Kit okolhatok a mentális betegségemért?
11.: Nem ismerjük a kérdező szüleit. Másrészt a skizofrénia ritkán jelentkezik gyerekkorban, így honnan tudnák a szülők, hogy ilyen hajlama van a gyereknek? Ez a betegség leginkább 15 és 35 éves kor közt jelentkezik. Korábban és később is kialakulhat, de ez a leggyakoribb életkor.
A bűnbakkeresés nem gyógyítja meg. Koncentráljon a gyógyulására, ne a "bűnöst" keresse.
#12-es Bűnbak képzés azt jelenti, hogy egy embert vagy társadalmi csoportot hibáztatok indok nélkül, ez emóció. A kérdező az okokat keresi, miért alakult ki a betegség, amiben vannak indokok, ergo nem bűnbakot keres csak okokat. Hatalmas különbség. A kérdező írja :"Igen, anya is ilyen szerintem, mármint volt pszichotikus....mind a két szülőm értelmiségi. Sok különórára járattak, de mindet otthagytam. Sok mindent próbáltak megmutatni, de végül én a semminél maradtam."
A régebbi szakirodalom valóban leírja, hogy 15-35 éves kor közötti a betegség kialakulása, de ez a szakirodalom már elavult, létezik gyermekkori skizofrénia. Bőven van tünet 15 éves kor előtt is. A skizofrénia nem csak úgy derült égből a villámcsapásként jelentkezik. Az már egy ok, hogy ezeket a tüneteket a szülő nem ismerte fel. Ezért is járatta sok különórára. Amit le is ír a kérdező hogy mindet otthagyott, ebből sok negatív folyamat levezethető, rengeteg stressz és kudarc élmény amit elősegíti a betegség kialakulását az arra fogékony egyedeknél.
13.: Genetikai hajlama lehet valakinek, de attól, hogy a szülő is beteg, nem törvényszerű, hogy az lesz a gyerek is. A különórára járatással jót akartak, a műveltségét akarták növelni, a későbbi lehetőségeit javítani.
Kevés az információ arról, milyen volt a kapcsolata a szüleivel. Ha azok lelkileg terrorizálták, attól valóban lehet skizofrén valaki, de nem írt ilyet.
A tudomány mai állása szerint nem lehet előre látni, kinek van skizo hajlama. Egyedül a marihuána kerülését javasolják, mint megelőzést, mert az valóban lehet triggere a betegségnek. De a hajlam annyira rejtett, hogy nem lehet gyerekkorban megmondani, kiből lesz beteg.
Létezik gyermekkori kezdet, de ritka, ugyanúgy, mint az időskori is. Nem elképzelhetetlen, de valószínűleg a kérdezőnél nem voltak jelek erre.
Ha egy gyerek pl. nem bírja a stresszt, inkább valami szenzoros érzékenység van a háttérben, nem skizofrénia.
1 A genetikai hajlam nem jelet 100% esélyt arra, hogy a betegség kialakul, nem állítottam az ellenkezőjét.
2.Azt hogy a gyerekemnek teher a különóra (hisz mindent otthagyott) észre kell venni, ez azért nem egy atomfizika a szülőnek. Én is azt írtam hogy ezzel azt akarta a szülő, hogy ne maradjon le a gyereke, de a pokolhoz vezető út is jó szándékkal van kikövezve.
3. A tudomány mai állása szerint kezdetűre... amikor gyereket nevelsz észre kell venni, ha valami nem stimmel a gyerek viselkedésével. Ugyan nem kialakult skizofréniáról beszélek, hanem azon viselkedési mintázatokról ami fel kell hogy tűnjön a szülőnek. Pl. semmi kitartás nincs a gyerekben, rossz (átlagostól nagyon eltérő) kudarc tűrés, problémás helyzetekkel (gyerek életkorának megfelelő problémát értem ezalatt) nem tud megküzdeni segítség nélkül, nagyon gyenge empátia készség a családtagokkal, idegenekkel meg túlzott empátia, segíteni akarás a lehetőségeken felül. Stresszes helyzetekben nagyon gyenge vagy 0 teljesítmény, ugyanaz stresszhelyzet nélkül meg kiválóan megy. Ezek apróságok önmagukban, de ha ezekből több jelen van egyszerre, azzal is hatványozva hogy van családi hajlam a pszichés betegségre, akkor már az egy nagy piros figyelmeztető jelzés a szülőnek, hogy ezzel foglalkozni kell. Nem lehet átlagos gyerekként kezelni.
4."nem bírja a stresszt, inkább valami szenzoros érzékenység van a háttérben" ez még nem elegendő a skizofrénia diagnózisához, de ahhoz igen, hogy nem terhelhető a gyerekem, tehát valami nem oké vele pszichésen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!