Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pszichopata vagyok?

Pszichopata vagyok?

Figyelt kérdés

Sokszor eszembe jut, hogy milyen (jó) lenne, ha az emberiség ki lenne irtva egytől-egyig és a föld valamilyen felsőbbrendű fajjal be lenne népesítve.

Ezek 3 kivételével a pszichopátia Cleckley által meghatározott jellemzői:

- Felületes báj, amit fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait: igaz

- Okszerűtlen gondolkodás: néha igaz

- Idegeskedés hiánya: próbálom magam türtőztetni

- Megbízhatatlanság: talán

- Őszinteség hiánya: igaz

- A megbánás és szégyenérzet hiánya: igaz

- A szociális normák szándékos megszegése: igaz

- Gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya: igaz

- Kóros egoizmus: nem igaz

- Öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg: volt

- Empátia teljes hiánya: igaz

- Személytelen, unalmas szexuális: még nem volt

- Felelőtlenség: ha az érdekem úgy kívánja, igaz

Megjegyzés: egyes szakemberek szerint (Cleckley szerint is), ha ebből 3 jellemző illik egy egyénre, az pszichopatának nevezhető.

Jóval több, mint 3 igaz rám. Ezek szerint én is pszichopata vagyok?

Az első mondatot mégsem értem annak ellenére, hogy a szövegértéssel nem szokott gondom lenni. A 3 kivételével azt jelenti, hogy ha max. 3 nem lehet igaz, ahhoz hogy ez alapján pszichopata legyen az ember, vagy azt, hogy legalább 3-nak igaznak kell lennie ezek közül, hogy az legyen az ember? (magyarán kivesszük - kivételével)

19/f

2012. jan. 10. 19:16
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
58%
Menj el pszichiáterhez, pszichológushoz, és akkor meg tudod, hogy az vagy-e, vagy sem. Önmagunk diagnosztizálása nem ér szart sem, nem véletlen vannak az agyturkászok.
2012. jan. 11. 01:11
 12/20 anonim ***** válasza:

"Sokszor eszembe jut, hogy milyen (jó) lenne, ha az emberiség ki lenne irtva egytől-egyig"

Az önmagukkal elégedetlen emberek egyik kedvenc, bár titkolt fantáziája.

"ha ebből 3 jellemző illik egy egyénre, az pszichopatának nevezhető"

Csakhogy nem magának a páciensnek kell kiértékelnie ezeket, és a diagnózis nem is egyszerűen ezeknek a tüneteknek a kipipálásából áll.

"Ezek szerint én is pszichopata vagyok?"

Valószínűbb a hipochondria vagy a feltűnési vágy. Szeretnél találni valamit, ami alapján "különlegesnek" számítasz.

2012. jan. 11. 01:17
 13/20 anonim ***** válasza:
41%
Jó dolog lenne, ha lenne valami mentséged a csökevényes érzelmeidre. Intelligensnek tűnsz, érződik, ahogy kombinálsz. Egy "bocsi, de nekem személyiségzavarom van" megszólalás nem veszi le a szociális felelősséget a válladról.
2012. jan. 11. 02:41
 14/20 anonim ***** válasza:

én sokat foglalkoztam a témával és szerintem meg tudom állapítani ha leírsz pár dolgot részletesebben. példa kéne a következő néhány esetre:

saját hibáiból tanulás hiánya (mondj példát rá)

megbánás és szégyenérzet hiánya (mikor kellet volna szégyenkezned?)

empátia teljes hiánya (mit nem érzel át amit át kellett volna)

és a felelőtlenségre is mondj egy példát légyszi

2012. jan. 11. 05:39
 15/20 A kérdező kommentje:

A szüleimet semmibe veszem az egész családommal együtt. Sokszor beugatok nekik, aztán jön a "nem kapsz zsebpénzt" meg a többi tipikus fenyegetés és megvonás. (vagyis jött, már felnőtt vagyok, le se szarnak) Ezeket figyelmen kívül hagytam és folyamatosan beszóltam nekik, piszkáltam őket, mert jólesett.

Amikor köszönnek nekem közeli ismerősök, sokszor le se szarom őket. Kezet nyújtanak reggelente, oda se nézek. Utána kiakadnak lehordanak, de semmit sem érzek, csak röhögök magamban.

Régen kínoztam az állatokat, rugdostam őket és dobáltam a pár hónapos kismacskát. Röhögtem, mert jólesett.

És a felelőtlenség... nem tudom, hogy a nagyobb kődarabok vonatsínre való pakolása annak számít-e. Nem mondtam, hogy ilyet tettem.

2012. jan. 11. 22:53
 16/20 A kérdező kommentje:
Bár az állatok "kínzását" nem élveztem, az iskolatársaimét annál inkább. Még igazgatói megrovás is van alsóból az ellenőrzőben, mert "ok nélkül rugdostam és ütöttem a wc-ben társaimat". (nem is emlékeztem ilyenre eddig)
2012. jan. 11. 23:32
 17/20 anonim ***** válasza:
szerintem nem vagy de szeretnéd azt hinni magadról és ez már önmagában baj. javaslom a pszihológust
2012. jan. 11. 23:35
 18/20 anonim ***** válasza:
Vannak furcsa dolgaid de nem hinném h az vagy, egyszerűen utálod az embereket, lehet nem is tudod pontosan miből ered ez de biztos vagyok benne h történtek olyan dolgok amik ezt kialakították benned. sokkal több kell ahhoz h pszichopatának lehessen nevezni, egyszerűen lenézed a többieket, kihasználod őket ha úgy tartja kedved mert megteheted, ennyi. na jó annál több de nem vagy ilyen súlyos beteg
2012. jan. 12. 18:51
 19/20 anonim válasza:
Szerintem gondolj bele az okába annak,hogy miért gondolsz ilyeneketpróbáld megoldani azt a bizonyos problémát(legyen z a célod),és valószínűleg előbb-utóbb nem fogod majd magad pszichopatának gondolni.Pláne ha inkább valami mással foglalkozol.
2012. jan. 14. 08:16
 20/20 Joola ***** válasza:
a pszichopata nem gondolkodik el a tettein, nem mérlegeli azokat morálisan, te pedig épp azt teszed. szerintem tudod te, hogy rosszakat csináltál és mélyen bűntudatot is érzel. gondolod felmentene a felelősség alól, ha azt mondaná mindenki, hogy igen, beteg vagy, ezért cselekszel így? megvan egyébként a kulcsszó "régen". ma már nem érzel rá késztetést, és már mérlegelsz, stb. egy pszichológus amúgy tényleg sokat segíthet, de igaz az, hogy önmagad elemzése nem lesz eredményes, és ne próbálj meg rájönni mi a bajod, legyen az az ő dolga.
2012. márc. 20. 09:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!