Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pszichiáternek elmondhatom,...

Pszichiáternek elmondhatom, hogy szerintem milyen mentális betegségem van?

Figyelt kérdés

TB-s pszichiáterhez járok depresszió miatt de neki nincs sok ideje és bennem felmerült, hogy valami komolyabb problémám van, mert nem nagyon hatnak a gyógyszerek. Olvastam a borderline személyiségzavarról és kb. minden tünet megvan csak nem látszik rajtam, mert mindig is elnyomtam az érzéseimet. Főleg az üresség érzés, öngyilkos gondolatok, ami miatt szenvedek meg, hogy kb. teljesen döntésképtelen vagyok, mert nem tudom ki vagyok valójában, mit kéne tennem stb.

Hogy tudhatom meg, hogy valóban ez a betegségem van-e, hogyan diagnosztizálják? Én félek szóba hozni, mert nem akarom, hogy azt higgye okoskodok vagy jobban akarom tudni stb...

2023. szept. 30. 13:29
 1/9 anonim ***** válasza:
79%

Nyíltan ne mond ki hogy szerinted mi a betegséged, a legtöbb orvos érthető okokból a falra mászik azoktól akik saját magukat diagnosztizálják.

Sok esetben az öndiagnosztizálás pontatlan és alaptalan, például a hipochondereknél akik mindennel is diagnosztizálják magukat. Ezen kívül nagyon sok pszichiátriai betegség hasonló, és két vagy több betegség tünetei szinte teljesen átfedik egymást, gyakran még a hozzáértők is félrediagnosztizálhatnak.

Ezzel szemben viszont az tény, hogy sok esetben a beteg az aki legelőször észreveszi magán a tüneteket, és kér orvosi segítséget. Amit érdemes csinálni az az hogy az egyik találkozás alkalmával elmondod a tüneteidet, mennyi ideje tartanak, hogy érzed magad, mindent ami eszedbe jut. Azt ne mond el hogy van egy gyanúd XY betegség irányába, csak mond el a tüneteidet és azt hogy mit tapasztalsz. A doki valószínüleg rögtön tudni fogja mi a helyzet, és a tünetek alapján diagnosztizál és kezelést indít, valószínüleg ez bele fog telni jó pár találkozóba. Valószínüleg a várt diagnózist fogja adni, de ne legyél csalódott ha mégsem. Sok betegség nagyon hasonló.

A diagnózis után persze rákérdezhetsz bővebb információkra a betegségedről, de érdemes finoman megközelíteni a dolgokat.

2023. szept. 30. 13:53
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem értek egyet az 1-essel. Én teljesen konkrétan azt mondanám, hogy szerintem komolyabb problémám van, csak ez nem nyilvánul meg és hogy szerintem lehet, hogy borderline vagyok.

Erre legfeljebb a doki körberöhög. És akkor mi van?

Legjobb lenne, ha a doki tesztet csináltatna... csak vmi miatt ezt nem nagyon erőltetik.

2023. szept. 30. 14:16
 3/9 anonim ***** válasza:
93%

* "nem nagyon erőltetik"

helyett

"nem nagyon ambicionálják"

2023. szept. 30. 14:17
 4/9 A kérdező kommentje:

Persze lehet, hogy nincs igazam és nem ez a bajom de amióta találtam egy oldalt ahol részletesen leírják a tüneteket akkor azt éreztem, hogy kezdem megérteni a problémáimat, furcsa dolgaimat. De pl. ami nem igaz rám, hogy nem vagyok agresszív soha nem verekedtem stb. én a dühömet magamon töltöttem ki vagdosás, túl sok gyógyszer szedés... De amúgy meg nem néznék ki belőlem az emberek...

Na mindegy a lényeg, hogy már tudni szeretném, hogy mi a bajom és hátha valami tud segíteni rajtuk, mert így nem nagyon látok jövőt magam előtt...

2023. szept. 30. 14:47
 5/9 A kérdező kommentje:
Meg az a baj, hogy nincs sok ideje a pszichiáternek én meg nem mondtam el mindent pl. az öngyilkos gondolatokról nem is tud...
2023. szept. 30. 14:50
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

"üresség érzés, öngyilkos gondolatok, ami miatt szenvedek meg, hogy kb. teljesen döntésképtelen vagyok, mert nem tudom ki vagyok valójában, mit kéne tennem" - ez full depresszió amúgy, ha csak ennyi van, én a helyedben nem mondanám a bordert. Persze lehet, hogy a te dokid rendes!

Én egyszer összeírtam a tüneteimet, amik miatt szerintem borderline vagyok, elmondtam a dokinak, erre visszakerdezett, hogy "maga ettől akar különlegesnek tűnni????" 🤦🤦🤣 Utólag már csak röhögni tudok rajta, viszont évekig fájt, pláne amíg nem kaptam ténylegesen diagnózist. Ilyen becsicskítás után persze már semmilyen szakembernél nem hoztam fel, hogy szerintem ez a bajom, ahol a dg-t kaptam, nekik maguktól feltűnt hál'istennek. (Budapesten, bent fekvős terápián, tb alapon.)

2023. szept. 30. 14:52
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
6: nem azt akartam mondani, hogy nem vagy borderline, simán lehet, hogy az vagy, csak próbálj meg jobban utána nézni meg végig gondolni, jellemző-e még rád valami
2023. szept. 30. 14:55
 8/9 A kérdező kommentje:

Más is van még csak nem akartam túl hosszút írni pl. nem voltak soha se normális emberi kapcsolataim, előre félek attól, hogy a másik otthagy, mert talál jobbat, féltékeny vagyok, mindig is depresszív ember voltam, sok szorongással, nem realisztikus világlátásom van, érzékeny vagyok, volt már többször is, hogy öngyilkosságot terveztem délután másnap meg már máshogy láttam a helyzetet. Hamar megunok dolgokat belekezdek majd abbahagyom őket.

6-os te hol voltál terápián ahol diagnosztizáltak?

Sajnálom, hogy ilyen orvosod volt aki ilyet mond nem jó szakember szerintem :(

2023. szept. 30. 15:23
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Orvosnak készülök és egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy elítélendő lenne az, ha a páciens öndiagnosztizál. Hiszen ő ismeri a legjobban a saját érzéseit/gondolatait, a pszichiáternek csak ahhoz van hozzáférése, amit megoszt belőlük.

A pszichiátriai kórképek ritkán fordulnak elő egyedül, sokkal jellemzőbb a komorbiditás, azaz több kórkép egyszerre van jelen, a depresszió mellett pedig gyakran húzódik meg valamilyen személyiségzavar. Ha érdekel a pontosabb kép, akkor kérj MMPI tesztet, az sztenderizált, hivatalosan azt használják a szakemberek.

2023. szept. 30. 19:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!