Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Kényszerbetegek, kinek milyen...

Kényszerbetegek, kinek milyen kényszerei vannak?

Figyelt kérdés
2012. ápr. 17. 20:01
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
De nekem már nagyon elegem van belőle... Igen, az biztos h valahol a múltban található a gyökere... Nem tudom, te a szüleiddel élsz még? Mert nekem egy olyan tapasztalatom volt, h pár hónapot, majdnem egy évet nem éltem itthon, és szinte teljesen megszűnt-magától. Volt még egy nagyon minimális mértékben, de az annyira piti dolgokra korlátozódott, h szinte észre se vettem már... Amint hazaköltöztem, mintha nyakon öntöttek volna vele újra, úgy rámzúdult ismét. Úgyh biztos a múltból ered, meg a stressz is súlyosbítja, itthon meg az van bőven...
2012. ápr. 17. 22:54
 12/22 A kérdező kommentje:
Ja, meg ez h büntetjük magunkat, nekem pl egy állandó bűntudatérzetem van, ez tény, ami már annyira állandósulva van, h észre se veszem, olyan természetessé vált, cs annyiban h szar, de teljesen megszokott. De ne kérdezd miért van bűntudatom, nem tudom, cs aaz érzés van állandóan jelen.
2012. ápr. 17. 22:58
 13/22 anonim ***** válasza:

sziasztok, jó látni, hogy kicsit "összegyűlünk" itt, és hogy nem vagyok egyedül ezzel az őrülettel. nekem kb. 6 éves korom óta van, jártam már pszichológusnál, pszichiáternél, pszichiátrián, szedtem gyógyszert is, de nem segített.

a kérdésre válaszolva: tisztálkodós, pl. bármihez hozzáérek a konyhában vagy a fürdőszobában, utána kezet kell mosnom. ellenőrizgetős, pl. csak akkor megyek el itthonról, ha a hajszárító, pirítóssütő stb. tökéletesen kihűlt. percenként ellenőrzöm, megvan-e a telefonom és a pénztárcám és kb 5x visszamegyek megnézni, hogy bezártam-e az ajtót. bizonyos szavaktól félek, amiket akár hallva, akár írva látok, el kell "tüntetnem", amihez bizonyos mozdulatokat végzek... nagyon fárasztó és hülyének is nézek ki közben. lefekvés előtt meg végig kell csinálnom egy rituálét (termosztát megcsavarása bal kézzel-jobb kézzel, ellenőrizni, hogy becsuktam-e az ablakot, beigazítani a leengedett redőnyt, megnézni magam a tükörben, beigazítani az ágyamat, hogy pontosan a fal mellett álljon.

nektek is van hang a fejetekben, vagy csak simán tudjátok, hogy rossz dolog fog történni, ha nem teszitek meg?

20/L

2012. ápr. 17. 23:12
 14/22 anonim ***** válasza:

Igen, sajnos a szüleimmel élek még, mert tanulok. Egy környezetváltozás biztos, hogy jót tenne nekem.

ma 23:12

Igen, van hang. Általában mindig van egy dolog, amitől félek és rögtön megszólal a hang a fejemben, hogy az meg fog történni, ha mondjuk nem 5-ször, hanem 4-szer csukom be az ajtót. Így leírva még nagyobb hülyeségnek tűnik, mint megcsinálni. Hihetetlen, hogy ekkora baromságokra rákényszerítjük magunkat :D Az élet álom lenne, ha nem lenne ez a szar. Amúgy ez egy olyasmi lehet, mint másoknál mondjuk a cigi meg az alkohol. Lehet, hogy pont azért nem tudok rászokni a cigire, mert erre a baromságra vagyok rágerjedve.

2012. ápr. 17. 23:22
 15/22 anonim ***** válasza:

tényleg hülyeségnek tűnik, de közülünk szerintem mindenki megérti ezt. ez egy betegség, nem tehetünk róla.

néha én is látom kívülről magamat és kb. kínomban röhögök hogy mi a fenét művelek... de nem megyek pszichológushoz, hisz a pszichiátria sem segített.

2012. ápr. 17. 23:31
 16/22 A kérdező kommentje:
Én nemtom h hang v mi ez, de olyan mintha egy idegen gondolat szállná meg az agyamat ilyenkor, h ha nem fogom meg pl négyszer a kilincset, akkor ez meg ez történik, nekem is megvannak az időszakok h mikor mitől félek. Akkor én is arra vagyok rágerjedve, de még ha elmúlna a félelem miután megfogtam a kilincset pl, de nem, újra és újra visszatér, folyamatosan, ááá... Meg nekem is megvannak a lefekvés előtti rituáléim, h az arcomat hogyan tisztítom le, hányszor törlöm át, st, stb...
2012. ápr. 17. 23:36
 17/22 A kérdező kommentje:
Egyébként én sokat olvastam arról, h az omega3 milyen jótékony hatással van a mentális betegségekre, két hónapja szedem, elmúlni ugyan nem múlt el, de mintha könnyebben tudnám kezelni, és kordában tartani... Ja, meg elkezdtem meditálni... :D Az meg nálam a stresszt enyhíti. Pszichológusnál soha nem jártam. Lehet nem ártana. 14-15 éves koromban volt a legdurvább. Akkor volt olyan hogy adtam magamnak egy nagy pofont a kényszergondolastok miatt, mert annyira brutális dolgokat gondoltam. De akkor még nem tudtam h létezik ilyen betegség...
2012. ápr. 17. 23:41
 18/22 anonim ***** válasza:

Ha nem takarítok ki itthon alaposan, akkor képes vagyok lemondani egy szombat esti bulit a barátokkal,vagy egy pizzázást a párommal.Az alapos kitakarítás alatt azt értem, hogy "muszáj" a lakás minden részében nagytakarítást csinálnom,porszívózni,törölgetni,követ felmosni, a tárgyakat pedig valamilyen alakzatban elhelyeznem a polcon.Egyszerűen nem tudom elviselni, ha nincs egyfajta rendszer a dolgok között.

Ha papírzsebkendőt teszek el a táskámba, mindig megszámolom, hogy csak "kerek számú"(10-15-20 db., nem pedig 4 vagy 16)legyen nálam.

Előfordul, hogy ha nincs élére állítva itthon a könyv az asztalomon, vagy tudom, hogy rendetlenség van a szekrényben, akkor nem tudom jól érezni magam egy buliban, egy társaságban, mert úgy érzem, én magam koszos vagyok.Ilyen esetekben nem szeretek pénzt költeni sem.Meglepő, de volt már, hogy inkább éheztem egész nap, mintsem vegyek valamit a városban, mert tudtam, hogy azelőtt 1-2 hétig nem volt takarítva.

Nem tudom mire vélni ezeket, próbáltam leküzdeni, eddig nem sikerült.Kb. 3-4 éve van ez.

24/L

2012. ápr. 18. 22:05
 19/22 anonim ***** válasza:
14 éves koromban nekem is durvább volt. Az öltözés kb fél órás menet volt, mert bebeszéltam magamnak, hogy vannak olyan ruháim, amik balszerencsét hoznak és azokat nem hordtam soha. Meg féltem felvenni ruhákat, mert bebeszéltem, hogy rossz napom lesz, ha azt felveszem. És csak azokat vettem, amiket elfogadott bennem a hang. Szóval műveltem érdekes dolgokat. Ezt a ruhamizériát szerencsére már javarészt elhagytam. Bár zokniknál még előszokott jönni :D Ilyen hülye betegséget komolyan...
2012. ápr. 18. 22:48
 20/22 A kérdező kommentje:
Érdekes olvasni arról, h másoknak is vannak ilyen problémái... Én nem ismerek ilyen beteget, nincs a környezetemben, úgyh mindig is vmi csodabogárnak éreztem magam... Az a legnagyobb baj ezzel az egésszel, h az ember életvitelévé vált úgymond, mindent ezen a szemüvegen át lát, semmire nem úgy tekint mint egy átlag ember, még egy öltözködés is sokszor egy komplett rituálét tud képezni, és nekem ebből már a f***om ki van... :D Egyszóval, belerandít az ember életvitelébe, de csúnyán...
2012. ápr. 20. 03:05
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!