Nagyon kevés 16 évesen a 112-es IQ?
Az átlagember IQ-ja 100. Ehhez képest a tiéd kicsit magasabb. Egyébként meg azt gondolom, nem az IQ teszi az embert...
Egy érdekesség: volt az egyetemen egy kurzusom, aminek a témája az intelligencia mérése volt. Kipróbáltunk egy csomó tesztet, kielemeztük az összeset, és nagyon vegyesek lettek a tapasztalatok. Nekem általában 125-135 közötti eredmények jöttek ki, ami jónak mondható: ezután pár héttel kezembe került egy Nők Lapja-szám, amihez IQ-tesztet csatoltak. Megcsináltam a tesztet, kijött, hogy az IQ-m alapján közepesen szellemi fogyatékos vagyok, holott jó megoldásokat adtam, de más logika szerint, mint amire a készítő számított... Ezután nem tudok többet hinni a normál IQ-teszteknek. :)
Mint biológus szerintem az IQ teszt egy baromság, csak nagyon tág határok között értelmezhető, pl normáils, zseni, fogyatékos stb. Ez azért van, mert nincs egységes szabvány, ami alapján csinálják, csak úgy hasraütésre összeállítanak valamit... Vagyis igazából csak azohoz az emberekhez lenne szabad viszonyítani, akik pont ugyanazt a tesztet csinálták. Ráadásul az emberek gondolkodása is más, különösen népcsoportonként, tehát az eredmény még attól is függ, hogy kinek szánták a tesztet.
Ezenkívül az IQ manapság amolyen felmagasztalt dolog, a köztudatban az okossággal azonosítját, holott csak egy dolgot határoz meg, a tanulás sebességét, illetve a bonyorult és összetett problémák könnyebb megértését. (bár tagadhatatlan, hogy a magasabb Iq szint általában okosabb embert feltételez)
Gyakorlatban mindez viszont teljesen hasztalan, sokkal többet érsz mondjuk a gyorsabb reflexekkel.
Az intelligencia az egyén összetett és globális képessége arra, hogy célszerűen cselekedjen, racionálisan gondolkodjon, és, hogy környezetében hatékonyan működjön.
Az általánosságban ismert IQ tesztek nagyrészt logikai tesztek. És nem a műveltséget, intelligenciát, rátermettséget mérik, hanem azt, hogy egy adott (jobbára logikai) feladatot milyen gyorsan(!) tudsz megoldani. Ez mutatja az a szám ami kijön. És ez változik is valamennyit. Aki sok tesztet old meg, aki pihent, aki valami... annak akár 5-6 pontal is magasabb lehet az erdménye. Ez nem túl sok de néha számít. Mensa tag pl. nem lehet senki 130 alatt ha jól tudom. :))
A logikai képességeken kívül még vagy 5 másikféle képességet mérnek (érzelmi int. verbális in. stb). Ezek összessége adja a valódi intelligencia hányadost. Már amennyiben valaki mindenképpen szeretne egy számot ragasztani a homlokára. :))))
Miért lenne kevés?
Ha 100 lenne az IQ-d akkor is inteligensebb lennél az emberek felénél. :)
Egyébként az IQ nem változik a korral.
A nyelvtudás és az IQ között nincs kapcsolat.
De ne vedd túl komolyan a tanáraid mit mondanak, mert ez is a pozitív megerősítés módszere.
A végén elbízod magad.
Mindenkinél van okosabb, kivéve 1-et a 6 milliárdból :)
sztem nem kevés
én 14 éves vagyok és 114 az IQ-m
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!