Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A legjobb barátom nagyon maga...

A legjobb barátom nagyon maga alatt van, és teljesen elsüllyed az önsajnálatban. Mit tehetnék?

Figyelt kérdés

nagyon szeretném vele megértetni, hogy azzal, hogyha csaj sajnálja magát és játszik egész nap, attól nem lesz jobb... azt mondja, tönkrement az élete, holott semmivel sem rosszabb, mint fél éve, sőt, még pénze is van most. de olyan szintű lett nála ez az egész, hogy tök bunkó velem is, holott mindig ő keres meg, hogy beszéljünk, folyton magát szidja, semmit nem hajlandó csinálni, csak játszani meg aludni. csomószor vannak dühkitörései, amik olykor már elég ijesztőek. orvoshoz természetesen nem tudom rávenni, hogy elmenjen, véleménye szerint nincsen rá szüksége, és amúgy is neki kell megoldania a problémáját, és ezen senki nem segíthet. én sem bírom már sokáig, mert elcseszi a napjaim...

ti mit tennétek? hogy kezeljem? ne beszéljek vele, hogy észrevegye magát? vagy mit?

2011. nov. 24. 11:07
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:

hát az meglehet, hogy unatkozott, mert ma már fennvolt neten is, meg relatíve tűrhetően is beszélt velem, de azért nem felejtette el éreztetni a rossz kedvét..

tudod, én is nagyon szeretném, ha ne érdekelne ennyire. de igazából én ilyen vagyok... hajlamos vagyok megpróbálni gondoskodni olyan emberekről, akik hasonlót csinálnak velem. csak ők általában kis idő múlva rájönnek, hogy kitartottam mellettük, és megköszönik. én egy köszönöm-mel általában beérem, és nagyon jól esik. de tőle ilyet nem nagyon kapok. mármint hogy megköszönné azt, hogy segíteni próbálok. általában még arra sem veszi a fáradtságot, hogy elgondolkodjon azon, amit mondok. csak a saját nézeteit hajtogatja. ha pedig mégis megfogja valami, mint pl 1-2 nappal ezelőtt, akkor berág rajta, köszönés nélkül lelép msn-ről, majd 10 perc múlva visszajön, és közli, hogy "tudod, lehet, hogy igazad van, DE...". szóval ilyen tipikus falra hányt borsó, amit mondok.

és oké, igazad van, erre megoldás lehet, hogy ugye nem szólok bele az életébe, mert hát ugye a sajátja. ezt még meg is tudnám csinálni, csak az a baj, hogy ettől függetlenül még ki fogja nekem mutatni a rosszkedvét. ettől függetlenül nem fogom a szebbik oldalát kapni.

nem tudom, szerintem ő egy olyan ember, aki ha meg akarja szerezni valakinek a figyelmét, akkor képes rá. nem egy közkedvelt ember, nagyon kevés barátja van, de nagyon elő tudja magát adni másoknak, ha szeretné. láttam már erre nem egy példát, és hát mintha egy másik ember lenne. velem is tud ilyen lenni, és naívabb emberek, mint amilyen én is vagyok, simán elkezdenek hozzá nagyon kötődni ezek miatt.

milyen problémái vannak, hmm. hát tényleg nem könnyű az élete, én azért jobb helyzetben vagyok nála. a szülei rossz anyagi helyzetben vannak, és mostanság sok a családi bonyodalom, ez az utolsó támogatott éve az egyetemen, és úgy néz ki, nem tudja idén befejezni az egyik tárgya miatt, kevés pénze van, diákhitelből él, és sokminden, amibe belekezdett, valóban kudarccal végződött. van egy álomvilága, amiben mindent a lehető legkisebb erőbefektetéssel akar elérni.

sokszor próbáltam kirángatni ebből az álomvilágból, de ez mindig nagyon érzékenyen érintette.

én teljesen belátom, hogy amiket mondasz, az nagyrészt igaz. csak valamiért szeretném azt hinni, hogy tényleg őszintén szerethet engem, és a barátjának tarthat, és fáj belegondolni, hogy esetleg mégsem. mert azért többször rendes, mint amennyiszer ilyen, csak ugye amikor ilyen köcsög, akkor az jobban elkeserít, meg jobban hat rám.

sokminden miatt, amit mondtál, már azért másképp tekintek rá kicsit, mint ezelőtt... de azt valahogy nem tudom elképzelni, hogy évekig egy nem létező oldalát mutatta. én legalábbis saját magamból indulok ki, és én ilyet nem nagyon szoktam. érzelmileg manipulálni mindenki szokta a másikat, ilyet nyilván én is csináltam már.

csak tudod attól tartok, hogyha megint kedves lesz, meg normális, akkor elfelejtem ezt az egészet, és figyelmen kívül hagyom azért, mert arra fogok gondolni, hát ez az egész azért csak nem lehet mű. vagy igen..?

2011. nov. 26. 20:27
 22/24 bánomisén ***** válasza:

Igen, látszik, hogy te a legmegfelelőbb alany vagy ennek a srácnak a számára, úgy használ ki és tesz tönkre, ahogy akar :-)

Félreértettél, nem azt mondtam, hogy ne kotyogj bele az életébe, hanem azt, hogy ha ő nem hajlandó megoldani a saját gondjait és kísérletet sem tesz rá, akkor nem érdemes vele foglalkozni. Nem a dolgaival, hanem a sráccal.

Nem csodálom, hogy nem közkedvelt ember, gondolom, mások hamar rájöttek, hogy miféle, csak téged tud még hülyíteni, hát persze, hogy igyekszik ezt az egy szem "közönséget" megtartani magának.

Persze, hogy szeretnéd azt hinni, hogy őszintén szeret, mindenki szeretné azt hinni, de ha nem így van, akkor nem így van. Az, hogy az ember mit szeretne, meg mi van, az gyakran két különböző dolog. Persze, ha te még kínoztatni akarod magad, megteheted, ringathatod magad illúziókba, de a vége így is, úgy is ugyanaz lesz: besokallsz és rácsapod az ajtót, vagy beáldozod a saját életedet egy másik ember oltárán, aki majd közli veled egyszer, hogy ő ezt nem kérte és minek csináltad, a te bajod.

Figyelj, én erről többet nem tudok mondani, mert csak magamat ismételném. Ha úgy gondolod, hogy ilyen emberre van szükséged és arra, hogy kihasználjanak, gorombáskodjanak veled, miközben a lelked is kiteszed, én nem tartalak vissza. Elmondtam mindent, amit erről el tudtam, most már neked kell eldönteni, hogy csicska leszel egy önző ember mellett, vagy az eddigi sikertelen kísérleteid után hagyod őt a fenébe és éled a saját életedet.

Nem akadályozhatom meg, hogy elrontsd az életed, ha te el akarod, a tiéd, azt teszel vele, amit akarsz. Viszont az ilyen típusú emberektől, mint ez a srác, sok jóra ne számíts. Reménykedni lehet, akár éveken át, lehet bízni a csodákban, de nem nagyon hiszem, hogy eredménye lesz.

Nekem az a véleményem, hogy ha nem menekülsz el a közeléből villámgyorsan, teljesen kifacsar érzelmileg. Viszont a te döntésed, hogy mész vagy maradsz :-)

2011. nov. 27. 04:36
 23/24 A kérdező kommentje:

a csodákban nem nagyon hiszek, főleg nem akkor, ha emberek megváltozásáról van szó.

igyekszem belátni a hibáit azok alapján, amiket mondtál, hátha sikerül eltávolodni tőle. igazat adok neked, de azért ez mégsem egy olyan dolog, ami egyik napról a másikra megy. legalábbis nálam nem, ez majd egy hosszabb folyamat lesz, meglátjuk sikerül e.

köszönöm a segítségedet:)

2011. nov. 27. 10:46
 24/24 bánomisén ***** válasza:

Ez soha nem megy egyik napról a másikra, és nem is várja ezt el tőled senki. Csak a saját magad érdekében jobb lenne, ha nem kerülnél szoros kapcsolatba ilyen típusú emberekkel, mert a te alkatod meg éppen olyan, amilyenre nekik szükségük van, aztán kiszipolyoznak a végtelenségig.

Meg kell tanulnod neked is időnként nemet mondani, ezt sem könnyű elsajátítani, de nem lehetetlen (nézz rám! :-)

Sok sikert neked! :-)

2011. nov. 27. 10:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!