Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Depresszió? Tudok segíteni?

Depresszió? Tudok segíteni?

Figyelt kérdés
Unokatestvérem elmondta, hogy hónapok óta nagyon letört. Nincs ideje semmire (ez sajnos nagyon igaz) Nem tud lemondani semmi dolgáról, mert mindegyikkel kapcsolatokat épít, magán is segít. Öngyilkosságon is gondolkodott már. Önbizalma alig van, jól tanul, azzal nincs baj. Nincsenek igazi barátai. Kiderült, hogy ezt csak nekem mondta el, úgyhogy felelősségemnek érzem, hogy segítsek. Már nézegettem oldalakat, mivel segíthetnék, de várom az ötleteket. Nagy szükség lenne rá, mert nagyon aggódom érte :(
2012. ápr. 17. 23:44
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

Ja, mindketten 17 évesek vagyunk. Unokatestvérem fiú.

Én lány. Ha ez számít.

2012. ápr. 17. 23:45
 2/11 <random> válasza:
55%

Ne hagyd őt a rossz gondolatok rabságában! Szerencsére, az már nem igaz hogy nincsenek barátai, mert te ott vagy neki, és kettőtök között jó a kapcsolat.

Adj neki önbizalmat, mégpedig olyan téren amiben a legnagyobbra van szüksége: mondd el neki hogy nemcsak nagyon barátságos és szeretetreméltó, hanem nagyon csinos is. Egy hozzá hasonló korú rokon bátorítása sokat számíthat e téren, mert ha jól sejtem, az unokatesód valószínűleg szerelmi bánat (is) gyötri. Mivel jól tanul, az életpályával aligha lehet gond, de erősítsd meg ebben is. Támogasd és erősítsd benne a "jó" gondolatokat, hidd el, minden szó számít. Az már jó dolog, hogy nem húzódik vissza, nem hagy fel a kedvenc elfoglaltságaival, mert akkor lenne igazán súlyos a depresszió.

Akár elmehetnétek együtt valahova, mint két testvér. Nincs ebben semmi különös, de talán sokat jelenthetne neki. Szerencse, hogy a tizenéves kori depresszió amilyen gyakori, olyan hamar múlik el. Ahogy pedig nőni fog az önbizalma, úgy fognak visszatérni a barátai, haverjai.

2012. ápr. 18. 01:13
 3/11 anonim válasza:
40%
próbálj meg csajt beszerválni neki.ennél jobb gyógymód nem lesz!írjon bárki bármit ez a MELODÁS!!!
2012. ápr. 18. 05:23
 4/11 anonim válasza:
62%

Mindkét (első kettő) hozzászólónak csak igazat tudok adni. Emlékszem, mikor nekem voltak komoly problémáim, az unokatesóm, aki jó pár évvel idősebb és szintén lány, ő is rengeteg jó dolgot megjegyezett rólam. Valóban segít.

És ami itt a lényeg: ne hagyd hogy ellepjék az elméjét negatív gondolatok. :) Ez nagyon fontos. Ilyenkor az ember hajlamos megfeledkezni a saját értékeiről, és még ha tudatában is van ezeknek az értékeknek, talán a jelentőségükről feledkezik meg, ezt nem szabad hagyni.

A másik dolog a csaj-beszerválós dologgal. Igen ez nem egy egszerű feladat, viszont való igaz: egy kitartó és megértő társ rengeteget segíthet.

2012. ápr. 18. 07:01
 5/11 anonim ***** válasza:
46%
Nem tudsz segíteni. Ehhez szakember kell. Ha pedig nem komoly, akkor magától is megjön az esze, és az életkedve. Sokan olyan terheket vesznek magukra, amelyet nem nekik terveztek, ezáltal nem is tudják elhordozni. Te most éppen ilyen terhet kívánkozol magadra venni. Ennek a vége az lesz, hogy kiszívja az életerődet, rajtad fog lelkileg élősködni, és te betegszel bele.
2012. ápr. 18. 07:47
 6/11 anonim ***** válasza:
44%

Utolsóhoz csatlakozom: abszolúte igaza van. Ha tényleg depresszió, akkor csakugyan szakember kell ehhez. Minden más csak önáltatás. H anem depresszió, akkor pedig csak a te életkedvedet akarja elszívni, azt akarja, hogy te pátyolgasd az anyja helyett.

Senki sem veheti a nyakába a másik ember életét. Mi lesz a sajátoddal? Miért érzed azt, hogy "kötelességed" neki segíteni? Nem, nem kötelességed. A SZÜLEINEK vagy a nevelőinek volna a kötelessége, hogy egy mélyen depressziós 17 éves ifjoncot fülön fogjanak és elvigyék az első gyermek- és ifjúságio pszichiátriai gondozóba.

NEM NEKED!

2012. ápr. 18. 08:18
 7/11 anonim válasza:
69%
egy 17 éves gyereket agyturkászhoz...ez a leghülyébb tanács!!!17 évesen nem depressziós egyszerűen csak világfájdalma van nagyokosok!mint a legtöbb tizenévesnek manapság.nektek kéne orvos nem a srácnak...aztán pontozzatok!
2012. ápr. 18. 08:43
 8/11 anonim ***** válasza:
57%
Márpedig ismerek több olyan esetet, ahol "fiatal" emberek lettek öngyilkosok. Nem vigasz, hogy világfájdalma volt.
2012. ápr. 18. 12:11
 9/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat. Sokat segítettetek nekem. :)

Szakemberhez nem szeretne fordulni, a szülei pedig egyáltalán nem veszik komolyan ezt az egészet sajnos. Múltkor előttem beszélték, hogy unokatestvérem szokta mondani, hogy semmi életkedve nincs és elkezdtek nevetni :O Nem értem, hogy lehetnek ilyenek.

Most abban reménykedem, hogy ha látja, hogy ennyire törődök vele, kicsit jobb lesz neki.

2012. ápr. 18. 15:35
 10/11 anonim válasza:
szóval mindenki aki rossz kedvű (depis) forduljon orvoshoz hogy nehogy megölje magát.érdekes világot élnénk..
2012. ápr. 18. 20:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!