Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ezek a gyermekkori élmények...

Ezek a gyermekkori élmények hatással lehetnek a felnőttkorra is? Milyen problémát okozhatnak? Valakivel történt már hasonló, vagy a gyermekével?

Figyelt kérdés

Anyu elmondása szerint nagyon gyorsan,ügyesen fejlődtem.Még nem voltam 1 éves,mikor már teljesen szobatiszta voltam,kanállal ettem,pohárból ittam és biztonsággal jártam,közlekedtem,rendes ágyban aludtam,mert a kiságyat már akkor sem tűrtem.

1,5 évesen bölcsődébe kerültem.A gondozók nem hitték el,hogy én már ennyi mindent tudok,engem is úgy kezeltek,mint az összes többi gyereket:visszatuszkoltak a pelenkába,cumiból itattak,pépekkel akartak megtömni(ezeket otthon sem ettem meg soha),rácsos ágyba tettek,mert féltek,hogy a nagyobb termetűek eltaposnak.

5 hónapig hordott ebbe a bölcsődébe anyám,aki ráadásul a bölcsi védőnője volt.Mindegyik napot végigbőgtem,szenvedtem.Nem ettem,nem ittam egész nap és a pelenkát sem mertem használni hónapokig.

A gondozók megkérték anyámat,hogy bizonyítsa be,hogy tudok kanállal enni egyedül.Bebizonyította,akkor már elhitték,de továbbra sem változott a hozzáállásuk.

Végül is elérték pár keserves hónap alatt,hogy teljesen visszafejlődjek.Aztán anyunak újra kellett tanítania mindent.

Az óvodában ,iskolában nagyon nehezen illeszkedtem be a közösségbe ,eléggé magamnak való gyerek voltam.

Már gyermekkoromban is tapasztaltam és felnőttként is sokszor úgy érzem,hogy nem ismerik el a tudásom,a képességeim.Sokszor túlzónak,indokolatlannak tartom az emberek kritikáját.És még sok más negatív érzés,élmény van,ami úgy érzem összefüggésben lehet a kisgyermek koromban történt rossz tapasztalatokkal.Voltak a bölcsödei élményeimen kívül más ,igen rossz élmények is,kisgyerek koromban,de most azokra nem térnék ki,mert most konkrétan erre az esetre lennék kíváncsi,hogy az ilyen élmény hogyan befolyásolhatja az ember személyiségét,lelki világát?És mit lehet az ilyen tudat alatt romboló élményekkel kezdeni?Sajnos,úgy látom ennek a gyermekkori élmény a mai napig befolyásol engem is és valamilyen különös módon a környezetemet is.

Remélem,olvassa valaki,akinek van némi pszichológiai tudása,érzéke.De másnak is szívesen fogadom a válaszát.

2010. dec. 16. 12:48
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
NEm megoldást keresel hanem bűnbakot ami jelen esetben a bölcsi/a bölcsis nénik
2010. dec. 16. 13:29
 12/22 anonim ***** válasza:
0%
Ha gondjaid vannak miért nem szakemberhez mész. Miért itt osztod az észt?
2010. dec. 16. 13:30
 13/22 anonim ***** válasza:
45%

Benned van a valasz!

Semmi olyan esemeny nem tortent annak idejen, hogy a mai napig kisertsenek, s emiatt esetleg depresszios lennel.

Viszont amit a Mamad talan tulzasba vitt, s ez az orokos dicseret, s elkepzelheto, hogy elkenyeztetett egy kicsit, s igy hozza szoktatott ahhoz, hogy Te mindig jo es ugyes vagy, es a kornyezeted az, ami rossz, mivel Teged nem fogadnak el!

Ertheto? Az alkalmazkodas, a beilleszkedes nem volt megtanitva Neked, s ezzel van a legnagyobb problemad ma is, mivel nem tartasz onvizsgalatot, Te csak teljesitesz, s azt varod el, hogy IGENIS elfogadjak azt, s meg eszedbe sem jut az, hogy onkontrollt tars, amikor kitudnad deriteni azt, hogy valoban talan Te vagy az, Aki teved.

Ismerd meg onmagad!

2010. dec. 16. 13:40
 14/22 A kérdező kommentje:

Igen,járok szakemberhez és neki is elmeséltem ezt az élményemet is,ami nincs kiszínezve,mert anyám gyermekkorom óta mindig ugyan úgy mondja el.A "szakember"még nem adott választ ezzel a történettel kapcsolatban ,még soká kell járnom hozzá.Azért tettem fel itt is a kérdést,mert gondoltam,itt is kapok értelmes válaszokat,ha azok talán nem is "szakszerű"de hasznos válaszok.De kezdem úgy látni,hogy kár volt,mert bizonyos válaszolókban annyi empátia és pszichológiai érzék sincs,mint egy csigában.A többieknek köszönöm.

Inkább türelmesen megvárom a szakember válaszát...

2010. dec. 16. 13:57
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

Az a nem egészséges, hogy te - állításod szerint - egyéves korod előtt tudtad mindezt. Olyan, mint hogy egy 3-4 éves gyereket meg lehet tanítani olvasni, ha nagyon akarjuk, de mivel az agya még nem fejlett kellőképpen, ha kis ideig nem gyakorolja, elfelejti. Egyszerűen vannak a kisgyerek fejlődésében olyan szakaszok, amelyek miatt békén kell hagyni fejlődni a saját ütemében. Gondolom, anyukád is jót akart azzal, hogy "felkészített" a bölcsire, az ottani gondozók is, hogy normálisan úgy kezeltek, mint amennyi idős voltál, bár nem tudom, kinek mennyi tudása volt a háttérben, de tételezzük fel, hogy nem akartak rosszat.

A kérdésre... lehet ettől a problémád, DE lehet éppen ellenkezőleg, a túl gyors, erőltetett fejlesztés miatt is. A többség nem is gondolja, mennyi minden későbbi gondot okozhat egy túl korai vagy túl erőszakos szobatisztaságra szoktatás. Csomó korai kudarcélmény, túl nagy elvárások, majd később félelem, visszatartás (írtad is, hogy egy ideig nem merted használni a pelenkát, egy ennyi idős gyerek normál esetben nem "mer", hanem csinálja, ha kell), szóval ha nem magadtól kezdtél félévesen felmászkálni a bilire, akkor valószínű, hogy ez az élmény nem volt pozitív hatással a fejlődésedre. De csak mondom, mint lehetőséget, semmi konkrét, hisz semmit sem tudok rólad, és Sigmund Freud sem vagyok. (Sajnos.)

2010. dec. 16. 14:35
 16/22 anonim ***** válasza:
45%

énis értelmesebb voltam anno, csak én nemjártam bölcsibe, óvodába is csak 2-3 hétig.

úgygondolom neked egyedül kéne ezen túllépned, elég régen történt már, és semmi olyan dolog nemvolt ott ami most megkéne h bélyegezzen. én aztgondolom h ez elvan túlozva. mármint nem a te képességeid, hanem az ahogyan hozzáállsz ehhez. kicsit "sajnáltatod" magadat. meg kicsit nagyobb feneket kerítesz ennek a dolognak. sztem álljál talpra. magadtól. ne sajnáltasd magad, és ne túlozd el a dolgokat

2010. dec. 16. 15:21
 17/22 anonim ***** válasza:

13:57

Kedves kerdezo, azert nagyon sajnalom, hogy "csiganak" nezel itt mindenkit,

En kivanom azt, hogy a Szakember megtalalja azt, amit valojaban Neked kellene megtalalnod.

Talan itt a forumon is vannak olyanok, Akik foglalkoznak emberekkel, s talan van egy kis tapasztalatuk, de igazad van, s Neked valoban jobb az, ha egy szakemberhez fordulsz, mivel ott mar szemelyesen is tudtok talalkozni, es jelen esetben ez nagyon fontos.

Ne keseredj el, mivel nem ismerunk Teged, igy talan nem is tudtunk tokeletes valaszt adni, vagy olyat, amire Te szamitottal pl.

De mar ezen a reagalasodon is erdemes elgondolkoznod?

Sose kicsinyeld le az embertarsaidat es tanuld meg azt, hogy hogyan fogadod el a kritikajukat, esetleg a velemenyuket, de ne ugy tedd ezt, hogy megbantod Oket!

Szeresd es tiszteld a kornyezetedet, meg akkor is, ha Te kulonbnek es okosabbnak es tehetsegesebbnek erzed magad.

Tanulj tiszteletet, s ne szallj el onmagadtol!

Legy halas azert, hogy a Teremto megaldott azzal, hogy tehetsegesebb vagy, de ne legy erre buszke, inkabb hasznald ugy ezt a fajta adottsagodat, hogy segitesz a tarsaidon.

Probald meg!

2010. dec. 17. 06:54
 18/22 anonim ***** válasza:
100%
Olyan nincs hogy egy másféléves gyerek órákra viszatartja a pisit!Oylan sincs hogy nem eszik nem iszik napokig főleg ha elé teszik, ha kínálják, ha a többiek esznek-isznak mellette
2010. dec. 17. 08:01
 19/22 A kérdező kommentje:

Szó sincs róla,hogy csigának nézek mindenkit,még meg is köszöntem a hasznos ,jó szándékú válaszokat.Csak volt 1-2 válaszoló,aki kételkedett abban,hogy a történetem valós ,"ilyen gyerek nem létezik"...meg volt,aki arra célzott,hogy bűnbakot keresek,meg valami olyasmi célzás is volt,hogy én is hibás vagyok,meg osztom az észt...Na,mindegy,ahány ember,annyi féle meglátás...

Nem nézek le másokat és egyáltalán nem érzem magam tehetségesnek a többieknél.

Mellesleg pánikbeteg vagyok és ennek a problémának a gyökere sokszor a kisgyermekkori élményekben rejlik.Most keresem a lehetséges okokat.És ez a bölcsődei élménysorozat igencsak gyanús!Ha egy gyerek 5 hónapon át minden napot bőgve szenved végig és 5 hónapon át bizonygatják neki ,hogy "márpedig te ezt és ezt nem tudod,nem hisszük,hogy képes vagy rá!"Nos,mit tehet mindez egy gyermek lelkével,aki még mindent átgondolt kritika és tudatosság nélkül fog fel a világból?Ezt,a lélekben tett esetleges kárt nem tudja igazán jól feldolgozni egyedül egy olyan ember,akinek nincs ehhez képessége,szakértelme.Mint például én.Kibeszélni persze hasznos lehet,azért is tettem fel a kérdést.

És végül,nem akarok végeláthatatlan bizonygatásba kezdeni,de bármennyire is hihetetlen,létezik olyan gyerek,aki nem használja a pelenkát egész nap,és nem eszik.De mint írtam is,pár keserves hónap után elérték,hogy mégiscsak használjam azt a pelenkát ,visszaszoktattak rá!És a cumira meg a kiságyra is.De ez csak hosszú hónapok romboló munkájával sikerült.

Az étkezésről pedig annyit,hogy már bölcsi előtt sem voltam nagy étkű.És csak a szilárd táplálékot ettem meg,nem ettem meg a pépes katyvaszokat ,a bölcsiben viszont csak az volt.Mellesleg sosem volt rám hatással,ha mellettem ettek.

2010. dec. 17. 09:10
 20/22 anonim ***** válasza:
45%
Ja bocs. Akkor csodagyerek voltál. Király!
2010. dec. 17. 10:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!