Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Kényszercselekvésnek mondható,...

Kényszercselekvésnek mondható, ha 20 évesen nem bírom ki, hogy alvás előtt ne nézzek az ágy% fotel alá?

Figyelt kérdés
Most ezt viccen kívül kérdezem. Iszonyúan gáz, de egyszerűen rettegek a saját szobámban, és alvás előtt mindig benézek az ágy alá meg a fotel alá (néha már egymás után többször is), amikor meg bejövök az ajtón, akkor először az ajtó mögé nézek be.. Nagyon durva/abnormális?
2012. jan. 5. 02:28
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Hát a helyzet az, hogy még egyszer sem voltam nála. Először voltam egy pszichiáternél, aki rögtön felírt valami gyógyszert, hozzá nem mentem vissza, aztán mentem az iskolapszichológushoz, az küldött tovább, kaptam időpontot egy másik pszichológushoz, vele bezséltem egy órát, és ő küldött egy másik pszichiáterhez, akihez megyek majd jövőhéten... :S Szóval nála még nem voltam, de nem értem miért küldözgetnek össze-vissza :(
2012. jan. 5. 12:25
 12/20 anonim ***** válasza:

Ezt találtam neked, habár nem biztos, hogy ez a bajod, de olvasd el:

Generalizált szorongásos zavar (GAD)

Egy olyan tartós és koncentrált szorongás, melyben több tünet jelenik meg egyszerre, és nem fókuszálódik egy tárgyra vagy helyzetre. A GAD-ben szenvedők szinte mindenre szorongással reagálnak. Tünetei többek közt: nyugtalanság, fáradékonyság, koncentrálási zavarok, ingerlékenység, alvászavar, izomfeszültség.

A betegek gyakran rettegnek a jövőtől, van, hogy a teljesítménnyel vagy aktivitással kapcsolatos aggodalmak kerülnek a szorongás előterébe. Jellemzők még az egzisztenciális, magánélettel kapcsolatos félelmek, vagy a saját és családtagok egészségi állapota miatt érzett aggodalmak. Az állandósult félelem súlyos mértékben befolyásolja az egyén teljesítményét, melyet észlelve a beteg természetesen még inkább szorongani kezd – így alakul ki az ördögi kör, amelyből egyre nehezebb szabadulni. Bár a betegek többsége belátja, hogy félelmei irracionálisak, szorongásukat mégsem képesek kontrollálni, így az teljesen átveheti az uralmat életük fölött.

A GAD szerencsére az egyik legeredményesebben kezelhető pszichiátriai kórkép. Jól hat rá a kognitív és az interperszonális terápia, és nem utolsó sorban a relaxációs technikák elsajátítása is sokat segíthet az elveszett kontroll visszaszerzésében. Bizonyos esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet: ilyenkor leggyakrabban szorongásoldó szerek, főképp benzodiazepin-félék használatosak, illetve a szakorvosok egyre gyakrabban írnak fel bizonyos SSRI-készítményeket, melyek sok esetben hatékonyan csökkenthetik a szorongást.

2012. jan. 5. 14:52
 13/20 A kérdező kommentje:

Hú, hát most néztem a lapot, amit az első pszichodoki írt, és jól emlékeztem, tényleg generalizált szorongást ír! De hát nekem olyan furának meg nemtörődömnek tűnt az a nő, vissza se mentem hozzá, meg gondoltam, biztos ráírta a lapra, ami elsőként eszébe jutott.. :$

Köszi a válaszokat!

2012. jan. 5. 15:39
 14/20 anonim ***** válasza:
Szakmai ártalom a pszichiátereknél, bár főleg az ideggyógyászoknál, szerintem egy idő után nem százasok. Ez nem jelenti azt, hogy nem jó szakember az illető. Próbálj meg picit jobban bízni, csak így lehet sikeres egy kezelés. Mondj el minden problémádat, és azt is, hogy te mit gondolsz ezekről. Az ilyen típusú problémákat senki nem tudja meggyógyítani rajtad kívül, a szakember csak segít az okok feltárásában, elemzésében. A tüneti kezelés (gyógyszerek, önmagukban semmit nem érnek.
2012. jan. 5. 15:57
 15/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Igen, ezt már sokszor megkaptam, hogy magamon kell segítenem, de semmire sincs energiám, arra sem, hogy felöltözzem, vagy ki menjek a szobámból.. :$

2012. jan. 5. 16:07
 16/20 anonim ***** válasza:
Nem is azt mondtam, hogy ne kérj-fogadj el segítséget, mert hiába van nálad a kulcs, néha elromolhat, vagy berozsdásodhat a zár, ahhoz pedig van, hogy szakember kell.
2012. jan. 5. 16:41
 17/20 mmT ***** válasza:

Neoritikus tüneted van. Ez azt jelenti, h szorongás, boldogtalanságérzés jellemez.

a szorongás: tárgytalan félelem, rosszul felfogott fenyegetés.

Azért csinálod ezt a kényszeres ágy alá nézést, mert ilyen viselkedésmódokat produkálsz annak érdeklében, h a kirobbanni igyekvő szorongást visszafojtsd.

Ne aggódj, ez nem "nagyon durva, nem abnormális". elvileg a népesség több, mint 2O%-át érinti vmlyen formában.

Ha elmondod a dokinak, nem fog hülyének nézni (örülni fog neki, mert több kezelésre lesz szükség, és több pénzt hagysz nála). Nyilván turkálni fog egy kicsit a családi hátteredben, a gyermekkorodban ért hatásokról kérdez, h kiderítse, h mi volt a baj, és esetleg leszokj a nézegetésről.

egy személyes kérdésem hadd legyen: egészen véletlenül nem halak a horoszkópod?

2012. jan. 5. 17:06
 18/20 A kérdező kommentje:

nem, egészen véletlenül oroszlán a horoszkópom, de én nem hiszek benne.

Egyébként köszi a válaszokat! (Nem fizetős doki egyébként)

2012. jan. 5. 17:18
 19/20 anonim ***** válasza:

Nagyanyámnak semmiféle kényszere meg fóbiája nem volt,mégis minden nap végignézte a szobákat, az ágyak alját, a szekrényeket, mielőtt bezárta volna éjszakára az ajtókat, ablakokat.Ennek köszönhető, hogy időben észrevette egyszer az ágy alatt lapuló besurranót, aki nyilván a kerítést átmászva jutott be a kertbe, aztán bemászott az ablakon., azon keresztül is távozott, miután mamám válogatott káromkodások kíséretében megpróbálta kiráncigálni az ágy alól.

Szóval, nem olyan haszontalan szokás ez, ne aggódj.Egyébként meg, mindenkinek van valami dilije, nem kell egyből minden kicsinységgel orvoshoz rohanni.

2012. jan. 10. 16:41
 20/20 A kérdező kommentje:

Értem köszönöm!

(Bár én úgy nézek be mindig az ágy alá, hogy tudom, hgoy nem lesz ott senki, és iszonyúan megijednék ha mégis egyszer ott találnék valakit, szeirntem elvinne a szívroham)

2012. jan. 10. 21:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!