Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Kilátástalannak érzem az...

Kilátástalannak érzem az életem. Valaki?

Figyelt kérdés
Nincsenek barátaim, barátnőm soha sem volt. Képtelen voltam igazán beilleszkedni az általános suliban, a gimiben pedig végképp különcnek néztek. Egyszerűen soha sem voltam társasági ember, társaságba járó, 1 kezemen meg tudom számolni hányszor voltam buliban, kocsmában. Lassan úgy lesz szükségem barátokra, barátnőre, mint másnak levegővételre. Ha meglátok egy párt az utcán, vagy akárkit aki telefonál, egyszerűen elfog a bánat, legutóbb könnyeztem is konkrétan, mert nincs semmilyen barátom (nem akarom szándékosan sajnáltatni magam). Én egyszerűen irigy vagyok az emberi kapcsolatokra. Bár sosem voltam az, de most úgy érzem depresszió felé hajlok. Nem mondom hogy nincsenek pl. "haverjaim" akikkel csak beszélgetek egyetemen. Van bennem egyfajta hit, hogy majd ezt meg ezt csinálom, és akkor biztos könnyebben fog menni minden, de határtalanul cikinek érezném magam egy új társaságban és stílustalannak, unalmasnak, egyszerűnek, pontosan azért, mert annyi év alatt nekem egy csomó mindenben nem volt részem. Ezért nem járok társaságba, ezért nincsenek emberi kapcsolataim, itt, Budapesten. Építő hozzászólásokat várok. 22/F
2012. ápr. 20. 22:51
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:

Én is hasonlóan vagyok.

27/N

2012. ápr. 20. 22:58
 2/19 anonim válasza:

A hited szerintem a változás felé nem sokat ér, ha nem teszel ellene. Tudom, hogy nehéz barátkozni, és 5 éve lakom Pesten és most az utolsó évben lett 1-2 barátnőm. Próbálj meg beszélgetni a körülötted lévő emberekkel a suliban, és úgy tegyél fel kérdéseket, hogy arra ne egy igen vagy egy nem legyen a válasz, mert abból nem lesz hosszú beszélgetés, és így egyre szorosabbra tudod fűzni a barátságotokat. Azért mert nem élted át azt amit mások, buli, kocsma stb ne érezd magad szarul nem maradtál ki semmiből, van időd pótolni, meg nem is olyan nagy durranás, hogy megérje miatta szenvedned. Ne legyél depressziós. Egyik ismerősömnek 25 évesen lett először barátnője, mert csak az egyetemre koncentrált, és nagyon boldog, ráadásul 300ezret keres :) Gondolj arra ha depis vagy akkor az a pár ember is el fog menekülni tőled aki eddig ott volt! Legyél nyitott mindenre, és szerintem nem égő megkérdezni az eddigi haverjaidtól, hogy nem csatlakozhatsz e hozzájuk valamelyik nap. Valószínű ők sem értik, hogy miért vagy bezárkózva, és nem mozdulsz ki, csak nem mernek/akarnak keresni, mert emiatt kicsit furcsának láthatnak.

Sok sikert, és remélem tudtam segíteni!

2012. ápr. 20. 23:12
 3/19 A kérdező kommentje:
Utolsónak: Látod ez az utolsó mondatot én se fogalmazhattam volna szebben. Pontosan ettől félek, hogy annyira más leszek ha pl. a társaságukhoz "verődök", hogy egyszerűen kivetnek maguk közül. Oké, hogy próba szerencse, meg le kell vetkőzni a gátlásokat, de félek előbb utóbb el kell mondanom nekik is ezt a hosszú sztorit amit leírtam...
2012. ápr. 20. 23:32
 4/19 anonim ***** válasza:

Meg kell tanulnod barátkozni és kommunikálni. Ezeknek elsajátítható technikái vannak.

"Nem mondom hogy nincsenek pl. "haverjaim" akikkel csak beszélgetek egyetemen."

Tehát szóba állnak veled, képes vagy emberekkel beszélni. Ez az első lépés. Tovább kell lépni innen.

"határtalanul cikinek érezném magam egy új társaságban"

És mivel cikinek érzed magad, ezért igyekszel úgy jó pontokat szerezni, hogy semleges, személytelen témákról beszélsz mindig. Magadat sose tolod előtérbe, valószínűleg azok se tudnak rólad semmiféle személyes információt, akikkel esetleg évek óta dumálsz az egyetemen a szünetekben. Míg jól kommunikáló emberekkel néhány óra alatt úgy meg lehet ismerkedni, hogy élénk emléket hagynak az emberben.

A megoldás az, hogy először is szakadj le erről az önostorozó gondolkodásról, hogy te unalmas vagy stílustalan stb. vagy. Lehet, hogy nem vagy egy showman, és valószínűleg nincs tele az életed izgalmakkal, de az a helyzet, hogy ez az emberek 95%-ára szintén igaz, ráadásul az érdekes életű emberek nem mind jó társaságok. A problémád az, hogy nem tudsz kommunikálni, és van pár téves elméleted arról, hogy hogyan működik a társas élet. A szerencséd pedig az, hogy erre 22 évesen jöttél rá és nem mondjuk 37 évesen.

A kommunikációt meg lehet tanulni, a téves elméleteket ki lehet verni a fejedből. Mindenképpen javasolnám a pszichológushoz fordulást (főleg a kognitív terapeutákat), hogy a dolgokat meggyorsítsd. Persze magadtól is rájöhetsz a helyes módszerekre, de az lassabb lesz és az se biztos, hogy tudod, mi hiányzik.

2012. ápr. 21. 02:35
 5/19 anonim ***** válasza:

23:32

"annyira más leszek ha pl. a társaságukhoz "verődök", hogy egyszerűen kivetnek maguk közül."

Csak hát ez egy irreális elképzelés. Nem is tudom elképzelni. Odamész a 364. számú Baráti Kör éves ülésére, benyújtod a tagfelvételi kérvényedet, amit elutasítanak, mert a tagfelvételi bizottság szerint túlságosan "más vagy"? Ilyen nincs. Hanem olyan van, hogy kezdetben a folyosón beszélgetsz emberekkel személytelen témákról (tegnapi meccs, jövő heti vizsga). Aztán személyes témákról (meghallgatod az évfolyamtársad panaszait, véleményeit, terveit, élménybeszámolóit ÉS erre reagálva kifejted a sajátjaidat is), kölcsönviszonyokba lépsz (kölcsönadsz valakinek egy jegyzetet, kölcsönkérsz tőle egy másikat), igyekszel beljebb jutni a társaságba (ha elmegy a csoport sörözni vizsga után, te is mész; ha meghívnak valahova, mindenképpen ráérsz). És fokozatosan a társaság tagjává válsz. Az meg, hogy "más" vagy... mindenki más egy kicsit, és túlságosan senki sem az.

2012. ápr. 21. 02:42
 6/19 A kérdező kommentje:
02:35-ösnek: Egészen jól tudok ismerkedni (nem lányokkal persze), de odáig a társalgási szintig megyek csak el mindig, amire max az 1. beszélgetés alkalmával is eljutok. Tehát meg van bennem a képesség, de nem tudok feljebb lépni 1 szinttel, ha érted mire gondolok. Egyébként a pszichológus dolog éppen 1-2 napja merült fel bennem, ettől én nem zárkózom el, csak ha meg is tanulok kommunikálni emberekkel, akik aztán jobban meg is ismernének, egy - mondjuk úgy "elutasítás, nemleges válasz" - engem iszonyatos mértékben el tudna bátortalanítani, mert bevallom baromi kevés az önbizalmam.
2012. ápr. 21. 09:39
 7/19 A kérdező kommentje:
Azt gondolom, ha egyszer el kezdek barátkozni, lesznek igazi haverjaim, stb. akkor jöhet egyáltalán szóba a barátnő dolog. Ti erről mit gondoltok?
2012. ápr. 21. 21:20
 8/19 anonim ***** válasza:

Szia! Én is mostanában így érzek, csak nekem régebben voltak 'barátaim'. Már kérdés, hogy bár legjobb barátnőknek hívtuk egymást kb. nem tudtam megbízni bennük, nem törődtünk egymással. (Ezért is lett vége a 'barátságnak'.)

Szóval mostanában úgy érzem, hogy a családomon kívül nem vagyok fontos senkinek. Ami persze jó, hogy legalább nekik, de anyukámmal nem mehetek el bulizni, nem ülhetek be egy kocsmába stb...:D

Én eléggé nyitott és extrovertált embernek tartom magam, még sincsenek barátaim. Naponta ismerek meg új embereket, de ezekből nem alakul ki csak úgy barátság.

Minden társas esemény ahova járok az szakkör vagy valami hasonló, tehát nem barátokkal valahova. Ha csak úgy el szeretnék menni valahova, hát gondolkoznom kéne, hogy kit tudnék elhívni.. (Így elsőre kb. senkit.) De nem is ez a lényeg, hanem az érzés, hogy nem mondhatom el a problémáimat senkinek, akit érdekelne, nem vagyok fontos senkinek. (Mert azért szüleimmel sem oszthatok meg mindent..)

2012. ápr. 21. 21:40
 9/19 anonim ***** válasza:

09:39

"Egészen jól tudok ismerkedni (nem lányokkal persze)"

Ezt mondom én is. Viszont nem értem a "nem lányokkal persze" megjegyzésedet, nőkkel ugyanis rendszerint könnyebb ismerkedni, személyes jellegű beszélgetéseket folytatni. Férfiakkal csak úgy tudsz könnyen összebarátkozni, ha közös tevékenységek hoznak össze. Nőkkel akár enélkül is bizonyos határig eléggé el lehet mélyíteni egy ismeretséget.

"Tehát meg van bennem a képesség, de nem tudok feljebb lépni 1 szinttel, ha érted mire gondolok."

Ezt magyaráztam fentebb, ezt kellene megtanulnod.

""elutasítás, nemleges válasz" - engem iszonyatos mértékben el tudna bátortalanítani, mert bevallom baromi kevés az önbizalmam."

Ezt magyaráztam fentebb. Nincs önbizalmad. Az elutasítást egyébként senki sem szereti, csak akinek normális önbizalma van, az helyén tudja kezelni.

2012. ápr. 21. 22:20
 10/19 anonim ***** válasza:

"Azt gondolom, ha egyszer el kezdek barátkozni, lesznek igazi haverjaim, stb. akkor jöhet egyáltalán szóba a barátnő dolog."

Logikus gondolat, de nincs sok értelme ilyen szabályokat felállítani magadnak. Ugyanis az ilyen "szabályok" a gyakorlatban ürügyként funkcionálnak. "Hogyan ismerkednék nőkkel, ha nincsenek barátaim?" stb.

2012. ápr. 21. 22:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!