Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez most hallucináció?

Ez most hallucináció?

Figyelt kérdés

Amit tudni kell rólam, hogy egy fél évig hipochonder voltam de ebből sikerült kigyógyulni pszichológus és terápia segítségével. Pár hónapig utána rendben volt minden, önbizalomhiányom volt akkor is de az még nem annyira zavart.

Viszont Októberben felmondtam a munkahelyemen és azóta még nem kerestem állást, gondoltam biztos jót tesz majd a pihenés és el vagyok így egy pár hónapot.

Utána viszont hétről hétre nagyobb önbizalomhiányom lett, nem volt kedvem semmihez és még fáradtabb voltam mint amikor dolgoztam. Az utóbbi pár hétben visszajött a szorongásom de nem hipochondria formájában hanem csak úgy többet szorongtam és ha eszembe jutott egy rossz gondolat, akkor azt nagyon nehéz volt elhesegetni.

Felszínre jöttek gyerekkori félelmeim is, például elkezdtem sötétben félni és hasonlók. Általában mindig akkor jön a szorongás mikor már estefele van vagy épp egyedül vagyok. Ha van valaki körülöttem akkor nem vészes.

Most is jöttem haza sötétben az utcán és egyszer csak hallottam egy hangot, jött velem szembe valaki és csak telefonált viszont én megijedtem konkrét a semmitől és mentem tovább egyenesen egy fél percig. Utána viszont mikor hátranéztem nem volt ott, csak ha nagyon figyeltem még épp hallottam ahogy beszél a telefonba. Kb. 100 méterre max távolodhattunk el egymástól de lehet kevesebb, sötét volt és nem volt rajtam a szemüvegem (-1.75). Ez most hallucináció volt vagy tényleg ott volt és nem láttam? Az a baj most ez a gondolat ragadt be és félek, hogy hallucinálok vagy van valami komoly mentalis bajom.

dec. 26. 18:18
 1/1 anonim ***** válasza:

Az a hallucináció barátom amikor benyalod az LSD bélyeget aztán hullámozni kezd minden, a tér lélegzik, néha egy szűk szoba kitágul mint egy focipálya, és közben szivárványszínű spirálok hasítják ketté a teret. Nekem itt kezdődik a hallucináció :)

Kérdező a gondolatok csak gondolatok. Azzal hogy ellen akarsz állni neki "el akarod hessegetni" azzal inkább csak fenntartod (hiszen így ellenállsz neki).

A gondolatoknak önmagában nincs erejük. Csak megjelennek, jönnek-mennek, olyanok mint a felhők az égen. Ha viszont belebonyolódsz ezekbe akkor egyre jobban tömörülnek, elsötétednek - és egyszer csak azt veszed észre eleredt az eső..

Csak egy tipp de amikor nyomasztónak tűnő gondolataid lesznek, csak hagyd őket had legyenek, nyugodtan nézz velük szembe, figyeld meg őket egy semleges szemszögből. Talán úgy tudnám ezt leírni hogy olyan mint egy tv műsorban egy film. Ha túl belemerülsz a filmbe, akkor lehet azt hiszed egy rövid időre te ott vagy, az a karakter vagy, és ha ez egy horrorfilm akkor menteni próbálod az életed. Ehelyett pedig csak hátra kéne dőlni a fotelba, nem belebonyolódni a kivetítésekbe, és akkor már nem is számítana mi történik a képernyőn. Valahogy így van ez a belső kivetéseinkkel is. Önmagában nincs a gondolatainknak semmi ereje, de ha belebonyolódik az ember, könnyen magával ránthatja. Ilyenkor egyszerűen hátrébb kell lépni egyet, jó nagy levegőket venni, nem ellenállni (vagy menekülni) hanem megvizsgálni - hogy hát az egész csak egy gondolat ami csak úgy jött valahonnan.. Ha ilyekor visszahozod magad a jelen pillanatba, már el is tűnik...

dec. 27. 06:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!