Meg lehet állapítani egy gyerekről, hogy pszichopata?
Ha valakiről diagnosztizálják 25 évesen, hogy pszichopata, de gyerekkorában voltak érzései (düh, szeretet, stb.), főleg kiskamaszkorában (14-17) voltak nagyon _vegyesek_ az érzelmei, akkor az valóban pszichopata vagy csak szociopata? (Vagy egyik sem?)
Pszichopata: veleszületett.
Szocipata: a környezet által vált azzá, ami.
Ha nem tévedek.
Igen én is így tudom, és elolvastam jó néhány esettanulmányt, mindegyik azt feltételezte, hogy veleszületett rendellenességrl van szó. Azért írtam, hogy feltételezte, mert valószínűleg a pszichopaták az az embercsoport, akiknek a fejébe a legnehezebb belelátni. Nem pusztán az érzelmek, empátia hanem az önreflexió képessége is hiányzik belőlük, tehát a saját tetteiket, véleményeiket nem tudják megmagyarázni. Ami biztos velük kapcsolatban, hogy képesek adott esetben reprodukálni a társadalom által elvárt viselkedési normát, de emögött nincs érzelmi azonosulás, azaz, valamiféle impulzív érdek által vezérelt reakció csupán, ha úgy viselkednek, és nem a "szívükvől jön." Én is valószínűnek tartom, hogy ez olyasmi, ami kicsi gyerekkorban, tehát a szocializáció legkorábbi szakaszában alakul ki. Nem hinném, hogy 14-15 évesen válna valaki szociopatává.
Mellesleg, kíváncsiságból: téged diagnosztizáltak így?
Gyerekekről jobb esetben nem állapítanak meg semmit, mert még nagyon képlékeny a személyiségük.
A pszichopata/szociopata nem érzelemmentes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!