Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hol kezdődik az emetofóbia?

Hol kezdődik az emetofóbia?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Elolvastam a többi emetofóbiás kérdést, de nem tudom eldönteni, hogy én is az vagyok-e, vagy sem - ezért azt sem, hogy mit csináljak ezzel a problémámmal.

Ha hányingerem van, nagyon félek, de általában soha nem hányok, mert visszatartom. Ha mégis (nagyon ritka, csak vírus miatt volt), jó érzés, hogy túl vagyok rajta.

Soha nem szokott olyan lenni, hogy "csak azért nem eszek, hogy ne hányjak", és még soha nem ettem túl magam; kaját is szoktam (v)enni utcán is akár, szóval nem rettegek állandóan.

Viszont ha felmerül a GYANÚ, hogy valaki a környezetemben rosszul lesz, iszonyú erős stresszreakcióm van, dübörög az adrenalin, legszívesebben elrohannék, nem tudok segíteni, csak menekülnék mintha igazi veszélyben lennék - főleg, ha idegen van rosszul. Akkor is, ha csak filmen. A szeretteim után takarítani is tudok, az nem okoz gondot. Tömegben viszont mindig rettegve pislogok körbe, nem tudom elengedni magam, ha valaki kicsit rosszabb színben van, már rettegek.

Van valaki még így? Ez már fóbia? Mit lehet tenni?

Aki szakembernél kezelteti a fóbiáját, azzal konkrétan milyen gyakorlatokat csináltatnak, hogy kigyógyuljon a fóbiából?

2012. máj. 27. 18:02
 1/3 Székelyfalussy Lászl ***** válasza:
56%

Nekem amikor volt a fóbiám, akkor azt mondta a pszichológusom, hogy a fóbia az csak tünete valami mélyebb szorongásnak, és először nem hittem neki, de aztán igaza lett. A gyakorlatok magukban csak annyit érnek, hogy ez a fóbia elmúlik, de lesz helyette másik. Én is azért mentem végül vissza a szakemberhez, mert amikor nem féltem a tömegben, akkor utána elkezdtem a kutyáktól félni rá 1 évre.

Nekem a pszichológus nagyon sokat segített, és egy fél év alatt nagyon megváltozott az életem, sokmindent megtudtam magamról, és most már tudok felszabadultam lenni az utcán is, meg bárhol! A fóbia meg... igazából mindegy, hogy hívod, ha téged zavar, és szorongsz tőle, meg nem érzed jól magad, akkor mindegy mi a neve, mert az számít, hogy meg tudd oldani, és újra jól tudd érezni magad ;)

Ha pesti vagy, akkor neked is nagyon ajánlom az én pszichológusomat, egy alapítványnál dolgozik, és nagyon baráti áron vállalják az embereket.

Itt a honlapjuk

[link]

és Szokolai Árpádot kell keresni!

2012. máj. 29. 11:21
 2/3 anonim válasza:

Én most hallok először erről a fóbiáról..eddig nem tudtam, hogy ennek neve is van. Velem is hasonló a helyzet, ráadásul még nagyon fiatal is vagyok. Velem is ugyanúgy van, hogy ha hányingerem van, nagyon félek és inkább beveszek egy Deadalont csak az a baj, hogy ennek a mellékhatása az, hogy elalszik az ember. Olyan velem sincs (már!!), hogy csak azért nem eszek, hogy ne hányjak.

Az is teljesen rám illik, hogyha a környezetemben vki rosszul van, vagy csak kicsit is furcsán néz(ki) akkor máris kalapál a szívem és rohannék el a közeléből.

Tulajdonképpen nem is a látványtól félek hanem a hangoktól és már azt is tudom, hogy miért van ez. Anyukám nagyon hangosan hány ha beepézik (úgy évente 2szer). A mai napig emlékszek, hogy 10 évvel ezelőtt is mennyire féltem amikor hányt mert olyan furcsa hangokat adott ki.

2012. máj. 29. 18:27
 3/3 A kérdező kommentje:
köszi szépen mindkettőtöknek!
2012. máj. 29. 21:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!