Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Kit okolhatok a mentális...

Kit okolhatok a mentális betegségemért?

Figyelt kérdés
Skizo vagyok.

jan. 4. 18:32
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
62%
Szüleidet. Arról ugyan nem tehetnek hogy olyan genetikával rekombinálódtál a fogantatásod pillanatában ami a skizofrénia hajlamot is tartalmazza, arról viszont tehetnek hogy a sérülékeny genetikájú gyereket nem ismerték fel, csak a már megbetegedett gyereket. Nem biztosítottak olyan életet ami megvéd a betegség kialakulásától. Az ilyen gyereket nem kell kitenni mindenféle stresszes elfoglaltságoknak, pont nem kell vele mindent kipróbáltatni. Olyan iskola kell ami elfogadó, egyéni tanrend, laza tanulási környezet, sok szabadidős tevékenység. Nem kell erőltetni hogy légtornász vagy x nyelvet beszélő nyelvtudós, élsportoló vagy próza mondó legyen a gyerek. Elég kihívás az, ha sikerül úgy felnőni, hogy mentális egészségét megőrzi. Tudom ez roppant nehéz egy szülőnek felmérni hogy nincs kihívás, nincs extra teljesítmény a gyerektől, mert úgy érzi hogy a gyereke lemarad másoktól ha nem ezt szorgalmazza, pedig pont így maradt le.
jan. 11. 02:26
 12/15 anonim ***** válasza:
49%

11.: Nem ismerjük a kérdező szüleit. Másrészt a skizofrénia ritkán jelentkezik gyerekkorban, így honnan tudnák a szülők, hogy ilyen hajlama van a gyereknek? Ez a betegség leginkább 15 és 35 éves kor közt jelentkezik. Korábban és később is kialakulhat, de ez a leggyakoribb életkor.

A bűnbakkeresés nem gyógyítja meg. Koncentráljon a gyógyulására, ne a "bűnöst" keresse.

jan. 11. 02:29
 13/15 anonim ***** válasza:
69%

#12-es Bűnbak képzés azt jelenti, hogy egy embert vagy társadalmi csoportot hibáztatok indok nélkül, ez emóció. A kérdező az okokat keresi, miért alakult ki a betegség, amiben vannak indokok, ergo nem bűnbakot keres csak okokat. Hatalmas különbség. A kérdező írja :"Igen, anya is ilyen szerintem, mármint volt pszichotikus....mind a két szülőm értelmiségi. Sok különórára járattak, de mindet otthagytam. Sok mindent próbáltak megmutatni, de végül én a semminél maradtam."

A régebbi szakirodalom valóban leírja, hogy 15-35 éves kor közötti a betegség kialakulása, de ez a szakirodalom már elavult, létezik gyermekkori skizofrénia. Bőven van tünet 15 éves kor előtt is. A skizofrénia nem csak úgy derült égből a villámcsapásként jelentkezik. Az már egy ok, hogy ezeket a tüneteket a szülő nem ismerte fel. Ezért is járatta sok különórára. Amit le is ír a kérdező hogy mindet otthagyott, ebből sok negatív folyamat levezethető, rengeteg stressz és kudarc élmény amit elősegíti a betegség kialakulását az arra fogékony egyedeknél.

jan. 11. 13:25
 14/15 anonim ***** válasza:
48%

13.: Genetikai hajlama lehet valakinek, de attól, hogy a szülő is beteg, nem törvényszerű, hogy az lesz a gyerek is. A különórára járatással jót akartak, a műveltségét akarták növelni, a későbbi lehetőségeit javítani.

Kevés az információ arról, milyen volt a kapcsolata a szüleivel. Ha azok lelkileg terrorizálták, attól valóban lehet skizofrén valaki, de nem írt ilyet.

A tudomány mai állása szerint nem lehet előre látni, kinek van skizo hajlama. Egyedül a marihuána kerülését javasolják, mint megelőzést, mert az valóban lehet triggere a betegségnek. De a hajlam annyira rejtett, hogy nem lehet gyerekkorban megmondani, kiből lesz beteg.

Létezik gyermekkori kezdet, de ritka, ugyanúgy, mint az időskori is. Nem elképzelhetetlen, de valószínűleg a kérdezőnél nem voltak jelek erre.

Ha egy gyerek pl. nem bírja a stresszt, inkább valami szenzoros érzékenység van a háttérben, nem skizofrénia.

jan. 11. 13:41
 15/15 anonim ***** válasza:
52%

1 A genetikai hajlam nem jelet 100% esélyt arra, hogy a betegség kialakul, nem állítottam az ellenkezőjét.

2.Azt hogy a gyerekemnek teher a különóra (hisz mindent otthagyott) észre kell venni, ez azért nem egy atomfizika a szülőnek. Én is azt írtam hogy ezzel azt akarta a szülő, hogy ne maradjon le a gyereke, de a pokolhoz vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

3. A tudomány mai állása szerint kezdetűre... amikor gyereket nevelsz észre kell venni, ha valami nem stimmel a gyerek viselkedésével. Ugyan nem kialakult skizofréniáról beszélek, hanem azon viselkedési mintázatokról ami fel kell hogy tűnjön a szülőnek. Pl. semmi kitartás nincs a gyerekben, rossz (átlagostól nagyon eltérő) kudarc tűrés, problémás helyzetekkel (gyerek életkorának megfelelő problémát értem ezalatt) nem tud megküzdeni segítség nélkül, nagyon gyenge empátia készség a családtagokkal, idegenekkel meg túlzott empátia, segíteni akarás a lehetőségeken felül. Stresszes helyzetekben nagyon gyenge vagy 0 teljesítmény, ugyanaz stresszhelyzet nélkül meg kiválóan megy. Ezek apróságok önmagukban, de ha ezekből több jelen van egyszerre, azzal is hatványozva hogy van családi hajlam a pszichés betegségre, akkor már az egy nagy piros figyelmeztető jelzés a szülőnek, hogy ezzel foglalkozni kell. Nem lehet átlagos gyerekként kezelni.

4."nem bírja a stresszt, inkább valami szenzoros érzékenység van a háttérben" ez még nem elegendő a skizofrénia diagnózisához, de ahhoz igen, hogy nem terhelhető a gyerekem, tehát valami nem oké vele pszichésen.

jan. 11. 16:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!