Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pánikbeteg vagyok. Gombóc...

Pánikbeteg vagyok. Gombóc érzése a torokban lehet ennek a tünete?

Figyelt kérdés

Kb. 1 hónapja voltam vérvételen,tüdőszűrésen,EKG-n és semmi szervi bajt nem mutattak ki. Ez lehet a pánikbetegség tünete? Ugye nem gégerák vagy ilyesmi?:S

Előre is köszönöm a válaszokat! 22/L

2013. jan. 11. 17:17
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen,mentek a zöld kezek!!! Azóta kicsit enyhült az érzés (lekopogom), de helyette ez a hülye érzés megmaradt,hogy úgy érzem,hogy bármelyik pillanatban leállhat a szívem:S Egy egészséges embernek leállhat csak úgy? Olvastam,hogy egy focistának is megállt csak úgy meccs közben,meg most az az úszó is így halt meg,hogy zuhanyzás közben egyszercsak leállt a szíve..:S És amíg nem jött elő ez a hülye pánikbetegség, soha nem voltak ilyen gondolataim és félelmeim...
2013. jan. 14. 10:03
 12/21 anonim ***** válasza:

#10-es vagyok!

Nekem ugyanez volt/van, még nem mondanám teljesen gyógyultnak magam, de alakul!:)

Kezdődött a gombócérzettel és, h nem kapok rendesen levegőt és aztán jöttek hozzá ezek a hülyeségek, h megáll a szívem stb. Egészséges embernek nem áll meg a szíve csak úgy, általában vmilyen veleszületett rendellenesség, vagy menet közben kialakult szívprobléma áll a háttérben. Én, h megnyugodjak, elmentem és kivizsgáltattam magam. Még így is előjön néhA. Pszichológushoz járok, vitaminokat szedek, heti 4x sportolok, próbálok egészségesen élni. Sokat javult az elmúlt 2 hónapban.

2013. jan. 14. 10:42
 13/21 anonim ***** válasza:
Ja, és előtte én sem féltem soha semmitől, sőt....:)
2013. jan. 14. 10:43
 14/21 anonim ***** válasza:
"2 kemény pánikbetegségen vagyok túl! " Hát ezen sokat derültem.
2013. jan. 14. 11:10
 15/21 anonim ***** válasza:
Azért írtam, h jó kedved legyen!
2013. jan. 14. 11:13
 16/21 anonim ***** válasza:

"Nem azt mondtam, h eltűnt, csak azt, h enyhítette a tüneteket. Egyébként, ha utána olvasol, van alapja annak, amit írtam és nekem segített."

ezért mondtam, hogy komolytalan az, amin ez segít. azokat simán le lehet győzni akaraterővel vagy meditációval. persze a jó táplálkozás és egyéb szükségletek fontosak.

"De aki úgy érzi, szedjen gyógyszert"

ezt nem mindig csak érzésből szedi az ember. amikor éjszaka arra kel fel valaki, hogy úgy ver a szíve, mintha egy farkasfalka kergetné, azon nem segít a cukorka, se a gyógynövények. nem segít a fulladásos rohamon, se a szívgörcsökön, se a véletlenszerű hasító fájdalmakon, idegrángáson, és egyéb érzékelési dolgokon. még a durvább gyógyszereket is rendszeresen kell szedni ahhoz, hogy ezek ne jöjjenek elő - amennyiben komolyabb a helyzet.

"én nem akartam, pedig 2 kemény pánikbetegségen vagyok túl!"

ezt nem igazán értem milyen a 2 pánikbetegség. ez nem olyan mint a vírus, hogy elkapja az ember, ez egy állapot, valószínűbbnek tartom, hogy inkább enyhült (tovább lappangott, ugyanis jellemzően kiújul megfelelő kezelés nélkül).

mindenki más dolgokat tapasztal meg, de szerintem onnantól kezdődik komoly pánikbetegség, amikor a tested nem tudod irányítani, és ezért elkap a halálfélelem. szerintem sokat segíthet a halál elfogadása is, csak ugye a betegség érdekessége pont az, hogy az ember képtelen nyugodt maradni, mert a szervezete tele lesz pánikhormonokkal, és nem gátolja őket semmi.

2013. jan. 14. 12:45
 17/21 anonim ***** válasza:

"Köszönöm szépen,mentek a zöld kezek!!! Azóta kicsit enyhült az érzés (lekopogom), de helyette ez a hülye érzés megmaradt,hogy úgy érzem,hogy bármelyik pillanatban leállhat a szívem:S Egy egészséges embernek leállhat csak úgy? Olvastam,hogy egy focistának is megállt csak úgy meccs közben,meg most az az úszó is így halt meg,hogy zuhanyzás közben egyszercsak leállt a szíve..:S És amíg nem jött elő ez a hülye pánikbetegség, soha nem voltak ilyen gondolataim és félelmeim..."

ezért mondtam, hogy fontos a halál elfogadása. ugyanis az ember ha mindig attól fél, hogy meghal, akkor mi értelme az életének? a pánikbeteg pont azért fél a szívbetegségektől, mert tapasztalja, hogy a szíve nem megfelelően működik.

egyébként lehetséges, hogy kívülről egészségesnek tűnő ember egyszer csak összeesik érrendszeri problémák miatt. ezt soha senki se tudhatja, ha nem vizsgálják rendszeresen. hasznos lenne, nyugalmat adna és felkészülést azoknak ,akik mégis betegek lennének. de nem tart még itt, főleg a magyar egészségügy, hogy ezt megtegye az emberekkel.

viszont ennek az esélye olyan elenyésző, hogy fölösleges ezen aggódni. a legtöbb betegség leginkább időskorban jön elő, akkor meg már úgyis megetted a kenyered javát.

szerintem a valós oka ennek pszichológiailag az lehet, hogy az ember olyan sokat stresszel valami miatt (anyagiak, családi stb esemény) hogy előjön valami primitív halálfélelmi helyzet, ami beivódik az agyba, és folyamatosan veszélyhelyzetben érzed magad. és ez az adrenalin miatt önmagát gerjeszti. normál esetben a noradrenalin, szerotonin, dopamin, meg ilyenek csökkentik a felfokozott érzést, ami hiányzik a pánikbetegnél, ezért jön elő nyugalmi állapotban is.

tehát csak azt teheted, hogy elfogadod a halált, mert egyszer úgyis érted jön. ha nem szívproblémában, akkor tüdővészben, vagy autóbalesetben, vagy romantikus filmbe illő álomban. nem lehet tudni.

fontos, hogy amiket írtam, abból sokat vigyél be. b-vitaminok, 2kalcium-1magnézium, cink d-vitamin és fehérje. és kerüld a cukrot, a kávét, a cigit, a drogokat, az alkoholt és koffeines teákat.

a legfontosabb ételek amiket egyél a kiegészítők mellett: savótúró, tojás, máj, joghurt, földimogyoró, és szerintem sok lúgosító zöldség is.

a szénhidrátkerüléssel az a baj, hogy erőtlenné tesz, de a túl sok cukor növeli a rohamok lehetőségét.

most mindent nem írok le, ha érdekel megkérdezed.

2013. jan. 14. 13:00
 18/21 anonim ***** válasza:
Teljesen igaz, amiket itt leírtál, de szerintem a pánikbetegségnek vannak különböző fokozatai. Nekem nem kell bemutatnod, hogy milyen az, amikor fullad az ember, remeg minden tagja és 200-as a pulzusa. De nincs mindig ilyen nagy roham,(legalábbis nálam), amikor "csak a gombócot éreztem a torkomban, azon tényleg segített a cuki. Erről fölösleges tovább vitázni, mert én éreztem, ergo én tudom! Az első pánikbetegségem 10 évvel ezelőtt volt, akkor 1 év alatt leküzdöttem, nem volt könnyű. /a szüleim orvosok, úgyhogy tisztában vagyok vele, h ez nem olyan mint egy vírus!!/ Teljesen tünetmentes voltam, el is felejtettem az egészet! Most újra kűzdök vele egy fél éve, mert tavaly kiderült, h természetes úton nem vagy csak nehezen eshetek teherbe. Belevágtunk a lombikba, nem sikerült, iszonyatos stresszben éltünk, kiújult! Volt, hogy javasoltak gyógyszert/ a pszichológusom is gyógyszer ellenes szerencsére/, de én nem akartam szedni, másképpen kűzdök ellene! Lehet ezért hülyének nézni! :)
2013. jan. 14. 16:55
 19/21 anonim ***** válasza:
Persze nagyon súlyos esetben az orvosok is azt mondták, hogy mindenképpen javasolt a gyógyszer!
2013. jan. 14. 17:04
 20/21 anonim ***** válasza:

nem feltétlenül csak erre gondolok. pl mikor a szíved görcsben áll és úgy érzed, hogy mellkasba rúgott egy ló, vagy a kezeid sem tudnak remegni mert görcsben állnak, az egy nagyon durva fokozat. tény hogy vannak szintek és irányok is, mert mindenkinél kicsit más jellemzőbb.de szerintem ép eszű ember egy kis gombóctól vagy nehézlégzéstől nem kap gyógyszerhez.

másrészt ilyen nincs, hogy pánikbetegségek. vannak rohamok, meg vannak emberek akik hajlamosak rá és vannak pánikbetegek, meg élethelyzetek, amiben kialakul. de olyan nincs hogy pánikbetegségeid. ezen nevetett magában egy másik hozzászóló, és nekem is feltűnt ez a furcsa szóhasználat. de ez lényegtelen.

pontosan erről beszélek. nem múlt el a betegséged, mert ez nem is nevezhető betegségnek igazán, csak úgy alakult ki, hogy ilyen hülye neve van. ez egyrészt a személyiséged egyik része, másrészt a stressz felemészti a hormonháztartásod is és a neurotranszmittereid is. magyarul, amikor éhezel és nem vagy képes felemelni 50 kilót, mert csontsovány vagy, nem "beteg" vagy, csupán alultáplált állapotban vagy. ugyanígy működik a vegyi oldala is. ráadásul a pszichés dolgokat megint nem lehet igazán betegségnek nevezni, mert nem neurológiai oka van, csupán olyan tünete. újabb példa, az sem betegség, ha valaki szereti a csokit, vagy fél a kutyáktól. de erre már rájöttek, hogy vannak genetikai hajlamok a szerotoninhiányra.

az alternatív módokat támogatom, épp azért erőltetem én is, hogy táplálkozás, mozgás, fény, jó levegő, stb (pl buteyko légzés, meditáció, beszélgetések, önkontroll), mert a gyógyszer csak függőséghez vezet, ha a durva helyzetekben elengedhetetlen is. de a valódi okot kell megszüntetni, mégpedig a szerotonin (vagy ahogy mondta valaki egyéb neurotranszmitter vagy hormon) hiányát/túltengését. de amíg nincs elegendő szerotonin, addig fejre is állhatsz, a tünetek ott lesznek, és súlyosbodnak, mint ahogy étel nélkül sem lehet fizikai erőt kifejteni.

2013. jan. 14. 22:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!