Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pszichológushoz járok egy...

Pszichológushoz járok egy ideje, de úgy érzem, hogy egyáltalán nem segít. Mintha egy helyben álldogálnék, nem jutok előrébb. Más is volt/van így ezzel? (többi lent)

Figyelt kérdés

Már egy ideje (kb. 2 hónapja) pszichológushoz járok, de az utóbbi két hétben úgy érzem, mintha nem lenne semmi értelme az egésznek. Olyan, mintha egy helyben álldogálnék. A pszichológus egyébként nagyon rendes, megbízom benne, olyan dolgokat is elmondtam neki, amikről soha senkinek nem beszéltem (ezek a dolgok egyébként a problémám forrásai) és valóban jól esik azaz egy óra őszinte beszélgetés vele. Sőt, kisebb túlzással néha alig várom, hogy menjek hozzá. Szóval a pszichológus azt mondja, hogy tud nekem segíteni, megoldjuk stb., de ennek ellenére én nem érzem, hogy bármit is haladtunk volna a problémám kezelésében. Egyszerűen nem látom a célt, nem értem, hogy hogyan fogjuk megoldani ezt a dolgot, és őszintén szólva már nagyon idegesít ez a helyzet.

Kérdésem tehát, hogy volt már valaki ilyen helyzetben? Mit tettek? Egyébként pénteken ismét megyek a pszichológusomhoz és szeretném ezt elmondani neki. Csak épp azt érzem, hogy egy picit illetlenség felhozni neki ezt a témát. Vagy rosszul gondolom?

20/L

2013. máj. 28. 21:46
 1/8 anonim ***** válasza:
Szerintem mondd el ezt neki, hátha segít ezen, megoldjátok a köztetek lévő kommunikáció problémáját, lehet nem mondd olyan dolgokat, amik tényleg elgondolkodtatnak téged a problémád forrásán. Akármi lehet. De az az első, hogy ezt meg kellene oldani köztetek.
2013. máj. 28. 21:52
 2/8 A kérdező kommentje:
Egyébként egész jó a kommunikáció közöttünk. Úgy érzem, hogy valóban megérti és látja is rajtam, hogy mekkora gondokkal szenvedek. Ennek ellenére nem igazán éreztem még azt, hogy tanácsokkal látott volna el. Persze elmondta a véleményét, volt egy-két megnyilvánulása, de kb. ennyi. Egyébként jó pszichológusnak tartom, csak most valóban ezt érzem, hogy nem haladunk sehova és ami a legfontosabb, hogy a problémámból kiindulva nem is értem, hogy mégis milyen megoldás gondolhat. -.-
2013. máj. 28. 22:09
 3/8 anonim ***** válasza:
Én ugyan nem vagyok sem pszichológus, sem szakértő, de egy időben rengeteget olvastam és nekem első sorban az jött le, hogy a pszichológus segít neked, hogy végül is te magad találj megoldást a problémádra, kilábalj a gödörből. Az szerintem nem járható út, hogy ő közli veled mit kell csinálni, legalábbis részemről bármilyen rendes, kedves, megértő és okos frusztrálna, hogy megmondja a tutit. Azonban, ha a sok-sok beszélgetéssel, kibeszéléssel, látszólag egy helyben topogással végre fény van a gödrömben és én magam képes leszek kilábalni a segítségével a bajból az szerintem sokkal valódibb megoldás, mint az, hogy a a széléről ledumál nekem, hogy figyi így lenne jó..
2013. máj. 28. 23:59
 4/8 A kérdező kommentje:
Félreértesz kedves utolsó! Nem akarom, hogy megmondja nekem, hogy mit csináljak és nem is várom el. Csak épp a problémám olyasmi, amiről senkinek nem akarok, tudok beszélni, emiatt azonban komoly szorongás alakult ki nálam, mert félek, hogy mi lesz ha kiderül a körülöttem élők körében. Ezt persze megbeszéltük a pszichológussal, aki elmondta, hogy valóban nem kell megosztanom senkivel a problémám. Eddig oké, ezzel egyetértetek. Csak azt nem értem, hogy ha nem mondom el pl. a csalásomnak, akkor hogyan fog szűnni a szorongásom? Mármint a szorongásom oka úgy gondolom éppen az, hogy nem mondom el a problémámat a családomnak, barátaimnak stb. És ez a problémám, hogy ha nem kell elmondanom a nagy "titkomat", akkor mégis mire gondol a pszichológus, hogy hogyan tudnánk ezt megoldani, mikor pont ez a probléma okozza a szorongást, mert annyira félek, hogy kiderül itthon...
2013. máj. 29. 00:22
 5/8 anonim ***** válasza:

Erre szépen rátapintottál: el kell mondanod otthon.

Azért érzed egyhelyben toporgásnak, mert nem mondod el otthon, ilyen egyszerű. Hiába mondod el a pszichológusnak, nem fog megoldódni a problémát, ezt a családoddal kell megoldanod.

Egy durva hasonlat: ha megöltem egy embert, senki nem tud róla, viszont elmondom a legjobb barátomnak, aki tuti nem fogja senkinek továbbadni, attól nem lesz jobb az életem, hiszen harcolok a lelkiismeretemmel, vagy hogy valaki rájön az egészre...egyszerűen őszintének kell lenned a családoddal, akármilyen hatalmas dolog is az, ami nyomja a lelked.

2013. máj. 29. 14:30
 6/8 anonim ***** válasza:

Kiképzett pszichoterapeuta a pszichológusod? Milyen módszerrel kezel?

Az egyszerű beszélgetés nem igazán terápia.

2013. jún. 1. 16:18
 7/8 anonim ***** válasza:

Van egy módszer (katathim imaginativ pszichoterápia, röviden KIP) amelyben lényegtelen a "titkokat" feltárni, mivel az érzelmek szimbólumokban jelennek meg.

Erről szól egy előadás:

https://www.youtube.com/watch?v=oJaREbcwghI

Érdemes megnézni!

2013. jún. 1. 16:29
 8/8 anonim ***** válasza:
Nem olyan nagy bűn az, ha saját nemedhez vonzódsz. Anyuddal beszéld meg előszörés meglátod, minden rendben lesz. Nem azonnal, valamennyi idő kell majd, de hamarosan elfogadják a helyzetet.
2013. jún. 6. 18:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!