magadban, hogy nem veszelyes, csak te kepzeld be ezt...
ha mar nem erzed a felelmet a lift elott, akkor be is szallsz, de nem indulsz el vele (ezt is jo par napig kene gyakorolni)...
ha mar ettol se felsz, akkor beszallsz (elejen vki legyen veled)es fel mesz 1 emeletet vele...
ha mar ez is megy akkor egyedul kene, es emelni hogy, 2 emelet, 3 stb....de fokozatosan, es lassan..
kivulrol csak tanaccsal segithetnek, de a dolgokat neked kell meglépned.
megmagyarázhatatlan félemeket fóbiának hívják egyébként. pl a szocfób aki nehezen van nem tud tömegközlekedni. amúgy vegyél magadon eröt és mond el a pszichológusnak. megéri mert jó kibeszélni ezeket, persze a problémáidat nem tudja megoldani, de meghallgat, és tanácsod is adhat.
esetleg kineziológushoz még mehetsz, ha belefér a gondolkodásmódodba.
Jó, szerintem az a legegyszerűbb, amit #1 írt. Ezt a topikot úgy ahogy van küldd el a pszichológusodnak! Nem kell szenvedned azzal, hogy kimondd a problémád, csak bemásolod a linket és elküldöd. Ilyesmi a kísérőszöveggel, hogy "ez a gondom, csak nem tudok róla beszélni, kérem segítsen". Innen már a doki tudni fogja, hogyan nyisson meg.
Jól írták fentebb: a problémát te fogod megoldani. A pszichológus a hogyan-ban segít. De akkor nem tud segíteni, ha nem mondod el. És így tényleg a pénzt dobod ki az ablakon. Meg akarod oldani? Akkor mondd/küldd el a dokinak a fentieket. Ennyi.
(#2 voltam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!