Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Nagyon félek attól, hogy nem...

Nagyon félek attól, hogy nem lehet gyerekem. Mit tegyek, hogy ne szorongjak ezen?

Figyelt kérdés

Még nem próbálkozunk, de vannak jelek arra, hogy nem biztos, hogy hamar, vagy egyáltalán összejön. Először is a családban volt, aki 6 évig próbálkozott, volt, akinek csak a lombik segített. Aztán az én ciklusom nem a legjobb, elég rövid, amióta abbahagytam a fogamzásgátlót (21 napos kb de nem mindig ugyanannyi napos, de legalább sosem marad ki). Az életmódunk sem a legjobb a párommal, sok cukrosat eszünk, keveset mozgunk, rendszertelen az étkezésünk. Én sokat stresszelek. Ezen próbálunk már javítani. Én nagyon hajlamos vagyok hüvelyi fertőzésekre, amiből szinte lehetetlen kijönni, mindig újra és újra elkapom, vagy el sem múlik, emiatt a szex is nehéz, mert olyankor ugye nincs. Eddig nem sikerült kideríteni, mi okozhatja ezt. A másik a korom, tudom, hogy ma már 40 évesen is lehet szülni, de ellenjavalt a mai napig a 30 fölötti gyermekvállalás, én most vagyok 29 és a férjem az anyagi körülményeink miatt nem most akar gyereket, hanem legalább 3-4 év múlva.

Családban sok a cseszegetés amióta összeházasodtunk, hogy mikor lesz már baba, emiatt még erősebb a szorongásom, hogy nem lehet majd.

Mit tudnék tenni ezellen?

febr. 10. 09:05
 1/6 anonim ***** válasza:
50%

hát, igazából úgy látom, hogy nagyjából tudod, hogy mi az, ami hivatalosan akadályozhatja a gyerekvállalást:

1. idős életkor (főleg a nő részéről)

2. túlsúly

3. egészségtelen táplálkozás, életmód

4. stressz

Próbálj ezek ellen tenni, és közben próbálkozz teherbe esni.

Hivatalosan úgy van, hogy Ha 12 hónap védekezés nélküli szex után nincsen terhesség, akkor kell kivizsgálni orvosilag a meddőséget.

febr. 10. 09:17
 2/6 anonim ***** válasza:
61%
Hát figyelj azért előre tudsz készülni. A kivizsgálásokat meg lehet csinálni, indokokkal. Annyival is már legalább előrébb vagytok, és ha valami baj van, akkor 3 év múlva annak tudatában tudtok nekiállni. Nőgyógyászhoz, endokrikologus, belgyógyászati kivizsgálás. Nem kell ott a dokinak tudni, hogy később próbálkoztok, csak hogy babát akartok és nem jön össze (Persze ez jelen esetben kamu, de ez egyébként is hosszú folyamat lenne kivizsgálni, és így spóroltok egy kis időt). A szülőknek meg meg lehet mondani, hogy jelenleg zajlanak a kivizsgálások, akkor leülnek egy kicsit a baszogatással. A férjed is elmehet. De egyébként vele beszélj erről.
febr. 10. 09:30
 3/6 anonim ***** válasza:
50%
Én, is így vagyok, bár még csak 25 és most fogunk majd próbálkozni, de pajzsmirigy, PCos miatt nehezített a terep. Sokat szorongok rajta sajnos. Nekem az segít kicsit hogy ma már nagyon fejlett az orvostudomány és rengeteg problémát, ha más nem lombikkal meg lehet oldani. Ha meg az sem, akkor ott az örökbefogadás. Szóval valahogyan, de lesz gyerekem és majd a sors eldönti milyen módon. Egyébként 29 még nem öreg és inkább 35 felett lesz nehezebb a terhesség, nem 30 felett.
febr. 10. 09:30
 4/6 anonim ***** válasza:
80%

" ellenjavalt a mai napig a 30 fölötti gyermekvállalás"

EZ akkora hülyeség, hogy el sem lehet mondani!

febr. 10. 09:36
 5/6 anonim ***** válasza:
50%

30 év fölött ellenjavallt? Ezt így még nem hallottam...

Amik viszont most így hirtelen eszembe jutnak:

-nem ártana tudni, hogy a családban milyen problémák voltak, nem mindegy, hogy genetikai eredetű betegségek voltak, vagy egyéb (+lehetett férfi oldalon is baj...)

-a 21 napos ciklus valóban rövidnek tűnik, nagy az esély, hogy nincs, vagy nem mindig van peteérés, illetve hogy olyan rövid a luteális fázis, hogy megtermékenyülés esetén sincs ideje beágyazódni. Ezzel kapcsolatban mindenképp konzultálnék nőgyógyásszal, de jó hír, hogy peteérést is lehet gyógyszerrel generálni, progeszteronnal pedig lehet segíteni a beágyazódást rövid luteálisnál. De ennek érdemes most elkezdeni utánajárni, mert ha beigazolódik, hogy mondjuk nincs ovuláció, akkor lehet még sok vizsgálat kell, mire megtalálják az okát.

-az életmódon nem árt már most változtatni, hozzátenném, hogy pl. a candida fertőzés kiújulásának esélyét jelentősen növeli a helytelen táplálkozás (pl. túlzott cukorfogyasztás)

Amúgy én 36 évesen szültem, úgy lettem terhes, hogy iszonyatosan stresszes volt a munkahelyi helyzet, de a pozitív teszt után egyik percről a másikra elengedtem, onnantól csak a gyerek érdekelt, szóval a stressz sem mérvadó 🙂 Ja, és "csak" egyszer jött ki a candidám is (én is hajlamos vagyok rá sajnos), szerencsére terhesen is kezelhető 😊

febr. 10. 09:51
 6/6 anonim ***** válasza:
65%

Nem ellenjavallt 30 év fölött a gyerekvállalás. Az biztos, hogy minél idősebb valaki annál nehezebben jön össze.

Ami biztos, hogy USA statisztikák szerint a lombik eljárás sikere saját petesejttel kb. 40%, ha valaki 35 év alatti, és 1,5%, hogyha 42 év fölötti, hogyha egy embrióbeültetést nézünk.

Ha valaki tud angolul, itt meg lehet nézni - Magyarországon sajnos nem hoznak nyilvánosságra ilyesmit.

[link]

febr. 10. 10:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!