Ezek a gyermekkori élmények hatással lehetnek a felnőttkorra is? Milyen problémát okozhatnak? Valakivel történt már hasonló, vagy a gyermekével?
Anyu elmondása szerint nagyon gyorsan,ügyesen fejlődtem.Még nem voltam 1 éves,mikor már teljesen szobatiszta voltam,kanállal ettem,pohárból ittam és biztonsággal jártam,közlekedtem,rendes ágyban aludtam,mert a kiságyat már akkor sem tűrtem.
1,5 évesen bölcsődébe kerültem.A gondozók nem hitték el,hogy én már ennyi mindent tudok,engem is úgy kezeltek,mint az összes többi gyereket:visszatuszkoltak a pelenkába,cumiból itattak,pépekkel akartak megtömni(ezeket otthon sem ettem meg soha),rácsos ágyba tettek,mert féltek,hogy a nagyobb termetűek eltaposnak.
5 hónapig hordott ebbe a bölcsődébe anyám,aki ráadásul a bölcsi védőnője volt.Mindegyik napot végigbőgtem,szenvedtem.Nem ettem,nem ittam egész nap és a pelenkát sem mertem használni hónapokig.
A gondozók megkérték anyámat,hogy bizonyítsa be,hogy tudok kanállal enni egyedül.Bebizonyította,akkor már elhitték,de továbbra sem változott a hozzáállásuk.
Végül is elérték pár keserves hónap alatt,hogy teljesen visszafejlődjek.Aztán anyunak újra kellett tanítania mindent.
Az óvodában ,iskolában nagyon nehezen illeszkedtem be a közösségbe ,eléggé magamnak való gyerek voltam.
Már gyermekkoromban is tapasztaltam és felnőttként is sokszor úgy érzem,hogy nem ismerik el a tudásom,a képességeim.Sokszor túlzónak,indokolatlannak tartom az emberek kritikáját.És még sok más negatív érzés,élmény van,ami úgy érzem összefüggésben lehet a kisgyermek koromban történt rossz tapasztalatokkal.Voltak a bölcsödei élményeimen kívül más ,igen rossz élmények is,kisgyerek koromban,de most azokra nem térnék ki,mert most konkrétan erre az esetre lennék kíváncsi,hogy az ilyen élmény hogyan befolyásolhatja az ember személyiségét,lelki világát?És mit lehet az ilyen tudat alatt romboló élményekkel kezdeni?Sajnos,úgy látom ennek a gyermekkori élmény a mai napig befolyásol engem is és valamilyen különös módon a környezetemet is.
Remélem,olvassa valaki,akinek van némi pszichológiai tudása,érzéke.De másnak is szívesen fogadom a válaszát.
Szüleim mesélték:
1,5 évesen már sok szót ismertem, folyton beszéltem, nyüzsögtem, életrevaló gyerek voltam. Fejből visszamondtam a kedvenc meséimet.
Utána tüdőgyulladást kaptam, és mivel későn ismerték fel, majdnem belehaltam. Három hónapig voltam kórházban. Szülők csak egy ablakon keresztül láthattak, rácsos ágyhoz kötözve, infúzióval feküdtem teljesen ingerszegény környezetben. A nővér bejött, tisztába tett és ment tovább.
Amikor Anyu kihozott a kórházból, nem gagyogtam, nem beszéltem. Egészen hat éves koromig, de akkor is csak néhány szót. Megkésett beszédfejlődéssel hordtak a fejlesztőbe.
Ha orvoshoz kellett mennem, Anyu már előre félt, hiszen már kisgyerekként komoly, ájulásig menő "hisztijeleneteket" nyomtam le, annyira féltem az orvosoktól.
Most így, felnőtt fejjel kezdek kinőni belőle, most már van annyi önuralmam, hogy ha nagyon muszáj, akkor az én gondosan megválasztott magándokimhoz el merek menni.
De kórházban nem tudnék megmaradni, szó szerint remegni kezdek attól is, ha rá gondolok, pedig nincsenek róla tudatos emlékeim, milyen is a kórház.
És a kérdezőnek válaszolva: igen, a gyerekkorban elszenvedett negatív élmények hatással lehetnek a felnőttkorra. De ha tudod, mi váltja ki benned a rossz érzéseket, akkor uralni is tudod. Ennyi.
Igaza van az elottem szolonak abban, hogy igen, akkor ott a bolcsodeben "kivoltal" szolgaltatva, s nem engedtek meg azt, hogy ervenyesuljon a Te akaratod!
Eddig most mar eljutottal, tehat valoban lehet, hogy ezt negativan erzed,mivel megalazonak elted meg azt az idoszakot es nem tudtal vedekezni, nem tudtal ervenyesulni stb.
Ma viszont mar felnott vagy. Meg van a lehetoseged arra, hogy azt a "benned elo" kisgyermeknek a segitsegere legyel, es megovod attol, hogy csalodjon, esetleg elnyomjak Ot. Erted?
Temesd el a multat, mert muszaj, es figyelj oda erre a "benned elo" kis sertett gyermek lelkere, es kikell elegitened Ot, akar elkenyeztetni is lehet, amit a kulvilagtol nem kap meg, azt Te ad meg Neki, vedd a vedelmedbe! Erre most mar lehetoseged van, es hasznald a tudatodat. Elj tudatosan.
Ezt a fajta gyogyitasi rendszert, mar az egyetemeken is tanitjak, s hidd el, hogy tobb szakember is kezel igy, mivel egy bevallt technika. Gondolkozz el ezen!
Benned van a gyogyito ero, minden megoldast megtalalsz onmagadban, de indulj el, s tegy erte!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!