Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A legjobb barátom nagyon maga...

A legjobb barátom nagyon maga alatt van, és teljesen elsüllyed az önsajnálatban. Mit tehetnék?

Figyelt kérdés

nagyon szeretném vele megértetni, hogy azzal, hogyha csaj sajnálja magát és játszik egész nap, attól nem lesz jobb... azt mondja, tönkrement az élete, holott semmivel sem rosszabb, mint fél éve, sőt, még pénze is van most. de olyan szintű lett nála ez az egész, hogy tök bunkó velem is, holott mindig ő keres meg, hogy beszéljünk, folyton magát szidja, semmit nem hajlandó csinálni, csak játszani meg aludni. csomószor vannak dühkitörései, amik olykor már elég ijesztőek. orvoshoz természetesen nem tudom rávenni, hogy elmenjen, véleménye szerint nincsen rá szüksége, és amúgy is neki kell megoldania a problémáját, és ezen senki nem segíthet. én sem bírom már sokáig, mert elcseszi a napjaim...

ti mit tennétek? hogy kezeljem? ne beszéljek vele, hogy észrevegye magát? vagy mit?

2011. nov. 24. 11:07
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
de annyira nehéz elhinni, hogy ezt tényleg csak azért csinálja, hogy engem érzelmileg zsaroljon. tök őszintének tűnik... máskor meg tök kedves, amikor nincsen ilyen hangulatban. figyelmes, meg minden.
2011. nov. 24. 20:13
 12/24 anonim ***** válasza:

Nagyon jó meglátásokat írt "Bánomisén" nevezetű illető.

Megértelek, kedves kérdező, hogy szánod is barátod, meg önmagadat is, mert hiányzik neked a barátod, de főleg az előző kommentedből látszik, hogy fiatalka lehetsz még, nem több 20-nál (max.25), nem nagyon ismered még az embereket... próbálj ne a látszatra adni.

Kis kitérő:

persze az se kizárt, hogy te egy pszichológia hallgató vagy, és azt vizsgálod, hogy mi, akik itt együttérzőn írunk neked, mikor vesszük már észre magunkat, hogy nem is egy aggódó embernek írunk és pont hogy mi vagyunk szánakozók és segítőkészek. ;) Bár az esetben azt üzenem: ha van rá esély ,hogy nem kamuból ír le problémát valaki, akkor már megérte segíteni számára, közösen gondolkodni az adott problémájáról.

2011. nov. 24. 23:32
 13/24 A kérdező kommentje:

Nem vagyom pszichológia hallgató, és nem tesztellek benneteket:)

Valóban fiatal vagyok még, 19 éves lány. Csak tényleg betegre aggódom magam miatta és nagyon köcsögnek érezném magam, ha csak akkor foglalkoznék a barátaimmal, amikor épp jó hangulatban vannak. Milyen barátság az?

Nagyon szeretnék hatni rá, hogy meglássa: az élet nem olyan borzalmas. Ugyanakkor én is szeretném látni a jobbik oldalát is.

Valami konkrétat tudnátok nekem mondani, hogy mit tehetnék? Egyik napról a másikra nem tudok nem foglalkozni vele 4 év ismerettség után.

Nem akarok én senkinek semmi rosszat, nagyon örülök, hogy időt szakítotok arra, hogy másoknak segítsetek. És szükségem is van valami irányra, hogy merre induljak:/

2011. nov. 25. 03:13
 14/24 bánomisén ***** válasza:

Kérdező, te nem csak akkor foglalkozol a barátaiddal, amikor minden rendben van, ez teljesen világos. Ezzel a barátoddal sem csak akkor foglalkozol. Van, aki ezt értékeli, van, aki ezzel visszaél. Sajnos, úgy tűnik, ez a srác visszaél vele. Csak annak lehet segíteni, aki hagyja, aki nem hagyja, az lehúz téged az ő szintjére és te is olyanná válsz majd előbb-utóbb, mint ő. Ennek semmi értelme, mert rajta nem segítesz, magaddal viszont jól kiszúrsz.

Azt hiszem, most jött el az ideje annak, hogy egy kicsit magaddal is törődj. Igenis, erre is szükség van, mert nem azért vagyunk a világon, hogy mindenki ide-oda rángathasson minket, hanem azért, hogy éljük az életünket, mindenki a sajátját. Ahhoz pedig az kell, hogy felismerjük, ha már egy másikért értelmetlenül áldozzuk be a napjainkat. Attól kezdve nem a saját életedet éled, hanem a másikét úgy, ahogy az neki jó.

Nem állítom, hogy ezt ő tudatosan csinálja, de attól még csinálja. Ez nem gonoszság, egyszerűen csak vannak olyan emberek, akik mindig másoktól várják a saját életükre a megoldást. Nem azok, akik itt kérdeznek, mert más tanácsot kérni és más másra hárítani a felelősséget. Szerintem a "barátod" most éppen ezt teszi veled, pedig te nem vagy és nem is lehetsz felelős az ő sorsáért. Aztán majd megkapod tőle, hogy nem segítettél és ott fogsz állni értetlenül, hiszen mindent megtettél, csak ő nem tett semmit magáért. Ebből te nem jöhetsz ki jól, te itt csak bűnös és hibás lehetsz. Tapasztalatból beszélek, én is találkoztam már ilyen emberrel és már tudom, mikor kell kiszállni.

Foglalkozz most egy kicsit a saját életeddel, saját magaddal. Biztos van neked is mindenféle elfoglaltságod és még rajta kívül is társaságod, azokkal tölts több időt, keress magadnak új programokat, annyi minden van még a világon, amit 19 évesen nem ismerhetsz, nem tapasztaltál meg, hát kezdd fölfedezni a dolgokat, neked ebben a korban ez a feladatod.

Nem tudom, most mi a hobbid, mit szoktál csinálni szabadidődben, de keress újabb dolgokat, amiket szívesen csinálsz. Akár új sportot, akár új hobbikat, mit tudom én, ami érdekel.

Ezt a srácot meg kezdd el hanyagolni, mert ő nem tud a partnered lenni abban, hogy te éld az életed, még abban sem tud a partnered lenni, hogy saját magát a te segítségeddel kimozdítsa onnan, ahol most van. Nem tud az lenni, mert nem akar. 4 év ide vagy oda, neki ez nem jelent semmit, mert most visszaél azzal, hogy ezek alatt az évek alatt te megkedvelted és aggódsz érte. Ő nem aggódik érted, lazán beáldoz a saját oltárán.

Amit ezt megérted, könnyebb lesz lépned.

2011. nov. 25. 10:15
 15/24 bánomisén ***** válasza:
Mennyi idős pasiról beszélgetünk egyébként?
2011. nov. 25. 10:21
 16/24 A kérdező kommentje:

24 éves. lassacskán 25. csak tudod tényleg az a rossz, hogy én foglalkozok magammal, meg igyekszem nem rá gondolni napközben, és egy ideig megy is, csak aztán mindig eszembe jut. meg aztán tök rossz, hogy megbeszéljük, hogy na jó, akkor nem próbálok segíteni neki, nem hozom fel a témát, cserébe pedig ő normális lesz velem... én nem zavarom, nem zaklatom, megteszem, amit kér, de ő mégsem lesz kedvesebb. minden nap szoktunk beszélni, mostanság meg húzza az agyam, mert nincs fenn msn-en, pedig az elmúlt években egész nap fennvolt, amikor csak otthon volt. ilyenkor meg azon idegeskedek, hogy lehet, hogy csak nekem mondja, hogy nincsen kedve semmihez és senkihez, de napközben meg másokkal jól elszórakozik... csak reménykedek, hogy nem így van, számonkérni nem akarom, meg nincs is jogom.

hogyan tudnék nem gondolkodni rajta, vagy lenyelni a sértéseket, meg a bunkózást, meg az, hogy attól, hogy nyíltan nem mondja ki az önsajnáltató szöveget, attól még a stílusán rohadtul érződik, hogy mennyire szenved vagy mennyire szenvedteti magát.

amúgy tényleg rájárt a rúd mostanság, de ő ezért másokat, vagy az életet hibáztatja, holott általában az ő hibája, csak ezt nem fogadja el, ilyenkor én vagyok a szemét köcsög:\

hogyan tudnék nem erre gondolni, hogy mikor tesz mondjuk kárt magában? mostanság folyton azt mondja, hogy "meg akar dögleni"

2011. nov. 25. 20:18
 17/24 bánomisén ***** válasza:

Nagyon jól tud manipulálni téged ez a pasi, te meg remek alany vagy erre a hatalmas szíveddel.

Te magad is mondod, hogy sok gondja volt mostanában, aminek valójában ő az okozója, csak nem vallja be, hanem inkább téged okol. Hát erről beszéltem korábban pontosan. Hogy te ebben a helyzetben, ha a fejed tetejére állsz is, csak a bűnbak lehetsz, nem a barát, aki igyekszik segíteni. Neki nem barátra, hanem bűnbakra van szüksége.

Érzelmileg távolodj el tőle, mert most azt használja fel arra, hogy ugráltasson, meg terrorizáljon. A fiatalságoddal, tapasztalatlanságoddal és a jó szíveddel egyszerűen és pofátlanul visszaél. Ahelyett, hogy megköszönné, hogy mellette vagy és ő is ezerrel azon dolgozna, hogy megoldja a problémáit, ehelyett egy szalmaszálat sem tesz keresztbe a saját érdekében, de veled gorombáskodni persze van esze.

Lehet, jó fejnek mutatkozott négy évig, de előbb-utóbb mindenkinek kiütközik az igazi énje. Valószínű, hogy ez a srác eddig is ilyen volt, csak éppen akkor jobb időszaka volt és nem ütközött ennyire ki az igazi természete.

Szerintem, ha végigpörgetnéd magadban az elmúlt négy évet, találnál benne olyan momentumokat, amik kicsiben hasonlítanak ehhez a mostani helyzethez.

2011. nov. 25. 21:15
 18/24 A kérdező kommentje:

Igen, igen, vannak dolgok, amik hasonlítanak. Elég régóta vannak ilyen fellángolásai, hogy rossz a kedve, nem akar senkivel beszélni, jobb lesz neki mindenki nélkül. De még soha nem csinálta ezt ennyi ideig. Lassan már egy hete ez megy. Nem jár netre, suliba, állítása szerint tanul, de szerintem csak játszik. Ma még az ablakon sem nézett ki. Ma is, beszéltünk kb 10 percet. Felhívott:

Én: azért hívtál, mert beszélni szerettél volna velem?

Ő: nem. Azért, hogy ne aggódj miattam.

És ezeket így tökre nem értem. Értem, amit mondasz, hogy manipulal, meg kihasznál, és valószínűleg valamennyire igazad is van, de miért? Mi oka van rá? Miért jó neki, ha én aggódok miatta, és emiatt sokat próbálok a lelkére beszélni? Ez utóbbi állítása szerint nagyon zavarja. Merthogy az ő élete, és nem tudhatom, mi megy benne végbe.

Amikor épp nem ilyen, akkor meg rendes, figyelmes, önzetlen (tényleg..) és csomó energiát fektet belém. Akkor ezeket miért teszi?:/

Rossz dolog, ha tényleg senkiben nem lehet hinni:/

2011. nov. 26. 02:08
 19/24 A kérdező kommentje:

És hogy lehet valakitől érzelmileg eltávolodni?:/

(köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal, már ez is nagyon sokat segít)

2011. nov. 26. 02:10
 20/24 bánomisén ***** válasza:

Azért hívott fel, hogy te ne aggódj miatta? Erre mondom én azt, hogy egy frászt! Azért hívott fel, mert már agyonunta magát és beszélgetni akart valakivel, de úgy akarta beállítani, mintha még ő tett volna szivességet és még neked kellene hálásnak lenned, hogy milyen kedves.

Észokot ebben a viselkedésben nem érdemes keresni, hiszen teljesen logikátlan. A logikus ugyanis az, hogy amikor valakinek problémái vannak, akkor nekiáll és megoldja. Vagy egyedül, vagy, ha elfogadja egy barát segítségét, akkor vele, viszont megköszöni a baráti segítséget, nem úgy állítja be, mintha még ő tenne szivességet.

Persze, hogy vannak időszakok, amikor jó fej, ha nem lenne az, lehetnél a világ legtürelmesebb, legjószívűbb embere, akkor is besokallnál a viselkedésétől. Így néha lazít a gyeplőn, hogy később folytathassa a ráncigálásodat.

Hogy ebbe neki mi a jó? Van valaki, aki állandóan foglalkozik vele, így fontosnak érezheti magát anélkül, hogy ezért bármit is tenne. Nem kell teljesítenie sem az életében, sem érzelmileg, hiszen ha otthon tesped lustán és veled gorombáskodik, így akkor is megkapja azt a figyelmet, amire neki szüksége van.

Gondold végig, neked mit kell tenned ahhoz, hogy figyelemhez juss? Tanulnod a suliban, vagy viccesnek lenni egy társaságban, otthon segíteni anyukádnak, tehát mindig tenned kell azért, hogy valaki odafigyeljen rád és megköszönje. A "barátod" viszont nem tesz semmit, sőt, még undok is, mégis megkapja tőled a figyelmet. Hát ez neki a jó benne. Plusz, még azt is érzi, hogy hatalma van fölötted, úgy rángat, ahogy kedve tartja anélkül, hogy a kedvességedet viszonoznia kellene.

Mérhetetlenül önző ez az ember és fogalma sincs arról, hogy mi a barátság, egyszerűen csak visszaél a tiéddel.

Abban igaza van a srácnak, hogy nem tudhatod, mi megy végbe benne, de nem is kell tudnod. Ha nem osztja meg veled, akkor nem is igényel segítséget. Akkor csak az energiádat igényli, amit el is vesz szorgosan. Abban is igaza van, hogy ez az ő élete, én meg azt mondom, hogy egy felnőtt, huszas évei közepén járó hímnemű ember a saját életét oldja már meg egyedül, akkora problémái nem lehetnek, hogy megoldhatatlan. Ha nem tud a sarkára állni, akkor meg életképtelen, de sem te, sem más nem tudja helyette az ő életét élni. Neked a sajátodat kell.

Hogy lehet érzelmileg eltávolodni egy embertől? Úgy, hogy olyannak kezded látni, amilyen valójában, és végiggondolod, hogy neked vajon szükséged van-e egy ilyen emberre, egy ilyen kapcsolatra. Elhiszem, hogy neked ez a négy év sokat jelent, viszont ezek szerint neki semmit, csak annyit, hogy van valaki, akit dróton rángathat és még kedvesnek sem kell lennie állandóan. A tisztánlátás hamar kijózanítja az embert és utána nem engedi, hogy ugyanabba a hibába essen.

Lány, neked is megvannak a saját gondjaid, neked azokkal kell foglalkoznod. A barátok gondjaival akkor kell, ha segítséget kérnek, vagy legalább elfogadják, miközben ők is tesznek magukért.

Ne legyél egy önző, lusta pasi bábja csak azért, mert barátságnak hiszed azt, ami soha nem is volt az. A kellemes emlékek jók, de attól még nem barátság egy kapcsolat. Ha ez barátság lenne, a "barátod" nem viselkedne veled így.

2011. nov. 26. 10:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!