Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Alkoholista lennék? 18/fiú

Alkoholista lennék? 18/fiú

Figyelt kérdés

Szóval az a helyzet, hogy 18 éves vagyok és mostanában sokat iszok. 2024 júniusában kezdtem inni, hétvégente pár pohár boroskóla 1/4 bor 3/4 kóla. Ment ez szeptemberig. Utána egy hónap pszichiátria október elejéig és kijózanodtam 6 vagy 7 hétig.

Aztán decemberben elkezdtem minden nap inni pár pohár 1/4 bor 3/4 kóla boroskólát 3 hétig és mellé szedtem 0.5 mg frontint vagy helexet épp ami volt itthon.

Aztán kijózanodtam karácsonykor újévig, majd szilveszter után (január 4) elkezdtem újra inni, mostmár 1/2 bor 1/2 kóla. Ilyenkor megittam kb fél - háromnegyed üveg bort. Jelenleg ki vagyok tiltva az iskolámból és magántanuló vagyok és a vizsga után mindennap ittam. Január 17 és 22 között nem ittam, majd újra ittam. Január 22 óta minden második nap iszok és előző hétvégén (január 25-26) és ezen a héten (ma a kérdés kiírásakor kedd, január 28 van) mindennap ittam egy üveg bort, 1/2 bor 1/2 kóla formájában.

Ez már alkoholizmusnak számít? Egyenlőre megvonási tüneteim nincsenek ha abbahagyom az ívást csak extrém mentális obszesszióm meg kényszergondolataim amik az ivás körül forognak:-(((

Olyanok mint “jajj de jó lenne inni” “inni kéne” “ha iszok elmúlik a bajom” stb… és mindig késztetést érzek, hogy igyak. Ma (január 28 kedd) is megittam egy üveg bort és telihánytam a szobám.

tegnapelőtt 22:44
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
6%
Én a te korodban heti szinten többet ittam szal ez minden csak nem alkoholizmus. 34 vagyok
tegnapelőtt 22:52
 2/26 A kérdező kommentje:
Ok köszi
tegnapelőtt 23:01
 3/26 anonim ***** válasza:
100%

A kezdeti tünetek jelentkeznek már nálad. A sóvárgás az ital után elég sokatmondó.

Próbálj meg leállni. Ha nem megy egyik napról a másikra akkor fokozatosan és legyen erős akaratod. Menj pl. edzeni ha nagyon eluralkodna rajtad az "inni kéne " érzés

Tud valaki a helyzetedről? Beszéltél róla valakinek? Látta valaki? Az alkoholizmus jelen van q családban? Mert van aki hajlamosabb rá genetikailag vagy családi környezett végett.

tegnapelőtt 23:11
 4/26 A kérdező kommentje:
Apám minden nap megiszik egy-két doboz sört amióta élek, soha sem iszik ennél többet de ezt minden nap. Sose bántott, ő a tv előtt megissza a sörét és nézi a tv-t. Anyám tudja, de jelenleg nem vele élek hanem apámmal, apám tudja, pszichológusom / terapeutám tudja, de oda is részegen mentem múlthét pénteken és hazaküldött mondván, hogy ittas állapotban nem tud segíteni nekem. Tegnap (január 27 hétfő) apám eljött velem terápiára és segítséget kért, hogy mit tudna kezdeni velem, hogy ne válljak alkoholistává szépen lassan.
tegnapelőtt 23:19
 5/26 anonim ***** válasza:
Honnan van ennyi pénzed elinni?
tegnapelőtt 23:21
 6/26 A kérdező kommentje:

Anyám minden hónapban utal nekem kb 50 000

Ft-t.

tegnapelőtt 23:25
 7/26 anonim ***** válasza:
100%
Őszintén itt nem is értem mi a kérdés. Gyakorlatilag minden nap fogyasztasz alkoholt, amikor pedig nem, akkor is ezen gondolkodsz. Ez szerintem egyértelműen kimeríti az alkoholizmus definícióját, pláne ha már addig fajul, hogy nincs annyi szociális tudatosságod, hogy egy orvosi időpontra ne ittas állapotban menj el. Ne vedd ezt félvállról, mihamarabb fordulj szakemberhez. Az nagy pozitívum, hogy ezt már magadban felismerted.
tegnapelőtt 23:26
 8/26 anonim ***** válasza:
100%

Már kialakult a függésed. Minden alkoholista - vagy a legtöbb - azt hangoztatja, hogy nem alkohol függő, mert bármikor abba tudná hagyni, de sajnos nem.

Ami nálad kialakult az pontosan a habituális alkoholozmus. IGEN AZ, mondjon bárki is bármit, mint pl. az egyes.

A habituális alkoholista az rendszeresen visszaeső alkoholista, és igen, ez betegség. Az én régi párom bele is halt 38 évesen. Még a negyvenet sem érte meg.

Hiába voltam egészségügyes, hiába próbáltam segíteni, támogatni. Még a gyomra is kilyukadt, de még ezek után sem volt képes teljesen elhagyni az egész szenvedélyét. És ami a csúnya: pontosan tudta, amit csinál az rossz, nem használ neki (se nekem, de ez most mindegy), mégsem tudott ellenállni a szesz csábításának. És azt is tudta: egy csepp alkoholt sem szabana innia, mégis megtette. Talált rá mindig indokot.

Ugyan volt olyan, hogy nem ivott fél évig is, de aztán visszatért az alkohol ivásához. Nem volt egyszerűen betegség tudata. Nem fogadta el az orvosi segítséget, mondván, hogy ő maga akarja letenni, nem gyógyszerekkel, de ez nem sikerült.

A leírásod alapján te is hasonló cipőben jársz. Kérj orvosi segítséget a leszokáshoz, mert ez csak katasztrófába vezethet.

Nem lesz párod, nem lesz semmid, nemhogy anyagi egzisztenciád, vagy boldog életed.

Rajtad múlik, ezt te is érzed. Változtass, amíg megteheted.

Van egy olyan mondás:

- Az első pohárt, az ember issza.

- A második pohár alkoholt, az első pohár.

- De a harmadik pohártól, már az alkohol "issza" az embert.

Remélem, érted.

Arról nem is szólva, hogy

- ha üvegből iszod, még mértéked sincs.

- A kóla sem az egészségvédelméről híres, hiszen foszforsavat tartalmaz, ami kivonja a csontjaidból a kálciumot, s nem mellesleg az is tud függőséget okozni.

Mondjuk mindenki úgy cseszi el az életét, ahogy akarja, de te még tudnál változtatni, ha akarsz.

tegnapelőtt 23:26
 9/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Szeretnék változtatni de a csábítás túl erős. Kérdeztem terapeutámat, hogy hova tudnék rehabra / addiktológiára menni mert én még ezt is bevállalom, ha le tudok akkor állni az ivással mert az életem jelenleg egy körforgás ami abból áll: iszok mert szomorú vagyok -> még szomorúbb vagyok mert ittam -> újra iszok, hogy ne legyek szomorú.

Ez így egyáltalán nem állapot ahogy élek…

tegnapelőtt 23:34
 10/26 anonim ***** válasza:
Hogy ne váljál alkoholistává szép lassan??? Tessééék? Már rég azzá váltál! És ezt te pontosan tudod. Mégis mit szeretnél: hogy mondjuk azt, hogy nem, és akkor még vedelhetsz? Haladéktalanul keress addiktológust. Az apádtól meg költözz el, és szüntesd meg a kapcsolatot, mert amíg ott vagy, addig semmilyen körülmények között nem tudsz leszokni.
tegnapelőtt 23:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!